EK Debatteren: Verslag dag 2

doorNederlandse Debatbond

EK Debatteren: Verslag dag 2

Na een enigszins korte nacht is de Nederlandse delegatie op het EK Debatteren alweer vroeg uit de veren om de volgende drie debatten te voeren. De SevenTwenty-redactie zit op het moment van schrijven aan het ontbijt en zal net als gisteren de uitslagen weer regelmatig bijwerken.

De stelling van de vierde ronde luidde:
“This House Believes That Barack Obama should have vetoed any debt deal that did not increase taxation.”

Ronde vijf startte met een infoslide over donor siblings, kinderen die na embryoselectie worden geboren met als specifieke doel het kweken van cellen om een zieke broer of zus te genezen. De stelling was:
“This House Would allow the creation of donor siblings.”

De stelling van ronde 3:
“This House Believes That hacking is an acceptable form of protest against large corporations.”

Update 18:37 GMT
Op dit moment zit iedereen in zijn huisje in Corrib Village te wachten tot de bussen vertrekken. Deze nemen ons mee naar de kust voor diner en een feest.
Veel uitslagen zullen tot laat vannacht ontbreken, excuses hiervoor.

Punten behaald door de Nederlandse teams op dag 1 & 2. (teamlijst)

Team Ronde 1 Ronde 2 Ronde 3 Ronde 4 Ronde 5 Ronde 6 Totaal
Leiden A 1 3 3 0 1 3 11
Leiden B* 2 1 3 2 0 0 8
Groningen A 2 2 2 3 0 3 12
Groningen B 0 0 2 1 1 4
Groningen C 2 0 1 3 1 7
Bonaparte A 2 1 2 3 1 0 9
Bonaparte B 1 1 1 1 3 1 8
Bonaparte C 1 2 0 1 2 6
EDS A 3 3 0 2 3 1 12
EDS B 2 2 0 2 2 0 8
EDS C 0 1 2 2 1 3 9
Utrecht A 3 0 3 1 3 2 12
Utrecht B 1 3 0 2 1 3 10
Utrecht C* 2 3 0 1 0 2 8
UCU A* 3 0 1 1 0 7
UCU B* 0 0 2 1 2 5
AUC A 0 0 3 2 0 5
ULU B** 2 1 2 3 ? 8

* Doet niet mee in de categorie English as a Second Language.
**University of London. Nederlander Micha Beekman maakt deel uit van dit team.

Per ronde zijn er maximaal 3 punten te verdienen. Bij een eerste plek krijgt het team 3 punten, bij een tweede plek 2, bij een derde plek 1 en bij een vierde plek geen.

Gebaseerd op de resultaten van vorig jaar zijn er naar verwachting 18 punten nodig (uit negen rondes) om de kwartfinales te bereiken.
Om de kwartfinales van de categorie English as a Second Language (ESL) te bereiken zijn naar verwachting 15 punten nodig.

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.

Over de auteur

Nederlandse Debatbond administrator

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.

6 Reacties tot nu toe

DanielschutGeplaatst op3:29 pm - aug 9, 2011

“allow” the creation of donor siblings, neem ik aan dan?

Eric StamGeplaatst op4:43 pm - aug 9, 2011

Dank voor de verslaggeving tot dusver! Resultaten zien er niet slecht uit na vijf rondes. Hoe gaat het er verder aan toe? Goede organisatie, nog rellen in de binnenstad, hoe sterk is respectievelijk het ESL-veld en het mainveld dit jaar?

  Daan WellingGeplaatst op6:36 pm - aug 9, 2011

  Nu, aan het einde van de tweede dag (we zijn de teams nog aan het opzoeken en er komt zo dadelijk een social aan, dus we publiceren vanavond ergens de resultaten), kunnen we wel zeggen dat het ESL-deelnemersveld vrij sterk en groot is. Er zijn natuurlijk altijd nog (vaak beginnende) ESL-teams die tot de onderkant van de competitie behoren, maar veel – voornamelijk – Israëlische en Nederlandse teams staan hoog, en veel doen er zelfs nog mee voor de main break.

  De organisatie staat vrij goed en is vrij strak, maar veel mensen vinden wel dat het minder ‘gestrest’ is dan vorig jaar. We zijn nog geen Tottenham-achtige situaties tegengekomen, maar we zitten dan ook op een campus buiten de binnenstad, en niet in Engeland :).

  Alex KleinGeplaatst op6:48 pm - aug 9, 2011

  Erik, er zijn aardig wat sterke Duitse teams aanwezig, en uiteraard een paar Israëlische en Oost-Europeaanse. De Nederlandse teams die ik heb gesproken komen hen niet echt vaak tegen, maar volgens mij verkeren die ook ergens in dezelfde regionen als de sub-top van Nederlandse teams (tussen de 7 en 10).

  Verder gaat de organisatie hier prima. De updates die je nu ziet is even alles wat we hebben, omdat we een diner op een andere locatie hebben (waar waarschijnlijk geen internet is) mogen jullie nog even wachten tot vannacht of morgenochtend voor er meer info volgt.

Wieger MarisGeplaatst op7:47 pm - aug 9, 2011

Wistjedat:

tenminste 19 van bovenstaande sterke debaters ooit aan DAPDI heeft meegedaan?

LarsGeplaatst op5:37 am - aug 10, 2011

Well-done iedereen!

Zo op het eerste gezicht liggen zeker vijf teams op schema voor de kwartfinales ESL. Maar die laatste dag blijkt altijd lastig. Gelukkig wordt de ESL-categorie tegenwoordig serieuzer genomen door juryteams. Vroeger kreeg je op de derde dag vaak de derde garnituur juryleden als je niet meer de ‘main break’ kon halen — en dat werkte vooral in het nadeel van ESL-teams.

Overigens denk ik dat 18 punten voor de ‘open’ kwartfinales wat optimisch is geschat. Omgerekend naar negen debatrondes had je vorig jaar feitelijk 19 punten nodig. Van de dertien teams op 18 (feitelijk 16) punten haalde maar één (!) team de kwartfinales. En de ervaring leert dat je dit team zelden (nooit?!) een ESL-team is. De Nederlandse teams liggen dus nog niet op schema voor de open kwartfinales, hoewel de A-teams van Erasmus, Utrecht en Groningen (well-done!!) er dus heel erg dicht tegenaan zitten.

Duimen voor een mooie slotdag in de voorrondes! (Daarna begint het echte werk ;))

Groetjes uit NY

Reacties zijn gesloten.