WUDC 2013: de break

doorNederlandse Debatbond

WUDC 2013: de break

Beste debatvrienden – ondertussen is bekend welke teams door mochten naar de knock-out-rondes! Om gelijk maar met de deur in huis te vallen: van de 16 teams in de ESL-finale zijn er vijf Nederlandse teams: Leiden A (Daan en Karin) en Leiden B (Senna en Rogier) zijn eerste en tweede geworden in de ESL-break met respectievelijk 17 en 16 punten. Maastricht (Eduardo en Caspar) komt met 16 punten binnen op plaats 6 en Roosevelt A (Bionda en en Bas) werd elfde, Erasmus B (Marco en Jeroen) werd twaalfde, beiden met vijftien punten. Zie voor meer details na de lees-verder.

Open Break

De toppers zijn ULU A met 24 punten, bestaand uit Pam Cohn en Catherine Murphy. Mocht je dit topteam in actie willen zien, hier is een video waarin ze OG waren in ronde negen (de stelling over politieke partijen).

Ander interessant nieuws: het is dit jaar welgeteld twee ESL-teams gelukt om de open break te halen: IIU Malaysia werd 15e van de Open Break met 20 punten, en Galatasaray A werd 47ste met 18 punten. Deze teams zijn direct uitgesloten van deelname in de ESL-competitie. Zie voor een volledig overzicht van de Main Break hier.

ESL Break
Dit is in detail de ESL-break:

Plaats Team Punten Spreker 1 Spreker 2
1 Leiden A 17 Daan Welling Karin Merckens
2 Leiden C 16 Rogier Baart Senna Maatoug
3 Yonsei Underwood A 16 SungRyul Park YoonJi Ko
4 RRIS A 16 Ben Gladnikoff Alon van Dam
5 Tel Aviv A 16 Alon Cohen Ro’ee Levy
6 Maastricht A 16 Caspar Kaiser Eduardo Villamor Martines
7 Belgrade B 15 Tijana Mijalkovic Goran Jankuloski
8 DLSU A 15 Ira Gayll C. Zamudio Mark Joseph D. Escay
9 BBU Romania A 15 Radu Cotarcea Octav Buto
10 Tel Aviv B 15 Yael Bezalel Oren Danieli
11 Roosevelt A 15 Bas Tönissen Bionda Merckens
12 Erasmus B 15 Marco Voormolen Jeroen Heun
13 BBU Romania B 15 Calin Muresanu Ioana Stupariu
14 BRAC Bangladesh A 15 Ratib Mortuza Ali Aaqib Farhan Hossain
15 Moscow IPT A 15 Ustinov Dmitry Chekmarev Alexey
16 Zagreb A 15 Stella Braje Nika Jelaska

De onderste twee teams, Moscow en Zagreb, zijn zogeheten EFL-teams: English as a Foreign Language. Omdat ze nu in de ESL-break staan, verliezen ze hun kans om mee te kunnen doen voor de EFL-competitie. Voor een volledig overzicht van de EFL-break, zie hier.

En voor diegenen die na een oud- en nieuwfeestje nog even de spanning van de break-announcement willen beleven: hier is een video van de gehele break announcement.

Wat er nu op de agende staat

De ‘brekende’ debaters gaan doorgaans vroeg naar bed om op 1 januari nog de laatste voorbereidingen te treffen. Zo zijn ze zo scherp als maar kan op 2 januari voor de achtste finales en kwartfinales. Voor de overige debaters is er nu een mooi oud en nieuwfeestje geregeld. Maar niet alle debaters kunnen dat heel laat maken: morgen is Council, waarop afgevaardigden van alle debatlanden met elkaar in discussie gaan en besluiten nemen over hoe WUDC er uit moet zien.

 

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.

Over de auteur

Nederlandse Debatbond administrator

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.

3 Reacties tot nu toe

WMGeplaatst op12:09 pm - jan 1, 2013

Zo wat is er opeens met Groningen gebeurd?

MichaGeplaatst op1:24 pm - jan 1, 2013

Ja, ik hoopte ook op een Groningen main break! (En Leiden A mist de main break op speaks of 1 punt.)

IdebenoneGeplaatst op2:19 pm - jan 12, 2013

Ander interessant nieuws: het is dit jaar welgeteld twee ESL-teams gelukt om de open break te halen: IIU Malaysia werd 15e van de Open Break met 20 punten, en Galatasaray A werd 47ste met 18 punten. Deze teams zijn direct uitgesloten van deelname in de ESL-competitie. Zie voor een volledig overzicht van de Main Break hier .

Reacties zijn gesloten.