NK 2012: interview met Jeroen Claassens

doorNederlandse Debatbond

NK 2012: interview met Jeroen Claassens

Het Nederlands Kampioenschap debatteren staat voor de deur! Op 21 en 22 april 2012 zal dit evenement plaatsvinden in Groningen. Op de website van GDS Kalliope is al alle informatie beschikbaar. De feiten weten we natuurlijk al, maar een korte samenvatting: 6 voorrondes, 2 dagen en vette feesten. Maar wat weten we nog niet? De redactie sprak Jeroen Claassens en deed verslag van dit exclusieve interview met de convenor van het NK debatteren 2012. 5 vragen aan Jeroen.

1. Het NK komt al dichterbij. Hoe gaat het met de organisatie, is Groningen al helemaal klaar voor debatland?

“Alles loopt op dit moment op rolletjes. Alle benodigde locaties hebben wij al in 2011 vastgelegd, en deze zijn allemaal berekend om een toernooi van de omvang van een NK aan te kunnen. Zelfs als het toernooi meer deelnemers zou hebben dan de laatste jaren, zou dit geen probleem zijn.

Op dit moment zijn we vooral druk bezig om te zorgen dat het toernooi zo soepel mogelijk verloopt, zodat de deelnemers weinig anders aan hun hoofd hoeven te hebben buiten het toernooi. Een van de dingen die dit betekent is dat we teamnamen van te voren laten opgeven en het inschrijfgeld van te voren laten overmaken, om te zorgen dat de registratie op de dag zelf minder tijd in beslag hoeft te nemen.

Een andere organisatorische vernieuwing is dat wij voor dit NK ook veel externe vrijwilligers hebben. Dat zijn bijvoorbeeld studenten die niet bij Kalliope zitten, maar om verschillende redenen wel willen komen helpen. Dit zorgt ervoor dat meer Kalliope’ers de vrijheid hebben om te jureren of te debatteren.”


2. Er is natuurlijk ieder jaar een Nederlands Kampioenschap, wat maakt het NK in Groningen uniek?

“Bij Kalliope vinden wij dat het NK niet alleen het meest prestigieuze toernooi is omdat je er de meeste punten voor krijgt als je het wint, of omdat het de titel ‘Nederlands Kampioenschap’ draagt. Om het meest prestigieuze toernooi gevonden te worden zou het NK ook als competitie meer moeten kunnen bieden, en niet alleen in naam maar ook in de prakijk toegankelijk moeten zijn voor iedereen in Nederland. Om die reden hebben wij dit jaar een aantal dingen anders gedaan dan voorgaande NK’s, maar ook anders dan ons gebruikelijke Kalliope Debat Toernooi.

Zo hebben we dit jaar voor het eerst hostels voor alle deelnemers die dit nodig hebben. Onze ervaring leert dat scholieren niet gemakkelijk crashen bij studenten, wat tweedaagse toernooien, of toernooien die te ver weg zijn niet toegankelijk maakt. Door hostels te kunnen bieden aan alle deelnemers maken wij het de studentendebaters niet alleen comfortabeler, maar het ook toegankelijker voor de scholierendebaters.

Ook bieden wij dit jaar zes voorrondes. Hoe meer voorrondes je hebt, hoe groter de kans dat de teams die in de finales komen ook de sterkste teams zijn, en hoe minder dit van geluk afhankelijk wordt, aldus onze topwiskundige, Jeroen Dokter. Naast dat zes voorrondes leidt tot een betere competitie, geeft het iedereen natuurlijk ook de kans om meer te debatteren, wat ook een goed iets is!”


3. Het NK is dit jaar een weekend in plaats van een dag. Hoe gaat dat er uit zien? Wat moeten we ons er bij voorstellen?

“Omdat het toernooi twee dagen is hoeven we minder op één dag te doen dan een eendaags toernooi.  Dit betekent meer tijd voor de debatrondes, meer tijd tussen de debatrondes voor lunch e.d., en meer tijd om ’s avonds op ons gemak met alle deelnemers uit eten te gaan. Verder kunnen we de finales ook al in de middag houden, zodat iedereen, ongeacht hoe ver je moet reizen, nog de laatste trein kan halen ná de finales. Maar boven alles betekent twee dagen natuurlijk ook dat niemand op zaterdagavond een trein naar huis hoeft te hebben, dus iedereen blijft voor het feest! Dit leidt al jaren tot de beste feestjes van debatland, en met nog meer deelnemers dit jaar belooft het alleen maar beter te worden!”


4. Hoe staat het met de inschrijvingen, gaat dit een groot NK worden?

“Op dit moment hebben al meer dan 25 teams zich ingeschreven, waaronder enkele debatverenigingen, scholieren uit alle provincies boven de IJssel (volgens mij überhaupt de eerste keer dat scholen van boven de IJssel meedoen) en onafhankelijke teams. Een aantal andere debatverenigingen moet zich nog inschrijven, en verder weten wij redelijk zeker dat er meerdere scholen nog teams gaan registreren, aangezien zij hier al met ons contact over hebben gehad. Tel daar nog de teams bij op van onafhankelijke partijen en van Kalliope zelf, en dan belooft dit NK in aantallen niet onder te doen voor de laatste jaren!”


5. Hebben jullie nog iets speciaals in petto voor de finale?

“Buiten het feit dat we niet alleen de finale maar ook de halve finales in een aantal van de mooiste zalen van het wonderschone Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen zullen houden, kan ik ook mededelen dat er bij voldoende aanmelding van noviceteams ook dit jaar weer een novicefinale gehouden zal worden! Andere verrassingen zal ik nog maar niet verklappen…”

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.

Over de auteur

Nederlandse Debatbond administrator

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.