WUDC COUNCIL

doorNederlandse Debatbond

WUDC COUNCIL

Na een historisch korte bijeenkomst van worlds council van slechts negen uur, hebben de opperhoofden van de internationale debatwereld drie belangrijke spijkers met koppen geslagen.

Allereerst is de main-break uitgebreid van 32 naar 48 teams. Het besluit van de vorige worlds council om alle teams op achttien punten main te laten breaken is hiermee van de baan. Als Nederland kunnen we hier gematigd over zijn. Door meer teams in de main-break te hebben wordt de ESL-break relatief kleiner en dus minder belangrijk, ook met het oog op de nieuw aangenomen registratieprocedure voor WUDC 2014. De kans dat we de komende jaren ook Nederlandse teams in de main-break gaan terugzien wordt echter groter.

De organisatie van WUDC 2015 is gegaan naar Maleisië. Aan dit besluit ging een verhitte discussie vooraf, waar vooral de toegankelijkheid voor Israël een grote rol in speelde. Veel mensen vonden Auckland (Nieuw-Zeeland) echter te duur om naartoe te vliegen. De Nederlandse delegatie was ook onderling verdeeld en daarom hebben wij onszelf onthouden van stemmen. De Aziatische lobbymachine was echter niet verdeeld en daarom kunnen wij ons na het WUDC van 2014 in Chennai (India) op gaan maken voor een wereldkampioenschap in Kuala Lumpur.

Tot slot is er een belangrijk besluit genomen over het hervormen van de registratieprocedure. Het was tot nu toe gebruikelijk dat secretarissen met klamme handen zes wekkers zetten in de hoop binnen veertig seconden na het open van de registratie drie teams aan te kunnen melden. Dit is er in de toekomst mogelijk niet meer bij. Council heeft geadviseerd aan de organisatie van WUDC 2014 om teams toe te kennen op basis van in het verleden behaalde breaks. Iedereen krijgt eerst één team (op basis van in het verleden behaalde breaks), als er daarna nog teams over zijn krijgen sommige instituties een tweede team (op basis van in het verleden behaalde breaks), als er daarna ook geen tweede teams meer op de wachtlijst staan krijgen sommige instituties een derde team (je snapt inmiddels wel hoe), en zo voorts, net zolang totdat de teamcap bereikt is.

In de praktijk betekent dit dat nog maar weinig universiteiten drie teams kunnen sturen en dat de meeste Nederlandse verenigingen waarschijnlijk maar één of twee teams kunnen sturen. Ook problematisch is dat het behalen van de main break betekent dat je ESL-resultaten in het verleden niet meer tellen. Groot voordeel is wel dat sommige mensen belast met de zware taak van het registreren niet meer drie dagen onder hoeven te duiken als ze het tijdstip van registratieopening vergeten. Let wel: het betreft hier een advies, Chennai hoeft deze procedure niet na te leven. De organisatie liet echter op council al weten dit waarschijnlijk wel te zullen gaan doen.

De volgende Council vindt wederom plaats op 2014, tijdens het WK in Chennai. Wil je invloed uitoefenen? Open de discussie via de Bondsraad!

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.

Over de auteur

Nederlandse Debatbond administrator

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.