WSDC 2012 in Zuid Afrika: ronde 3 & 4

doorNederlandse Debatbond

WSDC 2012 in Zuid Afrika: ronde 3 & 4

Bij studentendebaters zit hun wereldkampioenschap nog vers in het geheugen, maar er staat al een nieuw wereldkampioenschap debatteren voor de deur! De 24ste editie van het World Schools Debating Championships, het grootste debattoernooi voor scholieren, vindt van 17 tot 27 januari plaats in Kaapstad, Zuid Afrika. Achtenveertig nationale delegaties doen het WSDC aan, waaronder Team Netherlands. 

Vandaag debatteerde Team Netherlands in een privéschool, na gisteren op een school te zijn geweest met minder geld. We stonden verbaasd van het verschil. De ongelijkheid die we aantreffen in Kaapstad herinnert er ons niet alleen aan hoe verschillend de rest van de wereld, maar ook waarom we debatteren. We debatteren om oplossingen te vinden voor een beter morgen, waarin je kansen niet beperkt worden door je verleden.

Het eerste debat was onvoorbereid en voerden we tegen Bangladesh over stelling: This House would allow single parents to raise their childeren behind bars. Wij waren voor de stelling. Dit beleid is recentelijk ingevoerd in Bangladesh en onze tegenstanders hadden dus een voordeel. Elise, Joris en Azer verdedigden het recht van ouders om bij hun kinderen te zijn, het begaan van een misdaad iemand niet direct ongeschikt maakt om zijn kind op te voeden en dat, mits goed ingevoerd, het opvoeden van een kind in gevangenissen niet in de weg hoeft te staan van zijn of haar ontwikkeling. Bangladesh ging vooral tegen dat tweede in en richtte zich daarbij zich vooral op de derde wereld, waar gevangenissen een stuk vervelender zijn dan in Nederland.
De jury kwam tot de conclusie dat de rechten van het kind in debat het zwaarst gewogen moesten worden en dat wij niet konden garanderen dat kinderen beter af zouden zijn, dus gaven alle drie de juryleden het debat aan Bangladesh.

Het tweede debat tegen Qatar ging over de stelling: This House would place limits on rural-urban migration in developing countries. Joris, Mark en Azer waren de oppositie. Qatar legde uit dat de grote instroom van migranten ongeplande groei van steden in de vorm van sloppenwijken, vol vervuiling in ziektes, ter gevolg heeft. Wij gingen daar niet alleen tegenin, maar legde ook uit dat het platte land een nog veel deprimerende plek is waar men geen sociaal leven kan hebben,  geen kans heeft om iets van hun leven te maken en waar evenmin basisvoorzieningen beschikbaar zijn. Daarbij pleitte zij ervoor dat iedere burger het recht had om zijn eigen pad in het leven te bepalen.

De jury was onder de indruk van onze analyse op het gebied van individuele rechten  en onze schets van metropolen als economische en sociale hubs. Daarom gaven zij het debat unaniem aan ons.

Wij hebben nu drie van de vier debatten gewonnen. De verwachting is dat wij zes overwinningen nodig hebben in onze acht voorrondes om te breken naar de achtste finales. Ons verlies tegen Bangladesh is extra vervelend omdat wij onze sterkste tegenstanders, Pakistan en Griekenland, nog voor de boeg hebben. Wij moeten nu dus beide landen verslaan om zeker te zijn van een plek in de ‘knock-out’ rondes. Het is een grote uitdaging waar wij ons op voor zullen bereiden tijdens onze vrije dag morgen.

Menno Schellekens is assistent-coach van Team Netherlands en gaat naar Zuid-Afrika als jurylid. Je kan het Team Netherlands volgen via Twitter (@DutchSchools), op Facebook (Team Netherlands) en hier op SevenTwenty. Voor dat laatste willen we de Debatbond bedanken. We willen onze sponsor bedanken: Badgergroep BV.

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.

Over de auteur

Nederlandse Debatbond administrator

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.