WSDC 2012 in Zuid Afrika: een voorbeschouwing

doorNederlandse Debatbond

WSDC 2012 in Zuid Afrika: een voorbeschouwing

Bij studentendebaters zit hun wereldkampioenschap nog vers in het geheugen, maar er staat al een nieuw wereldkampioenschap debatteren voor de deur! De 24ste editie van het World Schools Debating Championships, het grootste debattoernooi voor scholieren, vindt van 17 tot 27 januari plaats in Kaapstad, Zuid Afrika. Ongeveer veertig nationale delegaties doen het WSDC aan, waaronder Team Netherlands. Dit is een korte voorbeschouwing van het toernooi.

Vorig jaar was onze delegatie één van de verrassingen van het WSDC 2011: we versloegen aanstaand kampioen Singapore en braken als derde team, om er in een 3-2 split uit te gaan in de octofinales. Voor het tweede jaar op rij sleepten wij de prijs voor beste ‘English as a Foreign Language’ team binnen. De vraag is of het team van dit jaar deze lijn voort kan zetten.

Azer Aras (17), Mark Mellink (16), Joris Broeders (16) en Elise Jelsma (16) vertegenwoordigen dit jaar ons kikkerland. De debaters komen, respectievelijk, van het Stedelijk Gymnasium Nijmegen, het Rijnlands Lyceum Oestgeest en van het Utrechts Stedelijk Gymnasium (tweemaal). Zij worden getraind door Rooj Darweesh, Jeroen Heun, Menno Schellekens & Thom Wetzer.

Team Netherlands zit dit jaar een paar dingen mee.

Ten eerste profiteren we van de ervaring van Joris en Azer. Zij deden immers een paar maanden nog gelden aan het WSDC 2011 in Schotland. Beiden eindigden toen al in de top 5 beste EFL sprekers. Ze zijn verder gegroeid als sprekers, door voort te bouwen op hun kennis en ervaring. De verwachting is dat het dit jaar met hen alleen maar beter kan gaan.

Ten tweede is onze loting voordelig. Op het WSDC worden debatten ingedeeld gebaseerd op categorieën, waar landen inzitten gebaseerd op hun prestaties in het verleden. Het idee is dat ieder team een team uit iedere categorie ontmoet. (Nederland is sinds dit jaar een B-land, de een na hoogste categorie.) Binnen die categorieën zit er vaak nog een groot verschil in niveau, dus je kan geluk hebben door landen te loten die laag in hun categorie zitten.

Nederland heeft een het laagst geplaatste A-land getrokken, Griekenland, terwijl we vorig jaar tegenover Singapore stonden. Als B-land hebben we, net als vorig jaar, Pakistan, dat het de laatste jaren minder goed doet. Met ons C-land hebben we ook geluk gehad: vorig jaar stonden we tegenover Israel, dit jaar tegenover de Filippijnen. ‘Lady luck’ lacht ons vooralsnog toe!

Wij ondervinden wel een nadeel van de korte tijdspanne tussen het WSDC 2011, in augustus, en 2012, in januari. We hebben dit jaar slechts een derde van de tijd gehad om nieuwe debaters te trainen als dat we vorig jaar hadden. Door dit tijdgebrek was het onder andere lastiger om gast-trainers langs te laten komen, zoals we dat vorig jaar vaak deden.

Het korte tijdsbestek is extra problematisch voor onze delegatie omdat wij voor ieder kampioenschap nieuwe debaters selecteren en trainen. Veel andere landen selecteren al op veel jongere leeftijd zodat debaters meerdere kampioenschappen mee kunnen doen. Hierdoor hebben veel van onze tegenstanders teams met een stuk meer ervaring.

Een debattoernooi zit altijd vol verrassingen, ook het WSDC. Team Qatar kan scherp tegen ons uit te hoek komen of de stellingen kunnen het team niet liggen. Ik hou dus een slag of twee om de arm. Echter: in zoverre er een voorspelling te doen is, durf ik te zeggen dat Team Netherlands weer goede kans maakt om de stijgende lijn van de laatste jaren voort te zetten. Misschien dat ze zelfs, voor de eerste keer, de kwartfinales halen!

Menno Schellekens is assistent-coach van Team Netherlands en gaat naar Zuid-Afrika als jurylid. Je kan het Team Netherlands volgen via Twitter (@DutchSchools), op Facebook (Team Netherlands) en hier op SevenTwenty. Voor dat laatste willen we de Debatbond bedanken. We willen onze sponsor bedanken: Badgergroep BV.

Nederlandse Debatbond | Website | + berichten

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.

Over de auteur

Nederlandse Debatbond administrator

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.