Als je er niet bij was: wat je hebt gemist op de Masters

doorNederlandse Debatbond

Als je er niet bij was: wat je hebt gemist op de Masters

Voor diegene die er niet bij waren, doet SevenTwenty-redacteur Joris Broeders uitgebreid verslag over de Masters! We hebben allemaal wel eens rondgelopen op debatlocaties die de gemeente het slopen waarschijnlijk niet waard vond. Zó niet Kasteel Nyenrode. Dit prachtige 20-eeuwse kasteel huisvestte op 15 oktober het prestigieuze Nederlandse DebatMasters toernooi.

De sfeer zat er dankzij koffie en cake al vanaf het begin goed in. Voor velen is Nyenrode het begin van het debatseizoen en er werden dan ook verhalen uitgewisseld. Het diverse publiek hielp hierbij: Wat voor de debatveteranen een leuk toernooi en onderonsje is, is voor veel nieuwelingen een bron van inspiratie en ontdekking. Ik weet zelf nog dat op de DebatMasters 2010 debatteren voor mij een stuk interessanter en leuker werd.

Om 10:00 begon het toernooi met een introductie van Adriaan Andringa, de CA van het toernooi. De debatstijl was net als het jaar daarvoor Amerikaans Parlementair.  De rondes waren gesloten, wat voor de een spanning en voor de ander frustratie opleverde. Daarna werden de kamers voor de debatten aangewezen: De ridderzaal, de wapenzaal, de slaapkamer en de badkamer. Na de slechte woordgrappen die hierop volgden kon het toernooi na de gebruikelijke vertraging beginnen.

Na goede debatten over de stelling “Deze Kamer laat het parlement het moment van troonsopvolging vaststellen.”, was het tijd voor een stelling die interessantere debatten opleverde: ‘’Deze Kamer ontneemt Griekenland de euro’’. Een voorbeeld hiervan is het debat tussen Luciën de Bruin en Jeroen Heun versus Julius Lindenbergh en Micha Beekman waar er sprake was van een heus strafrechtdebat. Na deze debatten was het tijd voor een van de belangrijkste toernooionderdelen.

De lunch bestond uit goed belegde broodjes en drankjes. Een ding was wel erg jammer : Er moest 5 euro betaald worden voor de lunch, iets dat debaters die over het algemeen erg van gratis voedsel houden tegen het lijf stond. Ik betwijfel echter of de mensen aan de zolderbar zelf wisten dat ze er geld voor moesten vragen. Ik werd schaapachtig aangestaard toen ik 5 euro overhandigde. Gelukkig was er aan het einde van het toernooi wel gratis drank. (Iets dat het altijd goed doet bij debaters.)

De derde voorrondestelling (Deze Kamer schrapt het recht op geloofsvrijheid uit de grondwet) leverde levendige debatten op waar in veel kamers vooral de framing indrukwekkend was. Voorbeelden over gehaktmolens en fundamentalistische anarchisten zorgden ervoor dat het debat niet alleen interessant was, maar ook leuk om naar te kijken.

Na deze ronde was er sprake van een kort juryberaad waarna iedereen weer naar de wapenzaal moest gaan. Hier was vervolgens sprake van een huldiging: Debatdinosaurus Marc Roels werd het eerste erelid van de Nederlandse Debatbond, en het team dat Nederland vertegenwoordigde op het WSDC 2011 – bestaande uit Menno Schellekens, Azer Aras, Anna Verkaik en ondergetekende – ontving een Certificaat van Erkenning. Hierna werd de finale bekend gemaakt: De finalestrijd ging tussen Luciën de Bruin en Jeroen Heun versus Senna Maatoug en onze eigen Danique van Koppenhagen. De stelling: ‘’Deze Kamer helpt landen met de doodstraf deze humaan uit te voeren’’.

Om het publiek te amuseren terwijl de finaleteams de stelling moesten voorbereiden, kwam er een gastspreker van Nyenrode. De meeste van ons zullen ervaring hebben met gastsprekers op debattoernooien, en mijn toestand ging dan ook bijna meteen naar catatonisch. De gastspreker hield echter niet het standaard ‘’wij zijn leuk, kom hier studeren!’’-verhaal, maar vertelde over de geschiedenis van het kasteel waarin wij die dag te gast waren. Zo weten we nu dat het grootste deel van Nyenrode pas in 1916 is gebouwd en dat het meer te danken is aan geluk dan aan wijsheid dat het nog bestaat.

Hierna vond de finale plaats. De voorstanders bepleitten dat deze maatregel hen zou helpen in de strijd voor het recht tegen marteling; de tegenstanders benadrukten vooral dat de strijd van de VN tegen de doodstraf zélf beschadigd zou worden. Na een goed debat werd ons allen vriendelijk gevraagd naar de zolderbar te gaan waar Adriaan Andringa de uitslag bekend zou maken, maar niet voor hij Nyenrode en hun debatvereniging bedankte voor het toernooi. Winnaars werden Luciën de Bruin en Jeroen Heun (oppositie). De prijs voor beste spreker ging na toepassing van standaarddeviatie naar Luciën de Bruin, die hem het jaar daarvoor ook al won. En daarmee eindigde de DebatMasters alweer voor dat jaar. We danken de toernooiorganisatie voor een goed georganiseerd en leuk toernooi.

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.

Over de auteur

Nederlandse Debatbond administrator

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.