De boekentips van…Daniël Springer

doorNederlandse Debatbond

De boekentips van…Daniël Springer

Debaters staan bekend om hun allesverslindende intellectuele honger: ze lezen elke week braaf The Economist en kennen wikipedia uit hun hoofd. Maar welke boeken raden ze nu écht aan? Wat moeten mede-debaters echt gelezen hebben? En welke boeken hebben hen gevormd tot de mens die ze nu zijn? In deze serie gaan we op zoek naar de mens achter de debatmachine, en deze week vragen we de boekentips van:

Daniël Springer 

Seventwenty: Je bent tegenwoordig strategieconsultant bij Bain & Company. Wat houdt dat in?

Daniël Springer: Werken bij Bain houdt in dat ik strategische problemen van grote bedrijven analyseer, zoals: moeten we een concurrent kopen, hoe moeten we omgaan met een marktverandering, hoe kunnen we het beste een nieuwe markt betreden, et cetera.

ST: Klinkt spannend – heeft je debatervaring geholpen bij deze baan?

DS: Enorm bij de sollicitaties, je merkt dat je debatervaring een enorme pré is, en een interessant gespreksonderwerp. Tijdens mijn werk merk ik dat mijn gestructureerde manier van communiceren erg helpt, je wordt zeker als junior medewerker veel serieuzer genomen als je strak en overzichtelijk je punten maakt.

Heeft je debatervaring ook wel eens tegen je gewerkt?

Zeker, als ik het ergens mee oneens ben is het soms lastig om diplomatiek te blijven als je standaardmodus “schiet het argument in zessen” is. Gelukkig werk ik bij een bedrijf waar ze dat wel kunnen hebben, maar bij veel bedrijven is het waarschijnlijk wel een probleem.

Je bent een succesvol debater, gezien je positie op de NDR – wat is jouw geheim?

Als ik advies mag geven, dan twee dingen:

1: werk hard. Lees veel, zoek cases uit, pak veel toernooien mee, liefst met een vaste teampartner. Als ik één ding zou moeten noemen dat mij tot de debater die ik ben heeft gemaakt, dan is het ervaring.

2: leer niet alleen cases, maar internaliseer ze. Ik kom wel eens cases tegen in een debat waarvan ik denk: snap je zelf wel wat je zeg? Het lezen van de gedachten van anderen is geen surrogaat voor het hebben van gedachten. Lees dus gerust cases, lees de Economist, maar denk vooral steeds: hoe zou ik dit uitleggen aan iemand, wat betekent dit nou precies? Pas als je de materie beheerst op een zodanig niveau dat je er training over zou kunnen geven kom je niet meer voor verrassingen te staan tijdens het debat.

We vragen je naar drie boeken die jou als debater én mens gevormd hebben. Wat is de eerste?

Se questo è un uomo, Primo Levi, de autobiografie van een Italiaanse holocaustoverlever. De geniaal naar het Nederlands vertaalde titel is “Is dit een mens”, zonder vraagteken..

Hoe heeft dat boek bijgedragen aan jouw vorming?

Het is een boek dat je van dag-tot-dag meeneemt in het leven in een concentratiekamp. Elke bladzijde is pijnlijk om te lezen. Het is een boek dat een ieder aan het denken moet zetten over de relativiteit van goed en kwaad. Als de ene uitgehongerde kampbewoner van de andere steelt, is dat dan slecht? Voor wie zoekt naar nuance, in zijn leven en in zijn argumentatie, een geweldig boek.

Wat is het tweede boek?

Understanding Power: The Indispensable Chomsky, Noam Chomsky. Het is een boek met transcripties van gesprekken met en speeches van Noam Chomsky. Onderwerpen zijn onder andere het economisch systeem, het buitenlandbeleid van de VS en propaganda.

Hoe heeft dat boek bijgedragen aan jouw vorming?

Dit boek lag erg ver buiten mijn comfortzone, anders dan bijvoorbeeld ‘Justice’ van Sandell. Chomsky is links, errug links, en waar liberale en kapitalistische denkbeelden ons als Nederlander eigenlijk met de paplepel worden ingegoten staat dit boek vol met meningen waar je haren van overeind zullen gaan staan. Chomsky is zeer feitelijk, erudiet en zet aan tot grondige introspectie. Er is echt een hele nieuwe wereld aan mogelijke argumentatie voor mij opengegaan na het lezen van dit boek.

En het derde boek?

A Dry White Season, André Brink. Het is een boek over een blanke leraar in Zuid-Afrika, die tijdens het apartheidsregime besluit zich tegen het regime te keren.

Met debatteren heeft dit boek weinig te maken: het is een roman die “heldendaden” enorm in perspectief plaatst. Het laat zien wat er gebeurt als je in een uitzonderlijk slechte situatie simpelweg je moreel kompas blijft volgen. Ben du Toit, de hoofdpersoon, is wat dat betreft een voorbeeld voor mij: iemand die onopvallend maar met toewijding het goede nastreeft, en daar nooit applaus voor verwacht. Descartes’ honnête homme in levende lijve.

Tot slot: welke wijze woorden wil je nog meegeven aan beginnende debaters?

“You do not really understand something unless you can explain it to your grandmother”

-Einstein

Reageer! Wat vind je van Daniël Springers boekenkeuze? Welke boekentips heb je zelf? Welke andere debater zou je graag geïnterviewd willen zien voor deze reeks? 

 

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.

Over de auteur

Nederlandse Debatbond administrator

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.