Naast de uitstekende prestaties van de Nederlandse teams is er één ding dat opvalt op de tab van Worlds Manilla; het geheel ontbreken van Belgische prestaties. Is Manilla te ver weg voor hen? Voor de Nederlandse teams niet. Zijn ze niet goed in het spelletje? Ze verslaan ons altijd met tien voor taal en het Groot Nederlands Dictee. Dit taalspelletje zullen ze ook wel kunnen. Nee, ik vrees het ergste. Ze kennen het gewoon helemaal niet.
We zien dat het in Nederland in steeds meer universiteitssteden mogelijk is voor studenten om zich aan te sluiten bij een debatvereniging. Dat is een mooi patroon. De logische volgende stap: Vlaanderen. In mijn opinie kan de debatwereld van Nederland daar een bijdrage aan leveren. Als een soort van grote broer die zijn verlegen, langzaam uit zijn schulp kruipende broertje gemoedelijk de weg wijst op de eerste dag van de middelbare school.
De nieuwste aanwinsten voor debatterend Nederland de steden Enschede en Maastricht. We zien dat hier enthousiast op wordt gereageerd door mensen die nu al debatteren. Zo zijn meer ervaren debaters vaak bereid om trainingen te verzorgen in nieuwere debatverenigingen. Deze geavanceerdere trainingen zijn dan weer een bijdrage aan de opstart van die nieuwe verenigingen.
Er zijn dan ook heel wat redenen om blij te zijn met nieuwe verenigingen. Allereerst betekent meer verenigingen meer debaters en dus grotere toernooien. Grotere toernooien hebben meer competitie, wat de meeste debaters, toch competitief van aard, wel aan zal spreken. Grotere feesten ook, dus dat is ook mooi meegenomen. Maar we zien ook dat verschillende verenigingen verschillende manieren en stijlen van debatteren hebben. Binnen debatverenigingen wordt immers veel gedebatteerd tussen dezelfde mensen. Zo kunnen ideeën ontstaan, verder uitgewerkt worden en door worden gegeven aan nieuwere debaters. Deze ideeën zie je dan vervolgens terug op toernooien. Meer verenigingen wil dus zeggen een grotere ‘battle of ideas’, voor de leergierigen onder ons. Het is ook goed mogelijk dat Belgische debaters erg anders over debatten denken omdat ze vanuit een (net iets) andere cultuur komen. Er spelen vast andere zaken in hun parlement dan het onze. Als men in een toernooi debaters met meer verschillende achtergronden moet verslaan zal hij daar rekening mee moeten houden. Wie weet is je jury wel deels Belgisch, en kun je sommige Hollandse aannames niet maken. Dit zorgt voor betere en diepere debatten.
Het derde voordeel is dat er een goede kans is dat de vereniging het overleeft, groeit en wellicht ook zelf een toernooi gaat organiseren. Er is wel bijna elk weekend een toernooi, maar dat gaat vaak gepaard met vliegtickets en een hoop gedoe. Buitenlandse toernooien zijn natuurlijk wel leuk, maar het is ook fijn om gemakkelijk bereikbare Nederlandstalige toernooien te hebben. Hoe meer hoe beter. Voor de meeste steden is Antwerpen of Brussel heel goed te doen. En voor de andere steden is een treinreis van zes uur nog altijd goedkoper en korter dan vliegen. Het zou ook zo maar kunnen dat we over tien jaar dan een stuk of vijftien debatverenigingen zouden hebben. Dat zijn meer en grotere toernooien, dus een nog betere voorbereiding voor internationale toernooien zoals EUDC en Worlds.
Meer nog dan slechts de voordelen van een groter Nederlandstalig debatscène te opperen hoop ik een discussie te starten. Er zijn goede universiteiten in Vlaanderen maar nog geen debattraditie. In mijn ogen is hier een mooie gelegenheid weggelegd voor de Nederlandse debatwereld. Misschien heeft iemand een vriend op een Belgische universiteit, of gaat iemand daar zelf studeren. Wij zouden hen kunnen enthousiasmeren voor deze prachtige hobby. Misschien zouden er eens brieven gestuurd moeten worden naar hun studentvertegenwoordigers. Dat het een mooi idee zou zijn om een vereniging op te zetten, en dat wij ze best een handje zouden willen helpen. Want zeg nou eens eerlijk, alleen al om dat taaltje in een debat terug te horen komen zou toch al geweldig zijn?
De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.
Over de auteur