EK Debatteren: Verslag dag 1

doorNederlandse Debatbond

EK Debatteren: Verslag dag 1

De eerste dag van EUDC 2011 zit er weer op. In drie rondes hebben de ongeveer 200 teams het tegen elkaar opgenomen in debatten over de doodstraf, Photoshop en Mein Kampf.

Na de lange rijen getrotseerd te hebben wisten de meeste debaters op tijd een ontbijt te bemachtigen in de kantine van NUI Galway. Alhoewel er wat problemen waren met het geautomatiseerde registratiesysteem van de organisatie kon de eerste ronde redelijk op tijd beginnen, met de stelling:
“This House Would bring back the death penalty.”

Na de warme Ierse lunch, inclusief de onvermijdelijke aardappels, ging de tweede ronde op tijd van start. De stelling van deze ronde verschilde flink van de die van de eerste ronde:
“This House Would prohibit the media from using software to cosmetically improve an individual’s appearance.”

Waar de eerste stelling redelijk binnen de te verwachten kaders werd gevoerd waren er in de tweede ronde vrij uiteenlopende plannen die werden gepresenteerd door de teams in Opening Government. Sommige debatten gingen over de link tussen gephotoshopte advertenties en anorexia, terwijl in andere debatten debaters hard probeerden te maken dat media de samenleving niet beïnvloeden maar andersom.

De derde ronde stond gepland voor 16:45, en deze deadline werd mooi gehaald door de organisatie. Na een wat luchtiger onderwerp in de tweede ronde kregen de debaters een infoslide voor de kiezen over Mein Kampf. De stelling luidde dan ook:
“This House Believes that Germany should ban the publication of Mein Kampf indefinitely.”

Net als in de tweede ronde waren er uiteenlopende debatten: er werd gesproken over de symbolische waarde van Mein Kampf voor neonazi’s en over het belang van Mein Kampf voor de geschiedschrijving van de 20e eeuw.

Na deze ronde togen de debaters moe maar voldaan naar de eetzaal, voor lasagne, knoflookbrood, chocoladetaart en uiteraard een aardappel. Op het moment van schrijven hangt de SevenTwenty-redactie rond in de huisjes van Corrib Village, om dadelijk naar de social te gaan die de organisatie op poten heeft gezet. Uiteraard zal de volledige Nederlandse delegatie vanavond alcoholvrij zijn, om morgen weer fris en fruitig goede resultaten te produceren!

Punten behaald door de Nederlandse teams op dag 1. (teamlijst)

Team Ronde 1 Ronde 2 Ronde 3 Totaal
Leiden A 1 3 3 7
Leiden B* 2 1 3 6
Groningen A 2 2 2 6
Groningen B 0 0 2 2
Groningen C 2 0 1 3
Bonaparte A 2 1 2 5
Bonaparte B 1 1 1 3
Bonaparte C 1 2 0 3
EDS A 3 3 0 6
EDS B 2 2 0 4
EDS C 0 1 2 3
Utrecht A 3 0 3 6
Utrecht B 1 3 0 4
Utrecht C* 2 3 0 5
UCU A* 3 0 1 4
UCU B* 0 0 2 2
AUC A 0 ? ? ?
ULU B** 2 1 2 5

* Doet niet mee in de categorie English as a Second Language.
**University of London. Nederlander Micha Beekman maakt deel uit van dit team.

Per ronde zijn er maximaal 3 punten te verdienen. Bij een eerste plek krijgt het team 3 punten, bij een tweede plek 2, bij een derde plek 1 en bij een vierde plek geen.

Gebaseerd op de resultaten van vorig jaar zijn er naar verwachting 18 punten nodig (uit negen rondes) om de kwartfinales te bereiken.
Om de kwartfinales van de categorie English as a Second Language (ESL) te bereiken zijn naar verwachting 15 punten nodig.

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.

Over de auteur

Nederlandse Debatbond administrator

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.

6 Reacties tot nu toe

John HeunGeplaatst op9:41 pm - aug 8, 2011

Waar zijn de uitslagen van EDS gebleven.
Ik mis ze in het overzicht! 🙂

Wieger MarisGeplaatst op11:13 pm - aug 8, 2011

@John Heun: laatste keer dat ik keek hadden Jeroen & Daniël 6 punten (3-3-0) en Jesse en Michael 4 punten (2-2-0). Van derde team niets vernomen…

Alex KleinGeplaatst op1:03 am - aug 9, 2011

@John Heun: excuses, klein foutje tijdens het overzetten van de scores naar een tabelvorm. Ik zal ze z.s.m. nog toevoegen.

LarsGeplaatst op4:52 am - aug 9, 2011

Thanks voor de update!

Kleine correctie: ‘EDS’ moet natuurlijk ‘Erasmus’ zijn.

Daniel SpringerGeplaatst op7:56 am - aug 9, 2011

@lars: nee, om de 1 of andere reden zijn we als eds int systeem gekomen. Voordeel: surprise attack!

Reacties zijn gesloten.