Live update: UCU Open

doorNederlandse Debatbond

Live update: UCU Open

Resultaten

Winnaar: Alexander en Gengis Khan (Rogier Baart en Ali al-Khatib)
Beste spreker: Rogier Baart, Ali al-Khatib en Sheraz Quresh (gedeelde 1e plaats).

Live-verslag

Welkom op het UCU Open! Het eerste voor iedereen toegankelijke toernooi in Nederland is vandaag begonnen, met meer dan 50 teams uit Nederland, Engeland, Duitsland, Frankrijk, Roemenië en Denemarken aanwezig op het campus van de University College Utrecht. Na kennismaking met de plaatselijke Dining Hall en in het vooruitzicht van een groot feest met veel drank in de befaamde “bar” beginnen de debaters aan het toernooi.

Het CA-team bestaat dit jaar uit Anne Valkering, Micha Beekman, Joe Roussos, Leyla Orak en Michael Shapira.

De eerste ronde is net afgelopen. De stelling was: “This House believes that the USA should stop its military support of Taiwan”. In mijn (Daan Wellings) kamer werd het debat door de opening government heel slim gebracht: China gaat Amerika over 20 jaar voorbij qua economische en militaire macht. Tegen die tijd is de kans heel groot dat ze met geweld Taiwan in zullen nemen. Door nu aan de onderhandelingstafel te gaan zitten, kan Amerika garanderen dat Taiwan op een vreedzame manier integreert in China. De tegenstanders gingen iets te veel mee in deze framing, en daardoor kon de opening government dit debat winnen.

De tweede ronde is net afgelopen. In een debat over de stelling “THBT governments have a duty to provide free unlimited and uncensored access to the internet zag uw correspondent een debat die met name ging over de vraag of het internet het publieke debat positief of negatief beïnvloedt. Uiteindelijk won de tweede oppositie na analyse over confirmation bias en een goede uitleg over het verschil tussen een product goed vinden als overheid en de plicht hebben om een goed te verspreiden.

De meeste mensen hebben hun weg weer kunnen vinden naar het auditorium. De stelling luidt: THW allow all forms of hatespeech.
Een interessante extensie over dat rechters haatsprekers een legitiem podium geven voor hun meningen was in mijn kamer genoeg voor de winst.

De vierde ronde, over “THW still pronounce a verdict for civil cases which have been settled out of court” leverde voor veel eerste propteams problemen op. Zo ook in mijn kamer, waar de eerste prop weinig over rechtszaken en jurisprudentie kon vertellen. Een oppsweep dus, waarbij de eerste opp benadrukte dat deze stelling mensen die dat niet wilde toch een rechtszaak moesten voeren.

De laatste ronde ging over THBT States have a moral duty to limit population growth. Na een debat vol vragen over Malthusiaanse spanningen, een piramidespel van een geboortegolf en de briljante opmerking dat bij een overvloed aan jongens vrouwen een veelgeprezen “commodity” worden, wist de tweede overheid het debat te winnen met een analyse over hoe in ontwikkelingslanden de economie alleen door meer aandacht aan een kleinere groep kinderen te geven, kan gaan groeien.

De break

Alexander and Djenghis Khan (Rogier Baart en Ali al-Khatib)
Angstgegner United (Michael Saliba en Daniël Springer)
Leiden B (Thom Wetzer en Menno Schellekens)
SOAS QK (Sheraz Qureshi en Eleanor Kowol)
Superkalifragious (Hanneke Berman en Senna Maatoug)
Utrecht A (Tomas Beerthuis en Danique van Koppenhagen)
SOAS CE
Bonaparte B (Sarie Muijs en Ruud de Joode)

De stelling van dehalve finale was een situational. Iran heeft Israël vernietigd met een nucleaire bom. Jij bent de enige overlevende, en bent commander van een nucleaire submarine. THW not make use of Israels second-strike capacity.

Het halve-finaledebat tussen Bonaparte B, Superkalifragious, SOAS QK en Alexander & Djengis Khan was van een heel hoog niveau. De Closing Government ging uiteindelijk door na een retorisch zeer fraaie analyse over de morele verschrikking van het afvuren van een atoomwapen, en een argument dat Iraniërs niet gestraft mogen worden voor de daden van hun machthebbers. Closing Opposition ging met hen mee, voornamelijk doordat ze uitlegde dat het niet afvuren van een bom een toekomstige droom om Israël te herbouwen voor de overlevende Joodse diaspora in gevaar brengt.

Finale:

Rogier en Ali (Leiden)
Thom en Menno (Leiden)
Daniel Springer en Michael Saliba (Erasmus/Stuttgart-Oxford)
Sheraz en Eleonore (SOAS)

Stelling: This House Would holt all state programs to help integrate immigrants into society.

Dit debat is gefilmd. De oppositie-teams waren in dit debat uiteindelijk sterker, doordat ze uitlegde dat de mogelijkheid hebben om ’tools’ als een taal en begrip over de dominante cultuur van je nieuwe thuisland immigranten wel degelijk helpt om een succes te maken van hun leven in hun nieuwe land.

Update 23:12 Uitslag
De winnaars zijn bekend!
Met een 4-1 split hebben Rogier Baart en Ali al-Khatib de finale gewonnen.
Drie sprekers eindigden bovenaan de tab: gefeliciteerd opnieuw aan Rogier Baart, Ali al-Khatib en Sheraz Qureshi.

Overview toernooi

Met veel Nederlandse en internationale teams was dit toernooi een goede graadmeter voor de ESL-competitie op Oxford en Cambridge. De stelling sloten qua niveau goed aan bij wat verwacht mag worden bij een competitie als Worlds. Opvallend was dat veel Opening Government-teams moeilijkheden hadden met de stellingen; vaak miste net wat kennis of werden sommige mechanismes net niet goed genoeg uitgelegd door teams in deze positie. In het ESL-veld ziet het er naar uit dat de Nederlandse teams in vorm zijn voor de aankomende toernooien. Vooral Leiden A lijkt, na haar eerdere winst in SOAS, een favoriet voor de Worlds-titel. Utrecht A, de andere Nederlandse deelnemer aan Worlds, blijft ook consequent de finalerondes halen.

Het toernooi zelf was heel goed georganiseerd. Het mooie, ruime campus van UCU is een toplocatie voor een internationaal toernooi; het eten was lekker, het toernooi liep op tijd, en het feest zal velen (een zeker jurylid iets meer dan de andere) nog lang heugen.

Algemene informatie

Het UCU Open beleeft in haar huidige vorm haar tweede editie. Vorig jaar werd het toernooi gewonnen door Anne Valkering en Jens Fischer (Duitsland). Het toernooi word gezien als een goede voorbereiding voor de grote internationale toernooien van Oxford, Cambridge en Worlds later in het jaar.

 

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.

Over de auteur

Nederlandse Debatbond administrator

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.

3 Reacties tot nu toe

Ruud de JoodeGeplaatst op12:25 am - nov 5, 2011

Waar zijn de updates?

    Daan WellingGeplaatst op8:06 am - nov 5, 2011

    De tweede update kwam gisteren niet door, doordat de apo die ik gebruik verouderd was. Als het goed is,staat deze er nu oo. Bedankt voor je oplettendheid!

Reacties zijn gesloten.