Het heeft even geduurd, maar uiteindelijk hebben twee instituties het aangedurfd om Worlds 2014 te willen organiseren. De Royal Engineering College uit Chennai, India en Chulalongkorn University uit Bangkok, Thailand, staan te popelen om volgend jaar december duizend topdebaters van over de hele wereld te verwelkomen. De komende weken zal Worlds Council, waar Nederland ook vertegenwoordigd wordt, over internet vergaderen en het recht om Worlds te organiseren aan één van de twee kandidaten geven. SevenTwenty helpt alvast een beetje door de twee bids te vergelijken.
Chennai Worlds 2014
Chennai heeft de mogelijkheid om Worlds voor de eerste keer naar India te halen. Het subcontinent kent al een lange debatcultuur, en zette tien jaar geleden ook haar eerste stappen op het parlementaire circuit. De organisatoren geloven dat de komst van Worlds in India de invloed van de parlementaire debatsport verder kan vergroten, en wilt dat leden van haar juryteam lokaal debatworkshops willen gaan geven.
Chennai (onder sommige oudere lezers beter bekend als Madras) is een van de grootste steden aan de oostkust van India, en al heel lang een belangrijke handelspost en religieus centrum. Het ligt ook aan het strand, en de organisatie heeft een strandfeest beloofd tijdens Nieuwjaar! Een andere belofte die ze hebben gemaakt is dat alle deelnemers zullen overnachten in The ITC Grand Chola, een 7(!)-sterrenhotel.
Het inhoudelijke deel van het toernooi zal onder leiding staan van Harish Natarajan (Cambridge, tweevoudig EK-finalist) en Michael Baer (Stanford, WK-finalist op De La Salle Worlds). Verder worden nog minstens 4 deputy chief adjudicators beloofd. Dit team zal worden bijgestaan door een paar assistenten, waaronder “onze” Anne Valkering. Deze assistenten zullen zorg dragen voor een goede allocatie van de juryleden en het verwerken van feedback tijdens de toernooien. Het toernooi zal onder leiding staan van convener Arindam Gosh, die ook de debatvereniging in Chennai opgericht heeft. Verder heeft Chennai Worlds al een comité van aanbeveling bestaande uit Europese debatgrootgewichten als Doug Cochran, Georgie Barker en Manos Moschopolous.
Qua financiën staan er ook al flinke beloftes klaar. De universiteit heeft een garantie afgeleverd dat zij mee zullen helpen met het vinden van sponsoring en indien nodig garant te staan voor het nog benodigde gedrag.
Misschien wel het belangrijkst voor Nederlanders: vluchten naar Chennai zouden tussen 500 en 700 euro moeten kosten. De deelnamekosten gaan omlaag in vergelijking met Berlijn, naar 350 euro. Het toernooi zal vooralsnog 360 deelnemende teams kunnen herbergen. Dat is minder dan de aankomende Worlds: onze oosterburen hopen de dag na Kerstmis 400 teams te verwelkomen in Berlijn. Maar aangezien het aantal te ontvangen teams aanvankelijk een struikelblok was voor veel instituties om Worlds überhaupt te organiseren, is een verlaging van de teamcap misschien wel een goed idee.
Meer informatie: http://chennaiworlds.com/
Chula Worlds 2014
Thailand is geen onbekende voor het Nederlandse debatcircuit. In 2008 wonnen Anne Valkering en Reinier de Adelhart Toorop daar de Nederlandse WK-titel namens Bonaparte. Zes jaar later wil de Koninklijke Universiteit Chulalongkorn in Bangkok Worlds terug naar Thailand halen. Daarvoor hebben ze de hulp ingeroepen van maar liefst drie Chief Adjudicators: Thepparith Senamngern uit Thailand, Shengwu Li (Oxford, voormalig beste spreker van de wereld en kandidaat-CA van Manchester Euros) en Amit Golder, de regerend wereldkampioen uit Australië. Wel kan Chula minder ruimte vrijmaken voor het sponsoren van goede juryleden dan Chennai (10.000 om 30.000 euro).
Bangkok zelf is een geweldige, grote metropool en een geliefde bestemming voor reizigers vanover de hele wereld. Grote markten, historische tempels, het koninklijk paleis… En net zoals in Chennai zal Chula Worlds plaatsvinden met subtropische temperaturen van 25 tot 28 graden Celsius.
Ook Chennai krijgt hulp van debatdinosauriërs om hun bid legitimiteit te geven. Hun bid word gesteund door erelid van Worlds, dr. Omar Salahuddeen.
De vluchtkosten zijn iets hoger voor Chula dan voor Chennai: vanuit Nederland kost het 920 euro om richting Chula Worlds te vliegen. Ook de deelnamekosten liggen hoger: 430 euro. Hoewel Chula duurder lijkt, heeft de organisatie al wel een duidelijk budget vrijgegeven. Bij Chennai Worlds nog moeten we nog uitgaan van steunbrieven van de universiteit die de bid financieel moeten garanderen.
Meer informatie over Chula Worlds is hier te vinden: http://www.chulawudc2014.com/
Vergelijking en conclusie
Ondanks dat het lang heeft geduurd voordat er bids op tafel lagen, lijken de twee bids solide. Het bidding-proces kan moeilijker worden dan in recente jaren, toen duidelijk onprofessionele voorstellen het tegen goede voorstellen moesten afleggen (zoals het door interne ruzies geplaagde Zagreb Worlds). Waar Chula intern veel op orde lijkt te hebben en beiden een topjurypanel neer weten te zetten, heeft ook Chennai organisatorisch veel onder controle. Niet geheel onbelangrijk: Chennai zal goedkoper zijn voor (Nederlandse) deelnemers. Ook hebben ze wellicht een streepje voor omdat de laatste Thaise Worlds nog geen vijf jaar geleden is. Er is ook al gegarandeerd Nederlandse inbreng in het voorstel voor de eerste Indische Worlds. Een begroting valt echter nog niet te vinden, en dit kan ze opbreken bij een skeptische Worlds Council. Met de vertragingen voor een nieuwe Worlds durven ze wellicht geen risico’s te nemen.
Omdat Nederland natuurlijk ook stemrecht heeft, en er geen Bondsraad gepland staat voordat een beslissing genomen word, nodigt SevenTwenty betrokkenen uit om hieronder hun mening te geven over welk bid Nederland zal moeten steunen.
De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.
Over de auteur