Rotterdamse studenten in finale EK Debatteren

doorNederlandse Debatbond

Rotterdamse studenten in finale EK Debatteren

De Rotterdamse studenten Daniël Springer en Jeroen hebben gisteren de finale bereikt van het Europees Kampioenschap (EK) Debatteren in Galway, Ierland. Na 4 dagen van voorrondes, kwartfinales en halve finales, namen Springer en Heun het in de finale op tegen teams uit Roemenië en Israël. Uiteindelijk won het team uit Israël in een finale waarin werd gedebatteerd over de vraag of God bestaat. Het EK Debatteren is het belangrijkste debatkampioenschap van Europa dat dit jaar voor de achttiende keer werd georganiseerd. Meer dan 400 mensen uit 25 landen deden mee aan de competitie.

Het behalen van de finale is een uitzonderlijke prestatie. Vorig jaar deden Springer en Heun ook mee, maar liepen ze de finale net mis. Dat maakt het behalen van de finale dit jaar alleen maar fijner. Op de individuele sprekersranglijst werden ze dan ook respectievelijk derde en vierde. Springer en Heun deden mee in de voor Nederland belangrijkste categorie, Engels als Tweede Taal.

Micha Beekman, student aan de London School of Economics, behaalde met zijn Engelse teampartner de halve-finale van het EK in de categorie Engels als eerste taal. Een uitzonderlijke prestatie, die vanwege de taalachterstand die Nederlanders hebben ten opzichte van mensen met Engels als moedertaal zeer goed is. Slechts enkele keren eerder slaagden niet-Engels sprekende mensen hierin.

Teams uit andere Nederlandse steden deden het ook zeer goed in de categorie Engels als tweede taal. Het team uit Utrecht en het team uit Leiden schopten het tot de halve finale en het team uit Groningen tot de kwartfinale. Voordat het toernooi begon was het echter al een succes voor Nederland. Met 44 deelnemers stuurde Nederland namelijk haar grootste delegatie ooit naar het toernooi. Voor velen van hen is dit een onvergetelijke ervaring.

Op het EK Debatteren strijden teams van twee debaters volgens de regels van het Brits parlementaire debat om de gunst van de jury. Slechts vijftien minuten voor het debat krijgen de teams te horen wat de stelling is en welke positie zij moeten verdedigen, vóór of tegen. Elk team krijgt vervolgens de kans om in twee speeches van zeven minuten de eigen zaak te bepleiten en de argumentatie van de tegenstanders onderuit te halen.

Het EK Debatteren werd georganiseerd door de National University of Ireland. Volgend jaar zal het toernooi gehouden worden in Belgrado, Servië. Vorig jaar werd het toernooi georganiseerd in Amsterdam.

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.

Over de auteur

Nederlandse Debatbond administrator

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.