Naar het WK scholieren in Zuid-Afrika?

doorNederlandse Debatbond

Naar het WK scholieren in Zuid-Afrika?

In september schreven de Nederlandse Scholierendebaters geschiedenis door op het WSDC 2011 het team uit Singapore, de latere wereldkampioen, te verslaan en te eindigen als tiende team van de wereld. Nu kijken we vooruit, naar het WSDC 2012, dat in januari zal worden gehouden in Zuid-Afrika. Op 1 oktober organiseert de Stichting DSDC haar ‘Trials’, waar scholieren uit heel Nederland de kans krijgen om onderdeel te worden van dit unieke team.

Schrijf je nu in voor de trials!

Normaal gesproken organiseert de Stichting DSDC ieder jaar de ‘Dutch Schools Debating Championships’, een debattoernooi waarop de beste debaters van Nederland worden geselecteerd voor het Nederlandse team. Zoals we eerder al hebben aangekondigd, is het niet mogelijk om in de korte tijdspanne tussen de twee WK’s een nieuw toernooi te organiseren. Toch willen we iedere scholier de kans geven om in het team te komen, en daarom hebben we – net als in veel andere landen – deze Trials opgezet. Scholieren kunnen zich hiervoor inschrijven tot 23 september.

Uit alle inschrijvingen zullen 12 scholieren worden gekozen. Op zaterdag 1 oktober zullen zij, onder begeleiding van onze coaches, bij elkaar komen op het University College in Utrecht. Daar zullen ze gedurende de dag 3 debatten voeren. Twee van deze debatten zullen gaan over een impromptu stelling (een onvoorbereide stelling) en één debat zal gaan over een stelling die de scholieren een week van tevoren ontvangen. Op basis van de observaties van de coaches zullen van deze 12 debaters slechts 7 worden geselecteerd. Na enkele weken zullen hier 4 debaters uit worden gekozen, en die zullen Nederland vertegenwoordigen op het WK.

Hoe kan ik me inschrijven?

Iedere scholier in Nederland die jonger is dan 19 jaar kan zich inschrijven. Je kunt dit niet per school of per team doen; iedere scholier moet zich individueel inschrijven. Het proces is heel eenvoudig:

Stap 1: Stuur vóór 23 september een e-mail naar dutchschools@gmail.com waarin je het volgende vermeldt:

a.) Persoonsgegevens

  • Naam
  • Adresgegevens
  • E-Mail
  • Telefoonnummer
  • Je Huidige School + Schooljaar (bijv. Stedelijk Gymnasium Nijmegen, klas 5)
  • Je geboortedatum

b.) Vertel iets over je ervaring met het debat

(Let wel: Ook als je geen debatervaring hebt, kun je gewoon worden toegelaten. Dit is de afgelopen jaren meermalen succesvol gebeurd.)

c.) Vertel (kort) waarom je graag in het team wilt.

Als wij je e-mail hebben ontvangen, sturen we een casus naar je op. Hierin vragen we je om (kort) je mening te geven over een actueel onderwerp. Ook deze casus moeten wij voor 23 september hebben ontvangen.

Stap 2: Wij kunnen maar een beperkt aantal mensen toelaten tot de Trials, en mochten zich meer mensen aanmelden zullen we een selectie moeten maken. Iedereen die zich heeft ingeschreven krijgt op 26 september een bericht waarin we vertellen dat ze wel, of juist niet, zijn toegelaten. Iedereen die is toegelaten krijgt op 26 september ook de stelling te horen die ze moeten voorbereiden, en we zullen dan ook uitweiden over de praktische details (plaats, tijd, routebeschrijving etcetera) van de Trials. Tot slot: om de onkosten van de Trials te kunnen dekken, vragen wij iedereen die geselecteerd is een bijdrage van 5 euro over te maken.

Stap 3: De Trials. Op zaterdag 1 oktober nodigen wij de 12 geselecteerde scholieren uit om de hele dag naar University College in Utrecht te komen voor de Trials. Onder begeleiding van de meest ervaren debaters van Nederland zullen zij eerst een korte training ontvangen over het WSDC debatformat, en daarna de kans krijgen om zich te bewijzen in drie Engelstalige debatten. Op 2 oktober zullen we met iedereen contact opnemen om te vertellen wie door is, en wie niet.

Het team dat uiteindelijk wordt gekozen zal vanaf de Trials tot aan het WSDC vrijwel iedere week een dag bij elkaar komen om te trainen onder begeleiding van experts uit allerlei vakgebieden. Deze dagen vallen bijna altijd in het weekend. Door de week vragen we de debaters om een stelling voor te bereiden.

Vragen?

Als er vragen zijn met betrekking tot de selectie van het nieuwe team of over de Stichting DSDC kunt u contact met ons opnemen door een bericht te sturen naar dutchschools@gmail.com.

Grijp je kans

De leden van het laatste team hebben een fantastische tijd gehad tijdens het WSDC in Schotland, en tijdens de trainingen die eraan vooraf gingen. Natuurlijk is het hard werken, maar dat loont zich dan ook wel! Wij moedigen je aan om je in te schrijven voor deze Trials, te laten zien wat je kunt en deze prachtige kans te pakken. Wie weet reis jij in januari wel naar Zuid-Afrika om – te midden van honderden scholieren uit alle uithoeken van de wereld – de eer van je land te verdedigen…

We hopen snel van je te horen!

Hartelijke groeten,

De Stichting DSDC

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.

Over de auteur

Nederlandse Debatbond administrator

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.