Trein naar de toekomst: Seizoen 2011-2012

doorNederlandse Debatbond

Trein naar de toekomst: Seizoen 2011-2012

Op een rustige vakantie in Oostenrijk, krijg ik van mijn moeder de (no-nonsense vrouwenglossy) “JAN” in mijn handen gedrukt. “Zat jij hierbij?” vroeg ze. Op mijn verbaasde blik dirigeerde ze me naar een column van Suzanne Rethans, “Trein naar de toekomst”.

Suzanne beschrijft een merkwaardige treinrit, die voor haar een aantal generatieverschillen naar voren bracht. Zo bespraken de (eerstejaars) studenten in haar coupe politieke besluiten, de invloed daarvan op ons belastingsstelsel en het zorgbeleid, en of de Gouden eeuw interessanter was dan de negentiende. In haar tijd gebeurde dat niet. “Ik voelde me dom en onwetend. En oud. Over een paar jaar zit Mees ook zo in de trein. Hij moet nog een hoop bijleren wil hij woorden als congruent, abstraheren en causaliteit correct gebruiken”.

De jeugd van tegenwoordig kan veel verweten worden, maar niet dat zij niet mondig is. Nooit eerder hadden politieke partijen zulke grote jongerenafdelingen, zaten er zoveel relatief jonge mensen in de Kamer, gemeenteraden en Provinciale Staten, en namen zoveel jongeren deel aan maatschappelijk relevante activiteiten.

Het debat is een van de manieren waarop de grotere betrokkenheid van jongeren bij onze maatschappij tot uiting komt. De Nederlandse toernooien worden ieder jaar groter, en ook op internationale toernooien zijn de Nederlandse teams inmiddels berucht. ASDV Bonaparte heeft in 2010 succesvol het EK debatteren georganiseerd, er zijn jaarlijks meerdere internationale toernooien in Nederland, en verenigingen groeien gestaag. Het scholieren- en studentendebat wordt steeds bekender, en meer mensen komen ermee in aanraking. Persoonlijk vind ik dat een geweldige ontwikkeling; debat is een van mijn passies, en ik ben blij te zien dat de “we” in de debatwereld steeds groter wordt.

“We” zijn er echter nog lang niet. Aan het einde van haar column merkt Suzanne op dat ze in de trein naast haar toekomst zat, “en wat voor toekomst!”. Haar volgende zin had mijn moeders aandacht getrokken. “Vlak voordat ik moest overstappen, kwam ik erachter dat deze studenten hadden meegedaan aan een tweedaags debattoernooi in Groningen. Dat verzachtte de pijn iets”.

Als “o, ze deden mee aan een debattoernooi” nog iets is waardoor debaters als lid van een elite/groepje nerds/arrogante kletskousen worden weggezet, betekent dat voor mij, dat er nog veel te bereiken valt voor de verenigingen, en de Debatbond specifiek. Debatteren is niet (alleen) voor nerds. De basis van debatteren bestaat uit logisch nadenken, een probleem uit verschillende hoeken bekijken, en vooral: bereid zijn naar je tegenstander te luisteren. Dat zijn vaardigheden die een ieder binnen onze maatschappij nodig heeft.

De komende tijd zullen er weer wekelijks nieuwe artikelen online verschijnen, te beginnen met dagelijkse verslagen van EUDC vanaf aankomende maandag, en verslaggeving van het WSDC de week erna. Samen met de nieuwe redactie, die zich eind augustus volledig zal voorstellen, zal ik komend seizoen dit platform verder uitbreiden, na de start die vorig jaar gemaakt is. We hebben een aantal ambitieuze plannen, en hopen die de komende tijd te verwezenlijken.

Voor Suzanne was de trein naar de toekomst een pijnlijke vergelijking met haar eigen verleden, hoe zonnig de toekomst er ook uitzag. Voor mij was haar column een extra reden om door te gaan op de ingeslagen weg. Blijkbaar hebben onze debaters zulke hoogstaande discussies, zelfs in losse coupés in de trein, dat mensen er daarna een column over schrijven in een damesblad. Dat gaat echt dieper dan alleen een column; het betekent dat er iemand is aangezet tot nadenken.

En dat is een resultaat waar onze debatgemeenschap alleen maar heel trots op mag zijn. Als onze trein naar de toekomst vol zit met eerstejaars studenten die allen een keer op een debattoernooi zijn geweest, wordt er een generatie afgeleverd die heeft geleerd te argumenteren, informatie te verzamelen, en te luisteren naar de argumenten van anderen. Dat is pas echt een mooie trein. En dan maakt het mij niet uit als de gesprekken gaan over make-up, de invloed van de Singaporese politiek op de regio, of gewoon lekker ouderwets over het weer.

 

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.

Over de auteur

Nederlandse Debatbond administrator

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.

1 reactie tot nu toe

DanielschutGeplaatst op10:45 am - aug 2, 2011

ha, mooi. Gratis PR in de Jan voor onze sport. Vele moeders van laatstejaars VWO en gymnasium zullen nu zeggen: “kind, als je gaat studeren en je wilt ver komen in het leven, ga dan bij een debatvereniging”. Nice.

Reacties zijn gesloten.