WSDC 2012 in Zuid Afrika: ronde 7 & 8

doorNederlandse Debatbond

WSDC 2012 in Zuid Afrika: ronde 7 & 8

Bij studentendebaters zit hun wereldkampioenschap nog vers in het geheugen, maar er staat al een nieuw wereldkampioenschap debatteren voor de deur! De 24ste editie van het World Schools Debating Championships, het grootste debattoernooi voor scholieren, vindt van 17 tot 27 januari plaats in Kaapstad, Zuid Afrika. Achtenveertig nationale delegaties doen het WSDC aan, waaronder Team Netherlands. 

Vandaag was een spannende dag voor Team Netherlands. Met drie winsten in de zak moesten wij vandaag beide debatten, tegen Slowakije en Pakistan, winnen om een kans te hebben op de break. We waren vooral zenuwachtig voor het debat tegen Pakistan.

Het eerste debat, tegen Slowakije, ging over de stelling: This House would allow developing countries to use child labor. Nederland was oppositie. Slowakije zette in met een lijn over dat kinderen geld moeten kunnen verdienen als zij of hun familie arm is en dat er betere regulering mogelijk is als kinderarbeid gereguleerd wordt. Wij sloegen terug met argumentatie over dat kinderarbeid de ontwikkeling van het kind remt doordat ze niet naar school kunnen.

De jury gaf het debat met een ruime marge aan ons.

Alles hing nu af van ons debat tegen Pakistan. Voor Pakistan gold hetzelfde; zij hadden de winst ook nodig om de breken. Het ging over een voorbereidde stelling: This House would enshrine legally-actionable rights. Wij waren voor de stelling. Elise startte haar speech met een introductie over de mensonterende armoede die landen plaagt waar dat niet het geval hoeft te zijn. Ze sprak over de scheve prioriteiten van democratische overheden en hoe een aanpassing van de grondwet de rechter toestaat om die recht te trekken. Pakistan bracht een uitmundend voorbereide case. Ze bespraken een groot aantal praktische problemen, zoals rechters die beleid beinvloeden terwijl zij niet het grote plaatje zien. Achteraf vertelden ze dat hun strategie was om ons te overladen met praktische punten in de hoop dat er genoeg zouden blijven staan.

De jury was verdeeld over het debat en de uitslag was dan ook een split. De twee juryleden in de meerderheden vonden dat wij niet goed genoeg om waren gegaan met de vele aanvallen van Pakistan en gaven het debat aan hen. (Ironisch detail: doordat de uitslag een split was, heeft Pakistan nu een lagere kans om te breken. Beide teams waren dus niet blij met de uitslag.)

Wij liggen nu uit de break. Onze verliezen van Bangladesh, Swaziland, Griekenland en Pakistan wegen te zwaar. We wonnen de helft van de voorrondes, vier van de acht, en eindigen met 13 juryleden. We gaan nu een paar dagen rustig debatten kijken en genieten van alles wat Kaapstad ons te bieden heeft.

Menno Schellekens is assistent-coach van Team Netherlands en gaat naar Zuid-Afrika als jurylid. Je kan het Team Netherlands volgen via Twitter (@DutchSchools), op Facebook (Team Netherlands) en hier op SevenTwenty. Voor dat laatste willen we de Debatbond bedanken. We willen onze sponsor bedanken: Badgergroep BV.

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.

Over de auteur

Nederlandse Debatbond administrator

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.

4 Reacties tot nu toe

Victor VlamGeplaatst op6:00 pm - jan 23, 2012

Jammer. De debatten die jullie gevoerd hebben klinken wel echt gaaf trouwens.

LeelaGeplaatst op7:06 pm - jan 23, 2012

Het klinkt inderdaad alsof jullie gave debatten hebben gevoerd! Goed, hoor. En ach, es muss nicht immer Kaviar sein. 😉

Jammer dat het zo is gelopen; leren van wat er is gebeurd en meenemen als ervaring voor de volgende kampioenschappen. Chapeau voor het harde werk, dame en heren, jullie inzet is speciaal.

Geniet nu van Cape Town, en doe een wijnproeverij in Stellenbosch als jullie dat leuk lijkt, it’s a glimpse into heaven.

RoelGeplaatst op9:38 pm - jan 23, 2012

Jammer, jongens! Klinkt als gave debatten, en wat ik heb gelezen kunnen jullie trots zijn op jezelf! Volgend jaar hopelijk beter!

Tomas BeerthuisGeplaatst op10:25 am - jan 24, 2012

Zonde inderdaad van de break! Maar vergeet niet dat jullie trots mogen zijn op jullie prestaties en alle gevoerde debatten jongens, goed gedaan

Reacties zijn gesloten.