Wat staat er op de agenda voor WUDC Council?

doorNederlandse Debatbond

Wat staat er op de agenda voor WUDC Council?

Momenteel vindt het WK Debatteren plaats in Berlijn en dat betekent, voor de echte debat-o-fielen, dat het ook weer tijd wordt voor de WUDC Council. In dit artikel bespreken we wat er op de agenda staat.

Wat IS de WUDC Council?

De WUDC council, kort voor World Universities Debating Championship Council, is de ‘raad van het wereldkampioenschappen debatteren voor universiteiten’. Je zou het, met wat passen en meten, de debatbond van de wereld kunnen noemen.

Aha. Waar beslist de WUDC Council dan over?

De WUDC Council gaat over alles wat te maken heeft met het WUDC. De gedachte is dat deelnemende landen samen afspraken maken over de regels voor het WUDC. Regels zoals: wat zijn de criteria voor een ESL –aanmerking (English as a Second Language), hoe verschilt dat van en EFL-aanmerking (English as a Foreign Language) en hoe moeten organisaties van het WUDC omgaan met regels voor bepalen wie er in achtste- en kwartfinales komen?

Minstens net zo belangrijk is dat op de WUDC council wordt bepaald waar in de toekomst het WUDC gehouden wordt. Universiteiten maken een ‘bid’ voor een WUDC twee jaar in de toekomst, presenteren die en belobbyen vervolgens alle in Council zitting hebbende landen om voor hun bid te stemmen.

Hmmmm, debaters die proberen een besluit te nemen, leidt dat niet tot ruzie?

De Council-vergaderingen staan bekend om hun intellectuele en politieke acrobatiek. Omdat alle deelnemers scherp en goed kunnen argumenteren, vliegen de voors- en tegens van willekeurig welk voorstel al snel, razendscherp verwoord, over tafel. Om de gemoederen wat te temperen, is de Council-vergadering vaak op 1 januari, na het Nieuwjaarsfeest en ‘Break night’, de aankondiging van de winnaars van de voorrondes. Councilleden zitten dan vaak met een kater in Council – de hoofdpijn en zwakke magen zorgen vaak dat de woordenwisselingen wat minder uit de hand lopen dan zou kunnen.

Jeutje, dat lijkt me nou niet iets waar je je zomaar in begeeft – welke held begeeft zich namens Nederland in dit slagveld?

De Nederlandse afgevaardigde is Josse van Proosdij, bestuurslid van de Debatbond.

Aha – en wat staat er op de agenda voor de komende vergadering?

Een voorlopige agenda kun je hier vinden. Seventwenty probeert de actuele discussies zoveel mogelijk te achterhalen, maar dat lukt niet altijd. Belangrijke onderwerpen die we in ieder geval in de gaten moeten houden zijn:

Break reform

Vorig jaar nam de Council een controversiële beslissing: de ‘break’, dat wil zeggen het aantal teams dat in de achtste finales van het ‘main tournament (dus alle deelnemers, ESL en EFL incluis) komt na de voorrondes, zou voortaan moeten bestaan uit alle teams die meer dan 18 overwinningspunten hebben behaald. Dit voorstel is controversieel omdat het organisaties voor een dilemma plaatst: stel dat het aantal teams dat meer dan 18 punten haalt, oneven is, hoe organiseerd je dan de knock-outrondes naar de finale toe?

Ook hier heeft Council beslissingen over genomen, maar veel deelnemende landen waren over deze beslissing niet tevreden. Vandaar dat er nu een voorstel ligt om de break naar 48 teams op te hogen, in plaats van de eerdere 32. Lees hier meer over dit specifieke voorstel.

Bids

De bids voor het WK Debatteren in 2015 gaan tussen Nieuw Zeeland en Maleisië. Je kunt de bids hier vergelijken.

Language criteria

Hierboven hadden we het al over de verschillen tussen ESL en EFL. Dit is voor Nederlandse debaters van levensgroot belang: Nederlanders hebben nu doorgaans de status van ESL, maar tegelijkertijd is daar wel eens onvrede over: samen met de Israelis is ons Engels zo goed, dat debaters uit andere landen wel eens willen klagen dat we eigenlijk niet te onderscheiden zijn van ‘native speakers’ – maar als wij als ‘native speakers’ geclassificeerd worden, moeten we het ineens opnemen tegen hele briljante native speakers die hun eigen moerstaal al sinds hun geboorte spreken.

De huidige criteria vind je hier.

De aanzet tot een discussie vind je hier.

Wat is het standpunt van Nederland in deze onderwerpen?

Daar zijn wij van 720 nog niet helemaal achter – we proberen momenteel Josse te contacteren, maar die is natuurlijk ook druk aan het debatteren. Ondertussen, om de meningen aan te scherpen, zijn wij benieuwd naar jullie mening: voor welke bid moeten we stemmen? Wat vinden wij van break reform? Wat zijn volgens ons goede criteria voor het onderscheiden van native speakers van ESL en EFL? Reageer in de comments hieronder!

Nederlandse Debatbond | Website | + berichten

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.

Over de auteur

Nederlandse Debatbond administrator

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.

1 reactie tot nu toe

Daniel SchutGeplaatst op12:12 pm - dec 28, 2012

En het eerste breaking news is al binnen: ja, we hebben nu een 48-team tellende break – en dit gaat al op voor dit WK!

Reacties zijn gesloten.