Cork IV

doorNederlandse Debatbond

Cork IV

Naast de aanwezigheid van vele Nederlandse debaters in Parijs (waar EDS er met de titel vandoor ging) durfde een groep debaters het aan om nog verder te kijken. Zij staken de Noordzee over naar het plaatsje Cork in het zuiden van Ierland, voor de jaarlijkse Cork IV, een van de grootste toernooien van Ierland. Dit toernooi werd vorig jaar nog gewonnen door een Nederlands team uit Leiden. Het werd een weekend waarop de Nederlandse teams meegenomen werden in de geweldige sfeer van het Ierse debatcircuit, vol met grappige YouTube-filmpjes, ontzettend uitdagende stellingen en uitstekende afterparties.

De teams

De volgende teams uit Nederland waren aanwezig op de Cork IV:
Leiden A: Wieger Kop en Micha Beekman
Leiden B: Susanne Kingma en Karin Merckens
SocRAtes A: Bionda Merckens en Jitse Amelink
SocRAtes B: Bas Tönissen en Jair van der Stelt

Uitslagen

Winnaars: TCD History D (Adam Noonan en Ian Curran)
Winnaars novice-finale: TCD History F (John Prasifka en Michael Coleman)
Beste spreker: John Engle (TCD History B)
Beste Nederlanders: Susanne Kingma en Karin Merckens (team: 10e plaats), Karin Merckens en Micha Beekman (spreker:25e plaats).
De tab is hier te vinden.

De vrijdag

Zoals iedere debater die vaak naar internationale toernooien gaat je kan vertellen, zit je de eerste dag van het toernooi vaak een lange tijd te wachten op het begin van het toernooi in een koffiehuis of een pub. Cork was geen uitzondering. Op het prachtige oude campus van University College Cork werden er voor het begin van de eerste ronde dan ook veel verhalen uitgewisseld over de ontwikkeling van SocRAtes, Latijns-Amerikaanse drugsoorlogen en de frustratie over het feit dat Micha zijn grappige teamnaam voor het toernooi niet wilde verklappen – en later vergat. Toen we bij de registratiebalie aankwamen, mochten helaas de vooraf ingevulde teamnamen niet gebruikt worden (sorry, Timon en Pumba), maar konden we wel na enige gepaste vertraging beginnen aan het toernooi, dat geopend werd door Convenor Becky West en CAs Doug Cochran (aankomend CA van Worlds 2013) en Mark Haughton. En de Ieren openen een toernooi met een nuttige workshops over PoIs:

De eerste ronde had als stelling “This House Believes That all bail-out packages should be approved by a popular referendum in the recipient party”. Ik zag een debat dat in Ierland geset werd, waar de wet referenda voorschrijft voor constitutionele zaken. Een groot gedeelte van het debat ging dan ook over de vraag of dit referendum valt onder de criteria waarin in Ierland referenda worden uitgeschreven. Uiteindelijk won de tweede oppositie, doordat ze uitlegden dat het Ierse volk zelf verantwoording draagt voor de schuldencrisis, en dat ze daardoor niet voor de gevolgen weg mogen lopen.

Micha en Wieger deden het dit debat erg goed in een kamer die door de chair als een potentiële halve finale werd aangeduid, en pakte een eerste plaats. Karin en Susanne startte met een derde plaats wat stroef, en Socrates B pakte een tweede plaats. Socrates A wist ook nog een derde plaats mee te nemen uit deze ronde.

Na het uitgebreide eten was het dan tijd voor de tweede ronde. Deze stelling was neergezet vanuit een specifieke actor waar vanuit je moest redeneren in het debat: This House Believes That the Arab League should impose an oil embargo on the EU until the EU member states lift their ban on the Islamic Veil. Er waren veel Ierse beginnende teams die moeite hadden met de motie, omdat ze niet goed begrepen wat ze moesten doen met de specifieke actor; zo ook in het debat dat ik zag, waar de oppositie dacht dat ze vanuit de EU moesten beredeneren waarom dit niet goed was. Daardoor werd het in een niet heel erg spetterend debat een prop-sweep.

Na dit debat doken we meteen de College Bar in om de eerste dag te vieren. Een avond vol met karaoke – en dus ook foute hits uit de jaren 80 en 90 – volgde, waarbij de Nederlanders de Vengaboys naar het grote publiek wisten te zingen, en de delegaties uit Dublin (UCD en TCD hadden samen 40 teams gestuurd) goed getimede stage invasions plande.

De zaterdag

Voordat de derde ronde begon – op het wel wat vroege tijdstip van 9 uur – hadden de Ieren gelukkig nog een les voor ons. Te veel debatteren leidt namelijk tot een voorkeur voor Frost/Nixon en Ellen DeGeneres…

In UCD hadden de Leidse teams kennis gemaakt met het verplichte toetje van een Iers debattoernooi: de motie over Ierse binnenlandse politiek. Ronde 3 leverde daarom ook vooraf een diepe kreun op bij de Nederlandse delegatie. De infoslide legde uit dat er een politieke stroming in Ierland bestaat dat “Irish Republicanism” heet, die streeft naar één verenigd Ierland. In Noord-Ierland worden die belangen vertegenwoordigd door Sin Feín. In de Noord-Ierse verkiezingen worden ook zetels verkozen voor het parlement van de UK in Londen, en Sin Feín eist als symbool deze zetels niet op. De stelling: “This House Believes That it would be better if Sinn Fein took their seats”.

Ik zag in de toproom een ware masterclass over de Noord-Ierse kwestie voorbij komen, met veel uitleg over de ontstaansgeschiedenis en de grassroot support van Sin Feín, het belang van symbolische handelingen en een discussie over de mogelijkheden die de coalitieoverheid in Engeland biedt voor de Noord-Ieren. Sommige Nederlanders waren iets minder gelukkig. Micha en Wieger zaten in een kamer op 5 punten met goede Ierse teams, en wisten niet dat onder de Good Friday Agreements van 1998 de Noord-Ieren zelf de optie hadden gekregen om hun onafhankelijkheid door middel van een referendum uit te roepen. Hun case was gebaseerd op het idee dat dit in Engeland geregeld moest worden, en daardoor werden ze onverbiddelijk 4e. Ook de Socrates-teams hadden door gebrek aan kennis veel moeite in dit debat. Karin en Susanne wisten in hun kamer wél de Ierse motie te overkomen, en pakte een eerste plaats. Dit doordat, zoals hun chair zei, “ze de enige waren die het daadwerkelijk over Westminster hadden gehad”.

Met de lastigste motie van de dag achter de rug, gingen de Nederlanders vastberaden de vierde ronde in, voor waarschijnlijk de beste motie van het toernooi. Dit debat ging over de Virginia CallTech shootings, waar student Seung-Hui Cho 32 medeleerlingen doodschoot voordat hij er zelf een einde aan maakte. De 32 slachtoffers van de shooting worden elk jaar herdacht door bij de eerste football wedstrijd van het seizoen 32 zwarte ballonnen op te laten stijgen. De stelling: This House believes that Virginia Tech should remember Seung-Hui Cho, the shooter, along with his victims in its memorials … and launch 33 balloons.

Een heel goed debat volgde voor mij in de koude kamers van the West Wing. De propositieteams konden aantonen dat, door de manier waarop wij momenteel deze shooting herdachten, vergeten dat Seung-Hui Cho ook een slachtoffer was: van zowel zijn mentale problemen, als een falend systeem die deze problemen niet op tijd aankaart. Verder legden ze uit dat de shooting een gevolg was van die mentale problemen, en dat de herdenking en het publieke debat dat daaruit ontstaat gericht zou moeten zijn op het voorkomen en genezen van mentale stoornissen bij de Amerikaanse jeugd.

De rondes waren gesloten, en dus waren de Nederlanders ook heel erg gespannen over de laatste ronde. Leiden A en B maakten beiden nog kans op de main break, terwijl Socrates A nog mocht hopen op de novice finale. Gelukkig kun je op een Iers toernooi nooit lang in spanning blijven, doordat de vrolijke sfeer die er onder de Ieren heerst je vanzelf ook vrolijk maakt. De laatste ronde werd vooraf gegaan door een Ierse natuurdocumentaire over een IV (let vooral op het ESL-pluimage!):

Nadat in de vorige rondes er veel uitleg was geweest over de stellingen, had CA Doug Cochran nog één tip voor deze ronde: “For the first time in this tournament, this motion starts with “This House Would”. This implies some sort of State action that should be followed”. De stelling: “This House would allow defendants in criminal trials to ask the judge to be acquitted on the grounds that the law they broke was unjust, and would instruct all juries to take this defense into account”.

Ik jureerde het debat waar Socrates B in Opening Government mochten beginnen. Hoewel ze veel punten brachten over dat dit een doortrekking is van het jurysysteem, een uitleg over waarom wetten onrechtvaardig kunnen zijn en een idee over dat dit eerlijkere wetten zou opleveren in opkomende democratieën, konden ze de oppositieteams niet verslaan, omdat deze uitlegde (in eerste oppositie) dat er een verschil is tussen het besluiten over de schuldvraag en de morele raag, en in tweede oppositie, dat dit systeem zou leiden tot een dictatuur van “twelve angry men”.
Leiden A had een winst nodig in hun laatste debat, maar hun plan – juryleden mensen laten vrijspreken, om vervolgens in hoger beroep te gaan totdat de kwestie bij het Europees hof voor de Rechten van de Mens kon verschijnen – werd door de juryleden als een squirrel gezien. Leiden B wisten het debat wél te winnen, en kregen veel lof van hun juryteam, waaronder Doug Cochran en John Beechinor. Helaas was, tegen de verwachtingen in, de break gevallen op 11 punten. Als 10e team op 10 punten misten Karin en Susanne dan ook net de break. Socrates A, een novice-team, wist uiteindelijk in de laatste ronde er met de winst vandoor te gaan. Op sprekerspunten misten zij net de novice-break, maar ze lieten zien zeker niet onder te doen voor Ierse beginners.

De halve finales kenden daardoor ook heel veel teams van Trinity College Dublin, en zelfs een team van World Schools. Hoe het gegaan is in die halve finales, met de zeer pittige stelling dat “This House Believes that the State should give everyone an equal salary, paid for by the government, even if they are unemployed” (bij benadering) weet ik helaas niet. Na goede feedback uit de voorrondes kreeg ik namelijk de eer om de novice finale te chairen. Een ontzettend leuk debat, niet van een extreem hoog niveau maar wel met ontzettend enthousiaste en grappige sprekers, volgde. Ze debatteerden over de stelling: “This House believes that the State should have no role in the recognition of marriage”. De debaters hadden het over het opdringen van een ideaalbeeld van huisje, boompje, beestje door de Staat, één spreker adverteerde duidelijk aan het publiek dat hij nog single is (en een andere spreker wilde best zijn telefoonnummer aan geïnteresseerden geven) en de oppositie wilde best het huwelijk openstellen voor iedereen die iemand van hetzelfde geslacht, of meerdere mensen, wilde trouwen – maar hij vond trouwen met een tafel net iets te ver gaan. De tweede oppositie, een team van Trinity College Dublin, ging hier met de winst vandoor.

En toen was het tijd voor de finale: de locatie was erg mooi, een oude kerk op het campus van UCC, maar helaas was de akoestiek heel slecht, en konden we weinig van het debat, over het ontzeggen van deelname aan verkiezingen van oorlogsveteranen, volgen. Uiteindelijk won het team in tweede oppositie die we allen nog het beste konden verstaan.

De Cork IV werd vervolgens in stijl afgesloten: in een pub, met veel zingende Ieren, waarvan veel hebben toegezegd heel erg graag naar de Dutch Open later dit seizoen te willen komen. Op de terugreis sloten wij ons nog bijna op op het campus van UCC, raakten de Leidse teams elkaar steeds kwijt en gingen we heel, heel laat weer slapen.

The verdict

Eerder schreef ik al dat UCD een geweldige ervaring was, en dat wij Nederlanders best wel eens het Ierse circuit mogen proberen. Deze conclusie beaam ik opnieuw. Het Ierse circuit is iets sterker dan het Nederlandse, maar een goed team moet hier mee kunnen komen. De jurering is uitstekend en uitgebreid: het toernooi van Cork had 72 teams, en toch had elke kamer een goede chair en waren er weinig klachten over de jurering. De toernooien zelf zijn ontzettend leuk, met een goede sfeer, verzorgde crash en genoeg eten; in tegenstelling tot sommige Britse toernooien, waar je zelf je maaltje bij elkaar moeten sprokkelen. De Ieren staan ook echt open voor buitenlandse teams, en alle toernooien dit jaar vragen géén reg fee voor teams uit continentaal Europa. Met een van de grootste Ierse toernooien in het begin van 2012 voor de deur, de Trinity College IV, is er eigenlijk maar één conclusie mogelijk: ga allen naar het land van aardappelen en regen, en ervaar de ontzettend warme sfeer en goede debatten op het Ierse circuit!

Nederlandse Debatbond | Website | + berichten

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.

Over de auteur

Nederlandse Debatbond administrator

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.

7 Reacties tot nu toe

Alex KleinGeplaatst op5:28 pm - dec 5, 2011

Die filmpjes zijn echt briljant. Vooral die over POI’s is vreselijk herkenbaar.

Erg goede stellingen ook overigens. Creatief en doenbaar.

Karin MerckensGeplaatst op11:33 pm - dec 5, 2011

Trouwens, Suus en ik hebben in de eerste ronde een 3e gepakt en geen tweede en Socrates A miste bij de laatste ronde ook helemaal niet zo veel geluk die hebben ze namelijk gewoon glansrijk gewonnen!

Hulde aan Bionda en Jitse die op steaks de novice break hebben gemist en maar mooi bewijzen dat Nederlandse (ESL) novices helemaal niet onderdoen voor Ierse!

En dan hier de tab:
https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0AjaNEOv9zBhIdDF2MUQ2bV8yWEVxSU03cnRkamlCTkE#gid=0

  Daan WellingGeplaatst op1:58 am - dec 6, 2011

  Dank je, Karin! Met al die resultaten had ik nog een paar resultaten door elkaar gehaald, en de tab was op moment van schrijven nog niet online.

  Het verslag is bijgewerkt om dit te reflecteren.

Eric StamGeplaatst op11:40 pm - dec 5, 2011

Hulde aan Daan, zeg! Dit is echt next-level verslaggeving van wat er zich zoal afspeelt in de wereld ehh debatland.

  Daan WellingGeplaatst op2:17 am - dec 6, 2011

  Dit word natuurlijk makkelijk gemaakt als het toernooi 3 info-slides/verduidelijkingen van de CAs kent, en ik de grappen kan uitbesteden aan het comedyteam van Cork. Maar dank je voor het compliment ;).

NuranGeplaatst op10:39 pm - nov 20, 2012

Deze draaideur is teosepagt in een stationsrestaurant. Uit nieuwgierigheid ben ik een keer hier geweest. Wat blijkt: Naast de draaideur is een gewone deur geplaatst. Deze stond helemaal geopend. Het hele effect was gelijk weg. Niemand liep door de draaideur heen en er was veel tocht.

  GalinaGeplaatst op6:06 pm - dec 28, 2012

  De bloemen van de ootnssdiiche kers (eenjarig en makkelijk te zaaien in hoekje eigen tuin of groentetuin)staan ook prachtig op een salade. Zo ook kleine bloemen van de courgetteplant.

Reacties zijn gesloten.