De boekentips van… Danique van Koppenhagen

doorNederlandse Debatbond

De boekentips van… Danique van Koppenhagen

Debaters staan bekend om hun allesverslindende intellectuele honger: ze lezen elke week braaf The Economist en kennen wikipedia uit hun hoofd. Maar welke boeken raden ze nu écht aan? Wat moeten mede-debaters echt gelezen hebben? En welke boeken hebben hen gevormd tot de mens die ze nu zijn? In deze serie gaan we op zoek naar de mens achter de debatmachine, en deze week vragen we de boekentips van:

Danique van Koppenhagen

Seventwenty: Wat doe je zoal tegenwoordig?

Danique: Ik ben eind september naar Londen verhuisd. Ik werk daar op het Department of Energy and Climate Change, als Assistant Economist. Concreet werk ik aan de Renewables Obligation: beleid om ervoor te zorgen dat in 2020 15% van de Britse energievoorziening bestaat uit groene energie. Op dit moment zijn we bezig de niveau’s van de subsidies te evalueren, erg leuk.

Daarnaast ben ik Londen aan het onderzoeken – er is altijd wel wat te doen! Leuk weetje: het gebouw waar ik werk fungeert als het Ministry of Magic in de 5e Harry Potter film, en op het dak van mijn werkplek is een stuk van Skyfall opgenomen. En ja, wij kunnen op tour naar dat dak!

Seventwenty: Hoe heeft je debatervaring hierbij geholpen?

Danique: Tijdens de sollicitatieprocedure moest ik stukken presenteren en een stuk schrijven waarin ik onderbouwde welk beleid het beste was op basis van gegeven bewijs. In beide gevallen hielp het dat ik zelfverzekerd ben tijdens presentaties. In het tweede geval hielp het dat ik makkelijk structuur aan kan brengen in argumenten en teksten.

Seventwenty: Heeft je debatervaring wel eens tegen je gewerkt?

Danique: Niet direct, alhoewel ik soms wel te horen heb gekregen dat ik vrij hard en direct over kan komen – maar ja, dat was al zo voordat ik ging debatteren…

Seventwenty: Je bent een succesvol debater, gezien je positie op de NDR – wat is jouw geheim?

Danique: Leren verliezen. Pas als je uit de feedback op debatten die je verliest waardevolle informatie weet te halen, zal je beter worden. En ja, dat geldt ook als je eigenlijk vindt dat je gewonnen had. Sterker nog: dan geldt het driedubbel zo hard. En daarnaast, een partner als Tomas Beerthuis is onontbeerlijk: iemand waarmee je kan sparren, die je oppept waar nodig, die met je mee langs de Mac rent tussen rondes door.

Seventwenty: We vragen je naar drie boeken die jou als debater én mens gevormd hebben. Wat is de eerste?

Danique: In de Ban van de Ring. Ik kreeg de trilogie toen ik 11 was van mijn opa, het heeft me nooit meer losgelaten.

De meeste mensen kennen het vast wel, als het niet het boek is, dan wel de films. In de mythische wereld Midden-Aarde krijgt de slechterik Sauron steeds meer macht. Het enige wat hij nog nodig heeft voor totale heerschappij is de Ring. Frodo, de hoofdpersoon, gaat die vernietigen, en dat kan alleen in een vulkaan middenin Saurons territorium. En intussen is de rest van de wereld in oorlog.

Buiten dat het een verhaal is over doorzettingsvermogen, vond ik het erg oneerlijk hoe de samenleving in elkaar zat voor vrouwen. Door het lezen over een andere samenleving met andere normen en waarden ben ik actief gaan nadenken over het hoe en wat binnen onze samenleving – toch hetgene waar een debater ook constant mee bezig is.

Seventwenty: Wat is het tweede boek?

Danique: Fall of Giants / Winter of the World van Ken Follett. Het zijn de eerste twee boeken uit een trilogie (de derde is nog niet uit). Het eerste boek volgt een Duits, een Brits, een Russisch en een Amerikaans gezin voor en tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het tweede boek volgt de volgende generatie van die gezinnen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het derde boek zal gaan over de Koude Oorlog.

Ondanks dat het makkelijk wegleest, zit er erg veel humor in (vooral als je een beetje een idee hebt van de Europese geschiedenis) en brengt het op een toegankelijke manier in beeld wat oorlog met mensen doet. Het laat zien dat goed en kwaad relatieve begrippen zijn. Daarnaast is het een prachtig meeslepend verhaal dat vele belangrijke momenten uit de geschiedenis bevat: de start van de eerste wereldoorlog, Pearl Harbour, de opkomst van Hitler, en de ontwikkeling van de kernbom. Het laat de relatie tussen veel van die momenten zien op een andere manier dan de geschiedenisboeken, inclusief ideeën als MAD, het ontstaan van de Verenigde Naties, het Marshallplan.

Seventwenty: Wat is het derde boek?

Danique: De negerhut van Oom Tom van Harriet Beecher Stowe. Het speelt zich af in Amerika, ten tijde van de slavernij. Oom Tom en Eliza zijn in handen van een vriendelijke plantagehouder. Het gaat echter niet goed met zijn plantage, en hij verkoopt Tom en het kind van Eliza. Eliza probeert te vluchten, Tom accepteert zijn lot. Hij wordt uiteindelijk de slaaf van een wrede plantage eigenaar, die hem doodmartelt.

Dit boek maakte voor mij de slavernij van een abstract iets waar ik bij geschiedenis over leerde, tot iets tastbaars waar mensen enorm onder geleden hebben. Het liet ook zien dat er een verschil is tussen lijdzaam je ‘lot’ ondergaan en proberen je eigen weg te zoeken, ook al heeft het zoeken van die eigen weg mogelijk negatieve gevolgen. Net als bij de andere drie boeken, dwong dit boek mij tot nadenken over de geschiedenis en de samenlevingen waarin bepaalde ongelijkheden konden ontstaan, waar we nu nog steeds de gevolgen van zien in onze samenlevingen.

Seventwenty: Tot slot: welke wijze woorden wil je nog meegeven aan beginnende debaters?

Danique: Probeer niet iemand over te halen die het met je eens is, maar probeer die persoon over te halen die het op alle gebieden van je argumentatie compleet met je oneens is. Die persoon zorgt er namelijk voor dat je gedwongen wordt elk stapje te bewijzen. En ja, daar wordt je argumentatie beter van. And remember: if you never tried, you might not fail, but you also won’t win. Wees creatief, zorg ervoor dat je je onderscheidt van de standaard “rol van de staat” riedeltjes. En mocht je een toernooi bezoeken in Engeland waar ik ook ben, dan kan het geen kwaad stroopwafels of speculaas mee te nemen!

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.

Over de auteur

Nederlandse Debatbond administrator

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.