Centrale IV – Een sfeerverslag

doorNederlandse Debatbond

Centrale IV – Een sfeerverslag

Parijs ligt net dichtbij genoeg dat Nederlandse teams er zonder al te veel problemen met de auto kunnen komen. Dat wil zeggen, een enkeling wordt aangehouden en vrijwel iedereen zit uren vast op de peripherique, maar dat mocht niet verhinderen dat er veel Nederlandse teams aanwezig waren. Van vorig jaar kon ik mij herinneren dat de organisatie niet altijd even ‘strak’ was, en dat bleek al toen we het terrein op wilden. Charles, die wij liefkozend ‘Sjarrel’ noemden, was nergens te bekennen. Toen Marlies hem voor de derde keer belde gaf hij zijn instructies zo snel in het Frans dat wij er niks wijzer van werden. Uiteindelijk vonden we hem en bleek hij een erg aardig persoon, maar wel een beetje van de wereld. Dat gold wel voor de hele orgcomm: geen tabkamer (“Moet er getabt worden dan?”) en geen eten tot 11.00. Het bleek een extra dimensie te geven aan debatteren, een soort van survival of the fittest.

We begonnen niet heel ver achter schema. Een leuke stelling meteen: Ouderschap moet per licensie gaan. Veel mogelijkheden tot een mooi debat, zoals bij alle stellingen mijns inziens. Helaas hadden wij hem veel te praktisch gepropt, wat geen schitterend debat opleverde maar wel een eerste plaats. Tweede ronde dan, iets over internet-vrijheid forceren in autocratiën. Goed te doen, maar moet je wel weten wat een autocratie is. We kwamen er net iets te laat achter, namelijk tjidens het debat, en hadden een goede prop (Bona C: Michiel en Dovile). Een heel terechte vierde. Maar niet getreurd, er was eindelijk eten. Nadat ik eerst het alarm van het gebouw een kwartier lang af liet gaan vonden we het diner. Echt lekker was de opwarm pizza en lauwe kronenbourg niet, maar het ging er behoorlijk goed in.

Deze avond maakten we ook kennis met Rikkert, een nieuwe bonapartiaan die na drie minuten kletsen zat te regelen met een schone Franse. Sommige Nederlanders keken wat verbaasd toe, maar de Groningers vonden het alleen maar mooi. Vrij vroeg taaide veel debaters al af, moe van een lange dag reizen en debatteren. Gelukkig voor de GDS-delegatie had Marlies haar Bavaria dobbelstenen mee voor een potje mex. Eerst een potje gespeeld met de vriendinnen van het franse meisje. Toen het bier op was lukte ons het een deel van het CA team en een stel Duitsers te overtuigen mee te doen, deze hadden namelijk nog wel een hele voorraad 33ers. Omdat mexen toch echt te moeilijk was gingen we spin-the-bottle thruth or dare doen. Na een paar onthutselende bekentenissen (niemand durfde Dare te nemen) bleek ik een enkel biertje teveel op te hebben. Gelukkig was het toch al een schappelijke tijd om naar huis te gaan. In onze kamer aangekomen vonden we twee Duitse dames op de vloer. Deze hebben ons meermalen gevraagt wat stiller te doen, waarop wij liefjes beaamden dat te doen om vervolgens evenhard door te geinen. We hebben ze de tweede avond niet meer terug gezien, ze hebben wellicht een andere kamer aangevraagt.

De tweede dag was bijzonder brakvrij en begon ernstig vroeg omdat iedereen wilde douchen. Door onverklaarbare redenen dacht onze hele delegatie dat het ontbijt tot 9 was, dus wij waren als allereerste present bij het buffet. Letterlijk als allereersten, zelfs de organisatie was er nog niet. We hadden het ontbijt een half uur lang voor ons alleen, dus lekker veel toast speciaal gemaakt op de enige toast-machine voor 100 man.
Het beloofde een spannende dag te worden, want veel Nederlandse teams stonden er goed voor. Met ons ging het goed. Stellingen over homo-sporters (zie Bremen), directe belasting van de EU en vrije opium-teelt in Afghanistan gaven ons genoeg ruimte om mooie dingen te vertellen. Een break volgde voor drie Nederlandse teams, EDS met Setry en Milen, Bonaparte met Michel en Dovile en GDS Party in the binroom met Marlies en mij. De halve finale was ietswat saai behalve voor Marcus die beargumenteerde waarom politici die regelmatig buiten de deur slapen betere politici zijn. De finale ging over het opsplitsen van Belgie, waarin EDS in prop1 het beste was en terecht won. Ons restte enkel een raar diner en een heerlijke stadswandeling in Parijs na twaalven.
Kortom, een schitterend weekend om lekker te debatteren en het mooie Parijs van dichtbij mee te maken.

Voor geinteresseerden, hier is de tab.

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.

Over de auteur

Nederlandse Debatbond administrator

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.

3 Reacties tot nu toe

Laura de Adelhart TooropGeplaatst op1:09 pm - dec 8, 2011

Mooi verslag, Jeroen! Ik mis alleen wat uitweiding over de laatste social in de biergarten in hartje parijs (??) maar lijk hieruit op te kunnen maken dat het jullie wel gelukt is een taxi te regelen. Onze taxi chauffeur bleek niet te weten waar rue Anthony was..

    Daan WellingGeplaatst op4:22 pm - dec 8, 2011

    Leuk verslag! Klinkt ook een beetje als het “grote” Paris IV, waar ook rare dingen gebeuren (dinner cancelen voor ‘wine and cheese’, geld betalen voor crash en dan in een kamer van een willekeurige Franse student worden neergezet die zijn kamer niet bepaald opruimde), de OrgComm wel zeer competent is maar snauwerig overkomt, en met feestjes bij een brug over de Seine..

      CimbomluGeplaatst op3:20 pm - nov 20, 2012

      Paul Michel zegt:Ziet er professioneel en gezilleg uit!Zo ontmoet je wellicht ook wat andere ondernemers uit de buurt.Lijkt mij ook fijn als het werk op een ander plek is zoadat je je werk echt achter kunt laten en naar huis gaan Groetjes, je neef[]

Reacties zijn gesloten.