SOAS IV: Live update

doorNederlandse Debatbond

SOAS IV: Live update

Dit weekend is er een Brits toernooi waar in totaal 6 Nederlandse teams aan meedoen. Met delegaties van Leiden, UDS en UCU is het weer goed bezet!

De deelnemers zijn:

Leiden A, Ali Al-Khatib en Rogier Baart
Leiden B, Wieger Kop, Charlotte Norton
Utrecht A, Yutao Gui, Valerie Schulte Nordholt
Utrecht D, Danique van Koppenhagen, Mark Manson
UCU A, Andrea Bos, Devi Pillay
UCU B, Reinder Vos de Wael, Robert van Schaik

De eerste twee rondes hebben inmiddels plaatsgevonden. De stelling van ronde 1 was “This House Would give harsher punishments to those who commit crimes during riots”. Mark en ik zaten in een redelijk debat waar de propositie vooral moeite had met uitleggen waarom rellen specifiek erger zijn: de vraag “waarom is een raam ingooien als baldadigheid minder erg dan een raam ingooien als baldadigheid tijdens rellen?” werd niet afdoende beantwoord, waardoor het een oppositie-sweep werd. Vanuit eerste oppositie wisten we hier 3 punten te pakken. Ook de andere Nederlandse teams deden het goed: Leiden A werd tweede, net als Leiden B. UCU A pakte een derde plek, UCU B een vierde. Utrecht A werd derde.

Vol goede moed werd er na een lunch verdergegaan met de tweede ronde. Met de stelling ” This House Would have minimum quotas for different ethnic groups living in public housing estates” kwamen Mark en ik in een van de top rooms, tegen een Oxford team dat traint voor Worlds, TCD History met (voor de insiders) Christine en Michael en een team van Hull University. In een vrij goed debat, waarin vooral vragen rondom integratie, politieke participatie en socio-economische vraagstukken centraal stonden werden we uiteindelijk tweede achter Oxford. Leiden A pakte een tweede, Leiden B een derde. Utrecht A wist nogmaals een derde plek te pakken. De delegatie van UCU is nog niet gelokaliseerd. Die updates volgen zo snel mogelijk.

Inmiddels is er enige irritatie te voelen bij de debaters over de vertraging. De derde ronde zou een uur geleden beginnen. Ook is het opvallend dat, daar waar op veel Nederlandse toernooien de lunch een belangrijke taak voor de organisatie is, er hier alleen wordt gevraagd of je alsjeblieft niet te ver weg wilde lopen op zoek naar een Subway, Pattiserie of Tesco. Dat zou een Nederlandse organisatie eens moeten proberen!

De derde ronde, de laatste met uitslag en feedback, is net afgelopen. Helaas krijgen we geen drankjes, eten of ook maar iets om de honger en vermoeidheid mee te verlichten. Dat moeten we zelf regelen na ronde vier.

De stelling van de derde ronde was ” This House Believes That serving military generals should be prohibited from talking to the Media”. In een kamer waar de focus lag op de invloed van generaals op het publieke debat, hebben Mark en ik vanuit tweede prop gewonnen met een extensie over vertrouwen tussen generaals en ministers. Het idee erachter was dat als generaals naar buiten kunnen komen met hun advies aan ministers, ze dus ” political capital and leverage” hebben over die ministers. Dat maakt dat ministers ze minder snel om advies gaan vragen. De andere teams leken dit niet te begrijpen, gelukkig het jurylid wel.
Leiden A is nog kwijt. Leiden B staat inmiddels met een eerste plek in deze ronde op 6 punten. UCU A heeft vijf punten met een derde plek in de tweede ronde en een eerste plek in de derde. UCU B heeft in de de tweede ronde een vierde plek gepakt en is op dit moment nog niet gesignaleerd. Utrecht A staat op 3 punten met ” straight thirds”.

UCU B is gesignaleerd: ze hebben in de derde ronde de eerste winst van de dag gepakt met een eerste plek!

Leiden A stond na 3 rondes op 6 punten.

Ronde vier: “This House Believes that the Indian Government Should Ban marriage between Members of the Same Caste”. Met een info slide. Aangezien het een gesloten ronde was, is er geen feedback.

Zondag

Inmiddels zitten alle teams weer klaar voor ronde 5. De gevoelens over de laatste ronde zijn zeer uiteenlopend. Vooral teams die in propositie zaten (zoals wij) zijn niet al te zeker van de uitkomst van dat debat.

Na de laatste ronde werden we door Londen heen geleid naar de social, waar koude pizza’s en bier waarvoor je gewoon moest betalen het avondmaal vormde. Nog gelukkiger (ahum) werd iedereen toen bleek dat de bar om 11 uur dicht ging. Vroeg slapen was er dit toernooi dus wel bij!

Vanochtend is er alweer een uur uitloop, dankzij alle rugby fans die de finale van het WK wilden zien, en dankzij een aantal teams die niet op kwamen dagen waardoor ze de tab opnieuw gingen draaien. Het is nu dus nog maar even afwachten wanneer het toernooi verdergaat!

De break

De break is net bekend gemaakt. Drie Nederlandse teams staan erin! Utrecht D (Danique en Mark) staan in de main break.

Leiden A (Ali en Rogier) en Utrecht A (Yutao en Valerie) staan in de ESL Break.

Na de Break

Leiden A en Utrecht A zaten in dezelfde ESL halve finale. Leiden A was closing opposition, Utrecht A closing prop. Met de stelling ” This House Would allow constituents to recall their elected representatives” ging hun debat in de eerste helft over de praktische voordelen en bezwaren, de tweede helft over de macht van de lobbygroepen. Over de uitslag zijn verschillende geluiden te horen. Leiden A wordt vaak genoemd als kanshebber, samen met Utrecht A en de eerste oppositie. Even afwachten dus!

De kwartfinale met Utrecht D erin was een sterk debat. Met de stelling “This House Believes That Mexico Should Legalise the Sale, Production and Transit of all Durgs” focuste het debat zich op de ontwikkelingen binnen het land: hoe gaat dit de drugskartels beïnvloeden, verspreiden drugs zich en hoe wordt de veiligheid van burgers beïnvloed? Veel toeschouwers en debaters uit dit debat zijn het erover eens dat Oxford vanuit tweede propositie waarschijnlijk door is, met een tweede plek voor ofwel Utrecht D vanuit eerste oppositie ofwel dat het team uit tweede oppositie met Oxford meegaat.

Resultaten ESL halve finale en main kwartfinale

Leiden A is door naar de ESL finale. Voor Utrecht A eindigde het avontuur in de halve finale. Leiden gaat in de ESL finale zo dadelijk debatteren over een geschiedenis curriculum in Joegoslavië (exacte stelling op dit moment ons onduidelijk).

Utrecht D is door naar de halve finale. Het niveau is hoog. Danique en Mark zijn in hun debat de enigen die niet in de finale van Worlds hebben gestaan. De stelling waarover zij gaan debatteren: “This House Would end all subsidies for small farms”.

Update 23:48: Resultaten SOAS IV

En de resultaten druppelen binnen vanuit London:
Op de ESL-tab is Rogier Baart de derde spreker, Ali al Khatib de tweede spreker en Danique van Koppenhagen de beste ESL-spreker van het toernooi!

Danique’s partner, Mark Manson is de achtste spreker van het toernooi.

Leiden A (Rogier Baart en Ali al Khatib) winnen bovendien de ESL-finale!

Steph Bell (Oxford) won de beste sprekersprijs. Het toernooi is gewonnen door BPP, bestaande uit Andrew Tuffin en Jack (???, waarschijnlijk Gamble of Watson).

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.

Over de auteur

Nederlandse Debatbond administrator

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.

8 Reacties tot nu toe

Victor VlamGeplaatst op4:41 pm - okt 22, 2011

Eens over die lunch. Op de Masters kwam Subway dan ook gewoon naar ons toe. 🙂

Succes in ronde 3!

Daan WellingGeplaatst op4:47 pm - okt 22, 2011

Engelse toernooien zijn toch echt heel anders, inderdaad. Ze serveren zelden alle maaltijden. Je vraagt je bijna af waarvoor je de reg fee betaald, af en toe – wellicht zodat zij weer aan andere toernooien mee kunnen doen ;)?

Heeft Christine trouwens een nieuwe partner, of is het Mark in plaats van Michael?

StijnGeplaatst op4:50 pm - okt 22, 2011

Leuk verslag, veel succes de volgende rondes!

NickeyGeplaatst op2:56 pm - okt 23, 2011

Wauw, 3 Nederlandse teams in de break!
*applaus*

Daan WellingGeplaatst op8:27 pm - okt 23, 2011

En dan zie ik net dat *heeel conveniently* de motie voor ronde 5 vergeten is:

Via Twitter: This House would create a legalised market for the sale of babies”.

Heel goede en topic motie: toevallig dat – ik geloof Nieuwsuur – hier twee weken geleden een item over uitzond, toen vooral gericht op commercieel draagmoederschap.

Motie van de finale is trouwens: This House regrets the extra-judicial killing of Muammar Khadaffi .

LeelaGeplaatst op11:36 pm - okt 23, 2011

Jemig, wat een resultaten! Geweldig nieuws over hoe jullie het gedaan hebben. Van harte gefeliciteerd met de top 3 sprekers-plekken, de halve finale plek (super, Danique!) en natuurlijk alle glorie aan hen die het toekomt – Leiden A!

Jelle LössbroekGeplaatst op9:48 am - okt 24, 2011

Knap werk landgenoten. De SevenTwentyupdates laten een beeld zien waarbij er een omgekeerd evenredig verband bestaat tussen de professionaliteit van de toernooiorganisatie en die van de Nederlandse debaters.

StelaGeplaatst op8:31 am - nov 20, 2012

V?c9aca9?c9aca9l succes met je niuewe zaak! Mooi logo en het zal dus ook een zeer mooie site worden. Als je teksten wil laten nalezen, ik ben goed in taal

Reacties zijn gesloten.