Live: Cambridge IV

doorNederlandse Debatbond

Live: Cambridge IV

Na het Nederlandse succes van vorige week op Oxford zitten er ook nu weer een aantal Nederlandse teams klaar op Cambridge!

Utrecht A – Danique van Koppenhagen, Tomas Beerthuis
Utrecht B – Floor de Jager, Alex Klein
Utrecht C – Arielle Dundas, Heleen van ’t Spijker
Utrecht D – Yutao Gui, Valerie Schulte Nordholt
Leiden A – Menno Schellekens, Thom Whetzer
UCU A – Karl Heimann, Chi Che
UCU B – Joost Meulendijks, Rens Bakker
UCU C – Anton Stam, Vivian van Weperen

Ook deze week zullen zij de eer van Nederland hoog houden. Het is inmiddels kwart voor vijf hier, en over een kwartier zou de briefing moeten beginnen. De teleurstelling bij Tomas is groot nu de bar in de Union al dicht blijkt te zijn, waardoor hij geen chocolate-fudge kan krijgen. Danique is al enige malen beticht van het vergiftigen van de competitie met haar grote zakken drop (vooral de Ieren en Britten vinden dit zwarte goedje niet zo lekker) en de welbekende SevenTwenty-redacteur Alex Klein is voor de zekerheid de Equity guidelines aan het doorlezen.

Menno en Thom zijn nog onderweg en lijken, gezien de toon van hun gesprekken met de scholier Joris Broeders die als onafhankelijk jurylid is meegekomen, steeds dichter in de buurt te komen. Inmiddels roept Tomas dat hij bloedchagrijnig is wegens het weigeren van de fudge. De sfeer zit er dus al goed in!

Red: Ze zijn aangekomen. Alex en Tomas willen inmiddels zelf de updates schrijven, zodat Danique als ware vrouw zijnde kan gaan koken. Maar goed, gezien de aantijgingen van vergiftiging is het niet duidelijk of dat nou verstandig is….

Update vrijdag 18.15
De eerste ronde had een kwartier geleden aangekondigd moeten worden. Dat is helaas niet gebeurd. Het is nu wachten op de tab. Iedereen zit inmiddels wel in de Union! De Nederlandse delegatie is er klaar voor. Sterke tegenstand voor de ESL break komt vanuit Berlijn, Litouwen en Roemenie.

Update vrijdag 23:10
De tweede ronde is zojuist afgelopen, en iedereen staat inmiddels in de bar van de Cambridge Union Society. De muntjes voor gratis drank hadden we graag ingewisseld voor een grote pint bier, maar helaas zijn we ernstig gelimiteerd in onze keuze, waardoor uw redacteur nu aan een heerlijk flesje blauwe wodka zit.

Het eerste debat werd gevoerd over de stelling THW allow families to forcibly commit proven alcohol and drug addicts to rehabilitate in clinics. Het debat ging in onze (UDS B) kamer vooral over de efficiëntie van gedwongen opname en de al dan niet positieve rol die familieleden daar in spelen. Daarnaast was de rationale capaciteit van (tijdelijk) sobere verslaafden om zelf de keuze te maken om door te gaan met hun drugsgebruik of vrijwillig naar een rehab center te gaan.

De stelling voor de tweede ronde werd geïntroduceerd met een infoslide:
A “Weak” Artificial Intelligence is only capable of solving narrowly defined problems. A “Strong” AI is capable of all the same kinds of intellectual tasks as human beings. A Strong AI would be able to reason, plan, learn, adapt and communicatie in natural language. Researchers at major universities have made significant progress towards the creation of Strong AI.
De stelling: THBT all research organisations should institute codes of conduct that forbid the creation of strong AI.
In onze (UDS B) kamer lag de focus op de morele eigenschappen die Strong AIs kunnen hebben (en of dit vermeende gebrek aan moraliteit goed is of niet) en over de kans dat een Strong AI daadwerkelijk zichzelf zo ver gaat ontwikkelen dat het aan de controle van wetenschappers ontsnapt en een eigen wil krijgt zonder uitgeschakeld te kunnen worden door de wetenschappers.

Voorlopige puntenverdeling:
UDS A: 2e en 2e (4 punten)
UDS B: 2e en 3e (3 punten)
UDS C: 4e en 1e (3 punten)
UDS D: 3e en 3e (2 punten)
Leiden A: 4e en 1e (3 punten)
UCU A: 3 punten
UCU B: 2 punten
UCU C:

Update zaterdag 9.00
Iedereen zit weer klaar voor de volgende ronde! Er is ontbijt, het is lekker weer, en team Nederland is vast van plan om een goede dag te hebben!

Update zaterdag 11:30
Ronde drie is zojuist afgelopen. De stelling werd wederom vooraf gegaan door een infoslide:
Gentrification refers to the process of wealthy individuals moving to low income communities, thus displacing some of the poorer residents.
De stelling: THW provide financial assistance to inner city communities to prevent gentrification.

UDS A: 2e en 2e en 2e (6 punten)
UDS B: 2e en 3e en 2e (5 punten)
UDS C: 4e en 1e en 3e (4 punten)
UDS D: 3e en 3e en 3e (3 punten)
Leiden A: 4e en 1e en 2e (5 punten)
UCU A: 3 punten
UCU B: 4e en 2e en 4e (2 punten)
UCU C:

Update zaterdag 15:00

De aankondiging van de stelling van ronde vijf heeft zojuist plaatsgevonden: ”THBT feminists should not campain against polygamy in poor countries”. De Stelling van ronde 4 was: ”TBHT china should make extracting a full apology for japan’s war crimes a top strategic priority”.

Update zaterdag 16:55

Ronde 5 is zojuist afgelopen en het is nu dus wachten op de break-anouncement. Omdat de rondes gesloten zijn, kunnen we nog niets zeggen over de Nederlandse teams.

Update zaterdag 18:25

De break is aangekondigd en de esl halve finales zijn net geweest. De volgende teams zijn in ieder geval gebroken:

1. UDS A – Tomas & Danique
2. Berlijn A
3. UDS B – Alex & Floor
4. Leiden A – Thom & Menno
BBU C, NLIUS A, MRU A, Atenos A

Over enkele ogenblikken zal de finale bekend worden gemaakt.

Update 19:25
Danique en Tomas van UDS A zijn door naar de finale, Leiden A en UDS B helaas niet.

UDS A zit in Closing Opposition bij de finalestelling: THBT violence is a legitimate weapon for the Occupy movement. (bij benadering)

Update 21:30
Na een heerlijk diner bij de McDonald’s zitten we nu te wachten op de start van de open finale. De stelling hiervoor luidt: THW break up Google’s search monopoly.
In de finale zitten twee teams van Oxford, een team van Loyola en een team van BPP. De stelling werd met applaus ontvangen, en zal ongetwijfeld voor vuurwerk zorgen bij deze vier teams.

Hierna zal de jury in beraad gaan voor de uitslag van de open finale, en daarna krijgen we pas de resultaten te horen van de ESL-finale waar Tomas en Danique in zaten.
De consensus onder de Nederlandse toeschouwers is dat een team van oppositie heeft gewonnen in de ESL-finale: Berlin A (vanuit Opening Half) of UDS A (vanuit Closing Half). De propositie volgde een harde lijn door te stellen dat kapitalisme inherent slecht is en nooit op een morele manier kan worden toegepast, en dat daarom alle middelen geoorloofd zijn om het kapitalisme te verslaan. Zwakke punten in deze lijn waren dat er nooit hard is gemaakt dat dit echt alleen met geweld mogelijk is, en dat er simpelweg geen mechanisme werd geboden over hoe geweld de Occupy-beweging succesvol zou maken, en waar dat succes dan uit zou bestaan.
Tomas en Danique brachten een extensie die zich richtte op het verdedigen van kapitalistische instellingen, omdat ze zich houden aan een legaal framework dat door democratische staten is ingesteld: het is immoreel om instellingen te bestraffen voor beleid dat toegestaan is binnen dit wettelijke kader. Een tweede extensiepunt was dat kapitalistische bedrijven ook binnen het huidige systeem op een positieve manier veranderen, zoals Nike die door druk van consumenten is gestopt met het gebruiken van kinderarbeid en BP die de schade moet betalen van de olieramp.

Zodra de uitslag bekend is zal dit uiteraard zo snel mogelijk hier te lezen zijn.

Update: de uitslag

Voor zover het via de sociale netwerken nog niet bekend was: Utrecht A, Tomas & Danique, hebben de ESL finale gewonnen!

De open final werd gewonnen door BPP A (Jack Watson & Doug Cochran). Danique werd tevens beste esl spreker.

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.

Over de auteur

Nederlandse Debatbond administrator

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.

2 Reacties tot nu toe

Daan WellingGeplaatst op6:03 pm - nov 18, 2011

Veel succes! Weet dat Leiden A een killer-strategie heeft: ze hebben een heus hostel geboekt voor dit weekendje weg ;).

    Daan WellingGeplaatst op3:52 pm - nov 19, 2011

    Zoals ik ook op Facebook postte:
    “It is funny that we need infoslides about popular concepts in sci-fi such as “strong AI” and the meaning of gentrification, which happens or has happened in most of the cities we all live in, but for bilateral relations between two Asian countries the CA-team presumes that we have enough knowledge to do this without any further information.”

Reacties zijn gesloten.