Het NK Scholieren 2012: een interview met Rob Honig

doorMascha Bloemer

Het NK Scholieren 2012: een interview met Rob Honig

Debatteren is niet alleen iets voor studenten, ook scholieren doen het. Een interview met Rob Honig, wedstrijdleider van het NK Scholieren 2012.

Seventwenty: Wie zaten er in het CA-team van het NK Scholieren?
Rob: Sander van der Stok en ik zijn co-CA’s. Wij staan allebei in contact met de deelnemers en juryleden, orgcomm en rekenkamer. Omdat twee CA’s op twee plekken kunnen zijn is dit handig.

Seventwenty: Hoeveel scholen hebben er dit jaar meegedaan met de voorrondes? En hoe veel gaan er op 19 januari naar de finale in Leiden? (lees verder)
Rob: In totaal hebben er 115 scholen meegedaan. Van alle scholen gaan er 34 door naar de finale op 19 januari in Leiden. Het niveau van deze scholen ontloopt elkaar niet veel. Voor de finale moeten de scholen drie stellingen voorbereiden.

Seventwenty: Dit jaar zijn er veel zaken vernieuwd ten opzichte van eerdere jaren. Kun je ons kort vertellen wat dat was?
Rob: Van iedere school wordt een selectie van vijf debaters afgevaardigd. Op het toernooi worden er dan per ronde drie debaters ingezet die de school zelf uit kiest. Dit systeem zorgt voor een betere doorstroming van scholieren en jong talent krijgt de kans om te debatteren in een ronde. Bovendien garandeer je de continuïteit van debatclubs op scholen waardoor de beste scholieren niet alleen maar onervaren debaters achter laten zodra zij van school gaan.

Verder waren er dit jaar meer improvisatiestellingen. Dit bevalt goed omdat je de druk op de voorbereiding verhoogt en het aantal aangekondigde voorbereide stellingen verlaagt, waardoor het voor scholen laagdrempeliger wordt om mee te doen. Het werken met improvisatiestellingen is overigens niet nieuw. Op het Intergym is dit ook al gebeurd, net als vorig NK. Tijdens trainingen doen we dit ook. De scholen konden hier goed mee omgaan, de beperkte tijd leverde weinig problemen op.

Iets anders is dat de sprekerspunten voor een heel team worden opgeteld en dat daar bovenop een bonus van 15 punten komt voor het winnende team. Dit vermindert het probleem met winstpunten, waarbij slechts één team het punt krijgt, ongeacht hoe goed het debat was ten opzichte van alle andere debatten. Dit zagen we vooral doordat veel kanshebbers elkaar dit jaar tegen kwamen, maar elkaar niet hebben uitgeschakeld. Vorig jaar was dit wel het geval. Zo zorg je dat scholen met hoge punten die een keer verliezen zich alsnog kunnen kwalificeren.

Seventwenty: Welke stellingen heb je gebruikt?
Rob: Er waren drie improvisatiestellingen. Dit waren Loterijen moeten verboden worden, Klassen waarin gepest wordt moeten collectief worden gestraft en Studiefinanciering moet geheel als lening worden verstrekt.

Verder hadden we drie stellingen ter voorbereiding gegeven, waarvan we er twee hebben gebruikt. De eerste was Deelname aan pensioenfondsen moet geheel vrijwillig worden voor werknemers, gevolgd door Asielkinderen die vijf jaar of langer in Nederland zijn moeten een verblijfsvergunning krijgen.

Seventwenty: Waren er nog problemen met de stellingen, bijvoorbeeld met bepaalde definities?
Rob: Dat viel erg mee. De stelling over pensioenen was wel ingewikkeld, maar met 6 weken tijd kunnen leerlingen zich grondig verdiepen in het onderwerp. De resultaten waren wisselend per kamer, maar dat wilden we juist in de voorrondes omdat je zo de beste scholen er uit haalt.

Seventwenty: Hebben alle scholieren veel en goede feedback gehad?
Rob: Veel deelnemers van vorig jaar zijn dit jaar jurylid geweest. Deze mensen hebben wij dan ook actief betrokken om als student weer terug te komen. Het vormt als het ware een kringloop waarin mensen steeds terug komen. Hoewel niet iedereen in zijn studententijd ook blijft doorgaan met debatteren willen we mensen graag bij het NK blijven betrekken. Dit is dan ook een blijvend onderdeel op het NK.

Seventwenty: Zijn er dit jaar opvallende nieuwkomers in de finale, scholen die we nog niet eerder zagen breaken?
Rob: Ja. Er was een school uit Gouda die vorig jaar de op een na laatste was en nu derde is geworden. De opgedane kennis en feedback hebben zij nu kunnen gebruiken, trainingen helpen hier ook in. Je ziet dan ook dat alle scholen vooruit gaan. De laatste jaren zijn de stellingen moeilijker geworden, maar het niveau stijgt dan ook over de jaren heen. Opvallend was dat bij twee voorrondes scholen uit Alphen aan den Rijn als eerste eindigden, namelijk het Groene Hart College en het Ashram College, dat vorig jaar nog 28e werd maar zich knap heeft teruggevochten!

Seventwenty: Dit jaar heeft een scholierenteam het Cicero Toernooi voor studenten gewonnen. Zit er veelbelovend talent tussen?
Rob: Absoluut. Het niveau van de deelnemers stijgt ieder jaar. Je ziet nu dat er een begin is van topdebaters die al heel vroeg zijn begonnen. Zo kunnen ze sneller doorgroeien op de universiteit. Ik vertrouw er op dat veel scholierendebaters van nu zullen uitgroeien tot de topdebaters van morgen. Er is zoveel jong debattalent in Nederland!

Seventwenty: Wat moet iedereen echt nog weten over het NK Scholieren?
Rob: Op 19 januari is de finale in Leiden. Hiervoor hebben we al veel ervaren juryleden kunnen vinden. Wel wil ik iedereen oproepen om te komen kijken naar de grote finale in de Stadsgehoorzaal in de Breestraat om 16.00 uur. Verder hebben wij een Facebookgroep: www.facebook.com/juryleden, hier houden we iedereen met interesse om te komen jureren op de hoogte.

Verder is het altijd goed om eens bij je oude school te peilen of zij ook mee willen doen als ze dat niet al deden. Ik heb dit bij mijn eigen school ook gedaan. Dit jaar hebben ze voor het eerst meegedaan en een twintigste plek behaald in de voorrondes. Op deze manier kan er ook op jouw oude school een traditie van debatteren ontstaan.

Mascha Bloemer

Mascha is een alumnus van de Amsterdamse Studentendebatvereniging Bonaparte. Zij was redacteur van SevenTwenty (2012-2013) waarna ze in 2013-2015 de rol van hoofdredacteur op zich pakte.

Over de auteur

Mascha Bloemer administrator

Mascha is een alumnus van de Amsterdamse Studentendebatvereniging Bonaparte. Zij was redacteur van SevenTwenty (2012-2013) waarna ze in 2013-2015 de rol van hoofdredacteur op zich pakte.