Live Update: BDT

doorNederlandse Debatbond

Live Update: BDT

Vandaag vindt in Amsterdam het Bonapartiaans Debattoernooi plaats. In 5 rondes debatteert men dit keer in het Amerikaans-Parlementaire format. Het toernooi vindt plaats op het Barlaeus Gymnasium, met als finalelocatie de Vondelkerk. Uniek aan het BDT is dat dit toernooi geen CA-team kent; in plaats daarvan bedenkt de commissaris inhoudelijk de stellingen samen met een “klankbordgroep”. Dit jaar zijn de stellingen bedacht door EK-halve finalist Micha Beekman. Ook staat het BDT bekend om andere noviteiten als jureren door direct te stemmen. Winnaars van de vorige editie zijn Floor de Koning en Senna Maatoug.

De organisatie heeft deze verslaggever gisteren bananen en Snickers beloofd. Ook schijnt er volgens een uitgelekte foto Hertog Jan aanwezig te zijn. Dat schept dus verwachtingen! De eerste ronde zal om ongeveer 10 uur bekend worden gemaakt.

update 1: 09:20 De mensen druppelen langzaam binnen. We worden begroet door een zeer enthousiaste Nathalie en met warme chocolademelk!

Op de opening van de dag staan we allen nog even stil bij het overlijden van Nadine Hofstede, een jaar geleden. Een belangrijk moment van introspectie.

De dag werd verder ingeleid met een uitgebreide teaminstructie van Micha, waarbij onder andere benadrukt werd dat mensen moeten ophouden met het gebruik van Engelse termen en dat veronderstelt moet worden dat juryleden slecht zijn in economie. De hele dag lang hebben debaters dan ook krampachtig geprobeerd Engelse termen te vermijden (een Nederlands alternatief voor “de break” is helaas nog niet gevonden), en natuurlijk kregen we ook veel stellingen over economie voorgeschoteld.

Update 2: 11:31 stelling: DK ontslaat ambtenaren die weigeren een homohuwelijk te sluiten.

In de kamer van Danique kondigde haar opponent Daniël Springer trots aan  op het BDT nog nooit een voorronde te hebben verloren. Hij verloor het debat. In de kamer van Daan begon het debat een beetje stroef. Uiteindelijk was de analyse van zijn partner, dat homoseksuelen door hun moeilijke positie in de samenleving extra bescherming nodig hebben van de Staat en dat de overheid hierdoor nog consistenter moet zijn in haar signaal richting de samenleving voldoende om dit debat te winnen.

update 3: 11:57 stelling: DK verbiedt “pedovereniging” Martijn.

Deze verslaggever verloor het debat tegen Martijn en Stijn (winnaars van het novicetoernooi uit Twente, onthoud die namen!) nipt, doordat zijn argumenten over maatschappelijke discussie met de pedovereniging net niet opwogen tegen de grotere kans op normalisering van pedofilische ideeën.

update 4: 15:15 stelling drie luidt: DK verandert de EU in de verenigde staten van Europa.

Dit was voor veel mensen een moeilijk debat, omdat de stelling veel vrije interpretatie toeliet. Daan verloor in zijn kamer doordat hij en zijn partner geen grip kregen op de klein opgezette case, waarbij de EU alleen extra bevoegdheden kreeg door het recht te krijgen om begrotingen van  “staten’ goed of af te keuren.

Stelling vier is: DK schaft het depositogarantiestelsel wereldwijd af.

update 5: 16:50 Na een enerverende ronde over depositogarantiestelsels (wat een mooi woord, en
excuses voor de fout in het filmpje) nu de laatste voorronde: DK verbiedt import van producten uit landen waar werknemers niet de vrijheid hebben om een vakbond te vormen. Deze ronde is, net als de vorige, gesloten voor mensen die kans hebben de halve finale te halen. De rest van de teams krijgt wel gewoon feedback.

De break

Luciën de Bruin en Victor Vlam
Eric Stam en Sophie Roborgh
Jeroen Heun en Daniël Springer
Tomas Beerthuis en Senna Maatoug

De stelling voor de halve finale: Deze Kamer verbiedt het patenteren van computerprogramma’s en software.

De finale gaat tussen Victor en Luciën, en Jeroen en Daniël. De stelling: Deze Kamer stelt een generaal pardon in voor asielzoekers die vijf jaar als minderjarige in Nederland hebben gewoond.

Uitslag

Jeroen en Daniël (“Return of the Jedi”) hebben de finale gewonnen. Daniël Springer werd beste spreker. Een team van Barlaeus, als zesde geplaatst op de tab, werd het beste noviceteam.

De tab

De teamtab en de sprekerstab staan nu online!

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.

Over de auteur

Nederlandse Debatbond administrator

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.

14 Reacties tot nu toe

een anonieme taalpuristGeplaatst op9:53 am - feb 12, 2012

spelling au au au au

  Daan WellingGeplaatst op10:22 am - feb 12, 2012

  De spellingsfouten die ik kon vinden zijn er ondertussen uitgehaald. Helaas was er geen wi-fi aanwezig op het Barlaeus, waardoor de updates grotendeels gedaan zijn via een iets te gevoelige Samsung-telefoon. Bedankt voor je bezorgdheid!

   Een andere taalpuristGeplaatst op11:49 am - feb 12, 2012

   “De organisatie heeft […] belooft.”
   “DK veranderd de EU”

   AU! AU! AU!

   Het verbasterde woord ‘pedofilisch’ komt niet voor in ons groene boekje.

    Daan WellingGeplaatst op12:01 pm - feb 12, 2012

    Dank je voor je suggesties, taalpurist. Interesse in een baantje bij de redactie, of is het te leuk om “au au au” te roepen? 😉

huibertGeplaatst op12:13 pm - feb 12, 2012

Gefeliciteerd Jeroen en Daniël met een verdiende overwinning, en bedankt Daan voor het verslag. Het was weer een leuk toernooi.

Een andere positieve ontwikkeling (die het gemoed van onze taalpurist hopelijk wat meer goed deed) was Micha’s pleidooi voor het gebruik van goed Nederlands in speec… pardon, redevoeringen, met woorden als ‘gezel’, ’terugkoppeling’, ‘weerlegging’, ‘drijfveer’ en meer. Ik hoop dat die ontwikkeling zich voortzet op andere toernooien. Misschien een idee voor de debatbond om eens een woordenlijst van Nederlandse debattermen vast te stellen? 😉

  Daan WellingGeplaatst op5:28 pm - feb 12, 2012

  Dank mag ook zeker uitgaan voor Laura, die tijdens de voorrondes de stellingen geüpdatet heeft.

  Victor VlamGeplaatst op11:34 pm - feb 12, 2012

  Goed idee, Huibert! Kaart het eens aan bij je afgevaardigde of stel zelf een lijst op…die kunnen we dan op het intranet voor besturen van debatverenigingen plaatsen en wellicht ook op SevenTwenty.

  Alex KleinGeplaatst op8:27 am - feb 13, 2012

  Victor bedoelt natuurlijk ZevenTwintig.

   Jelle LössbroekGeplaatst op3:58 pm - feb 13, 2012

   Als we toch namen gaan vertalen, laten we het dan niet meer hebben over ´Victor´ maar gewoon ´Overwinnaar´.

    Daan WellingGeplaatst op8:06 pm - feb 13, 2012

    Of we we erkennen wellicht dat de parlementaire traditie uit de Engelssprekende wereld afkomstig is? Net zoals dat in het Engels veel termen in de zeilsport uit het Nederlands afkomstig zijn, vanwege de Nederlandse traditie van zeevaarders en schepenbouwers. (met natuurlijk een Engelse verbastering af en toe: “zeil” word “sail”, maar mast is nog steeds mast).

Daniël SpringerGeplaatst op8:30 am - feb 13, 2012

Dank organisatie voor een zeer geslaagd toernooi. Ook ik vond het overigens wel eens goed om bewust te zijn van de hoeveelheid Engels die mijn taal binnenglipt, alhoewel het weer te ver gaat om daar concreet consequenties aan te verbinden (wat dan ook niet gebeurde). Helemaal mooi vond ik dat sommige Nederlandse woorden die ik vervolgens noodgedwongen in moest zetten om het Engelse equivalent te vervangen weer niet als Nederlandse woorden werden herkend door juryleden 🙂

Ter correctie overigens: ik heb zeker wel eens eerder een voorronde op het BDT verloren. Mijn stijlfiguur kwam blijkbaar niet goed aan bij bepaalde 720 redactieleden 😉

WiegerGeplaatst op10:22 am - feb 13, 2012

Is de tab overigens al ergens te vinden?

Eric StamGeplaatst op4:31 pm - feb 13, 2012

Veel dank aan de organisatie voor een erg goede en leuke editie van het BDT! Interessante stellingen, goeie instructies en bovenal – een vlekkeloze organisatie. Ook fijn dat Micha gewoon een klankbord had. Want het moet me wel van het hart dat de aankondiging van CA-teams voor sommige toernooien wel heel belangrijk lijken te worden als ‘unique selling point’ daar waar Bonaparte gewoon de mebreedste en diepste jurypoule van Nederland presenteert zonder veel opsmuk. Een speciaal woord van waardering ook voor Ruud, die de korte herdenking aan Nadine leidde.

Daniel, geen consequenties voor al dat Engels in jouw speech..ik bedoel redevoeringen? Ik ben anders kostbare tijd verloren door bijzinnen als ‘South to South-trade, dat is dus Zuid-tot-Zuid-handel’ en, moral hazard, dat is dus moreel risico.

Reacties zijn gesloten.