Terugblik: wat heeft Debatjaar 2012 ons gebracht?

doorMascha Bloemer

Terugblik: wat heeft Debatjaar 2012 ons gebracht?

Ieder jaar gebeurt er weer een hoop op het gebied van debatteren, eigenlijk te veel om op te noemen. Om toch het een en ander bij elkaar te hebben, hier een jaaroverzicht van Nederland debatland anno 2012. Alle suggesties voor belangrijke toernooien die ik vergeten ben mogen in de comments!

Januari

WUDC Manilla 2012

In januari (of beter gezegd december 2011 en januari 2012) vond WUDC Manilla 2012 plaats.

Twee Nederlandse teams werden er heen gestuurd, waarvan er eentje de finale bereikte.

In de voorrondes maakten beide teams een vliegende start op dag 1, terwijl dag twee een duidelijk mindere dag was voor beide teams. Na de gesloten ronde werd duidelijk dat UDS als tweede gebroken was en Leiden als derde.

Danique van Koppenhagen en Tomas Beerthuis van UDS strandden in de halve finale, maar werden wel respectievelijk derde en vijfde Beste Spreker op de tab. Ali al Khatib en Rogier Baart van Leiden waren helaas niet sterk genoeg voor Tel Aviv, maar hebben wel heel sterk de Nederlandse eer verdedigd in de ESL Finale. Bovendien werd Rogier Beste Spreker in de finale en vierde Beste Spreker in de categorie ESL.

Al met al heeft Nederland met slechts twee afgevaardigde teams een fantastische prestatie geleverd op WUDC Manilla 2012.

 

WSDC South-Africa 2012

Ook voor de scholieren was januari een spannende maand. Vlak na de Wereldkampioenschappen voor studenten mogen nu de beste scholieren van de wereld zich gaan bewijzen. De afvaardiging bestond uit Joris Broeders, Elise Jelsma (beide Utrechts Stedelijk Gymnasium), Azer Aras (Stedelijk Gymnasium Nijmegen) en Mark Mellink (Rijnlands Lyceum Oegstgeest), dit alles onder leiding van Rooj Darweesh. Er waren maar liefst acht voorrondes. Team Netherlands ging goed van start en pakte de winst in de eerste twee voorrondes, zij het met een split decision. Op dag twee ging het weliswaar ietsje minder, maar met het winnen van een van de twee debatten mag Nederland tevreden zijn. Dag drie ging minder, Nederland verliest daar twee debatten, maar de 2-1 split bewijst dat dit niet een overduidelijk verlies is geweest. Op de laatste dag wederom een winst en een verlies in een split decision. Hoewel Team Netherlands hierdoor niet de break heeft gehaald hebben ze ons land zeer goed vertegenwoordigd!

 

Rotterdam BP Toernooi

Het eerste Nederlandstalige toernooi van het jaar. Het toernooi bestaat uit 4 voorrondes, waar 44 teams om de Rotterdamse eer strijden. Acht teams streden om de break naar de finale. Van de vier teams uit de finale zijn er sprekers uit Amsterdam, Leiden en Utrecht. Uiteindelijk gaan Rogier Baart en Tomas Beerthuis van respectievelijk Leiden en Utrecht er met de winst vandoor. Tomas werd ook nog eens Beste Spreker van het toernooi.

 

Oxford Schools: de voorrondes

Oxford Schools heeft dit jaar de voorrondes in Rotterdam. In drie voorrondes strijden 32 teams uit 15 scholen voor een ‘Golden Ticket’ waarmee ze op de befaamde Oxford Union hun debattalenten kunnen tonen. Drie teams gaan uiteindelijk naar Oxford. Dit zijn Johan Lammers en Gigi Gil (Utrechts Stedelijk Gymnasium A), Joris Broeders en Elise Jelsma (USG B) en Caspar Jacobs en Abel (Barlaeus D). Oxford Schools zelf zal pas in maart 2012 plaatsvinden.

 

Trinity Toernooi Dublin

In Ierland werd Nederland met twee teams vertegenwoordigd, een team van Leiden (Wieger Kop en Rogier Baart) en een Leiden/Groningen team (Karin Merckens en Anita Lichtendahl). Het laatste team maakte helaas geen kans op de break, omdat de sprekers van verschillende universiteiten komen. In dit toernooi is er geen ESL break. Rogier en Wieger broken als 12e met 11 punten. Helaas haalden zij niet de halve finales, maar door het ontbreken van een ESL break is breken al lastig genoeg.

 

Februari:

Bonapartiaans Debat Toernooi

Het is weer tijd voor iets anders, namelijk een toernooi in AP. Zoals altijd vindt ook dit jaar het BDT plaats op het Barlaeus Gymnasium in Amsterdam. In vijf voorrondes kunnen teams bewijzen dat ze ook dit format machtig zijn. De stellingen gaan van homohuwelijken tot depositogarantiestelsels, kortom voor ieder wat wils.

De break wordt gehaald door sprekers uit Rotterdam, Tilburg, Utrecht en Leiden. Uiteindelijk wordt het een finale tussen Rotterdam (Jeroen Heun en Daniel Springer) in de propositie en een gemengd Rotterdam-Tilburg team (Lucien de Bruin en Victor Vlam) in de oppositie. Jeroen en Daniel behalen uiteindelijk namens Rotterdam de winst. Daniel wordt bovendien Beste Spreker en een Barlaeus team behaalt de status van Beste Novice Team. Dat belooft wat!

We kunnen wel zeggen dat Bonaparte dit jaar een zeer geslaagd toernooi heeft neergezet. Mij is zelfs ter ore gekomen dat men drie kwartier (!) eerder klaar was dan gepland, een zeldzaamheid in debatland. Hulde!

 

Manchester IV

Over het Kanaal werd Nederland vertegenwoordigd door teams uit Utrecht (UDS en UCU), Groningen en Rotterdam. De voorrondes waren zeer divers met stellingen over de economische crisis, filmsterren, homorechten en Vladimir Poetin. Uiteindeljk halen drie Nederlandse teams de break. Dit zijn Tomas en Nickey (Utrecht A), Michael en Milen (Erasmus A) voor de ESL Break en Henk en Jeroen van Groningen B voor de Main. Helaas strandden Groningen en Rotterdam net in de halve finales. Utrecht haalde wel de finale maar kon niet op tegen MGIMO A. Henk van Zuilen (Groningen) werd uiteindelijk wel beloond met de prijs van Beste ESL spreker en 6e spreker van het gehele toernooi.

 

Maart

Budapest Open

In de Hongaarse hoofdstad werd Nederland vertegenwoordigd door teams uit Amsterdam, Rotterdam en Tilburg. In de laatste van de vier voorrondes ontstond wat verwarring over de stelling This House would only provide state pension to those people who are physically or mentally unable to work. Dat was te danken aan het feit dat er in verschillende landen verschillende definities over ‘pensioen’ bestaan. De Nederlandse teams wisten helaas niet de break te halen. Gelukkig vond het toernooi plaats in een prachtige stad en met een goede jurypoule, bestaand uit het CA-team van EUDC Belgrade 2012.

 

Debattoernooi Utrecht

Dit Nederlandstalige toernooi kende vier voorrondes. In voorronde drie ontstond verwarring over de stelling DK, zijnde een Italiaanse rechter, veroordeeld Berlusconi wegens machtmisbruik, corruptie en nalatigheid, en neemt al zijn bezittingen af. Veel teams wisten namelijk niet of er puur juridisch naar de zaak gekeken moest worden, of dat de gevolgen voor Italie ook belangrijk waren. De halve finale werd gehaald door drie teams uit Rotterdam, twee uit Amsterdam, een uit Groningen en twee uit Leiden, waarvan er eentje gemengd was met Hybris. De finale werd uiteindelijk gehaald door Menno Schellekens en Joris Broeders (Leiden/Hybris), Daniel Schut en Irene Graafsma (Bonaparte), Jeroen Heun en Abdulhassan al-Jaberi (EDS) en Daniel Springer en Lucien de Bruin (EDS). Uiteindelijk wonnen Jeroen en Abo met een 6-1 split decision het toernooi met de finalemotie Deze Kamer, zijnde de MTV music-awards, diskwalificeert liedjes met vrouw-onvriendelijke, homo-onvriendelijke of geweld-oproepende teksten. Daarnaast werd Jeroen Heun Beste Spreker.

 

DCU Open Dublin

Op dit Ierse toernooi werd Nederland vertegenwoordigd door 1 team uit Leiden en maar liefst 4 teams uit Middelburg. Daarnaast waren er maar liefst vier juryleden, een flinke bezetting dus. Hoewel geen van de Nederlandse teams de break wist te halen sleepte Karin Merckens namens Leiden wel de prijs voor Beste ESL Spreker binnen. Behalve de gewoonlijke prijzen zoals Beste Spreker en Beste Novice-team waren er dit toernooi ook prijzen te winnen met de Beste Teamnaan en verschillende andere prijzen, allen bedacht door twee CA’s.

 

Dutch Open 2013

Dit jaar werd de Dutch Open georganiseerd, een internationaal toernooi georganiseerd door Leiden (LDU) en Rotterdam (EDS). Dit jaar werd het toernooi voor het eerst georganiseerd. Naast een ‘gewone’ halve finale kent dit toernooi ook een Novicefinale. De break van dit toernooi bestond voor ongeveer de helft uit internationale teams: van de twaalf breakende teams komen er vijf niet uit Nederland. Dit zijn dus de teams uit de twee halve finales en de Novicefinale samen. Uiteindelijk wordt Joris Broeders Beste Novice Spreker en Mark Eastham Beste Spreker. SocRAtes mag zich het beste Noviceteam noemen en Heleen Spijker en Arielle Dundas winnen de finale en daarmee het toernooi.

 

April

NK Debatteren 2012

April staat dit jaar in het teken van het Nederlands Kampioenschap Debatteren in Groningen.

Op 21 april 2012 reisden debaters en scholieren uit het hele land af naar het hoge noorden om daar in 6 voorrondes, een novicefinale, halve finale en finale hun debattalent te tonen. Dit NK staat vooral bekend om zijn goede organisatie, petje af voor Groningen!

In de voorrondes komt een aantal stellingen met infoslides voorbij. De stelling van ronde 3 (DK bouwt de hypotheekrenteafrek volledig af) zorgde bij sommige scholierenteams voor wat problemen, maar al met al zijn de stellingen zeer divers en uitdagend.

Na de voorrondes is het tijd voor de aankondiging van de break. De novicefinale gaat tussen teams van Spatha Retoricae, Marnix, Barlaeus en Johann de Witt. Het Johann de Witt Gymnasium, vertegenwoordigd door Devin van den Berg en Lisa Schallenberg, gaat er uiteindelijk met de beker vandoor.

De halve finale gaat tussen Leiden, Amsterdam, Rotterdam en Utrecht, met ieder twee teams. Deze halve finale vond (net als de novicefinale) plaats in het prachtige Academiegebouw. Uiteindelijk wordt de finale gehaald door de beide teams van Bonaparte, gevolgd door Jeroen en Abo van EDS en Danique en Tomas van UDS. Na een spannend debat en een behoorlijk lang juryberaad (inclusief split decision) mogen Tomas Beerthuis en Danique van Koppenhagen zich vanuit de Tweede Oppositie Nederlands Kampioen Debatteren 2012 noemen. Tomas werd daarnaast Beste Spreker.

 

Mei

Nederlandse MACE

Tijdens dit toernooi strijden alleen de beste teams van Nederland om de eer op de campus van het University College Utrecht. Er zijn drie voorrondes en een finale. De finale gaat tussen Amsterdam (Ruud en Adrian), Rotterdam (Daniel en Lucien), Leiden (Rogier en Ali) en Maastricht (Hanneke en Eduardo). Dit laatste team gaat er uiteindelijk met de winst vandoor. Rogier behaalt namens Leiden de prijs voor Beste Spreker.

 

Juni

NK Beleidsdebatteren

Dit toernooi wordt georganiseerd door SSR Eindhoven. Dit toernooi bestond uit twee voorrondes, een halve finale en een finale.

De finale ging tussen Ben Arts en Bart van Beek (Trivium) en Walter Freeman en Stijn van Hensbergen (Bonaparte). Uiteindelijk won Trivium het NK Beleidsdebatteren 2012.

 

Juli

DAPDI

Dit evenement duurt vijf dagen en vindt plaats in Rotterdam. De eerste drie dagen worden er debatworkshops gegeven door mensen uit Oxford, die speciaal voor DAPDI van over het Kanaal komen. De laatste twee dagen vindt er een BP debattoernooi plaats, dit uiteraard allemaal in het Engels. In 2012 deden er 28 teams mee, dat is ongeveer hetzelfde aantal als 2010 en 2011. De finale van het toernooi wordt gewonnen door een team uit Israel, bestaand uit Meir Yarom en Edo Rosenblum. Daarnaast wordt Meir Yarom Beste Spreker. De afgelopen jaren waren het voornamelijk Nederlandse sprekers die wonnen, maar dit jaar dus niet.

 

Augustus

EUDC Belgrade 2012

Het Europees Kampioenschap vond dit jaar plaats in het warme Belgrado. Nederland had een aardig grote vertegenwoordiging. Er doen teams uit Amsterdam, Rotterdam, Leiden, Maastricht, Utrecht en Groningen mee. Na dag 1 staan Erasmus B. Leiden A en Utrecht A het hoogste met 6 punten. Minpuntje van dag 1 was wel de hitte, in de kamers was namelijk geen airconditioning. Na dag 2 staan Bonaparte A, Leiden A en Maastricht A allen op 11 punten. Erasmus A en B staan beide op 10 punten. Op de derde dag zijn alle rondes gesloten, deze resultaten worden pas na afloop bekend gemaakt.

De breakaankondiging geeft voor drie Nederlandse teams groen licht. Utrecht A (Danique en Tomas) breekt als derde met 17 punten, Leiden A (Daan em Menno) als tiende met 16 punten en Erasmus A (Jesse en Michael) als 13e ook met 16 punten. Er zijn vier kwartfinales. Alle Nederlandse teams zitten in een andere kwartfinale, wat als voordeel heeft dat ze elkaar niet kunnen uitschakelen. Ze hebben ook alle drie de eer om in Opening Oppositie het debat aan te gaan met de andere teams.

Helaas worden twee van de drie Nederlandse teams hier uitgeschakeld. Alleen Leiden A overleeft de kwartfinales en mag zich in de Tweede Oppositie bewijzen in de halve finales. Leiden weet zich door de halve finales heen te slaan tegenover Galatasaray A (OG), BGU B (OO) en Berlin A (CG). Uiteindelijk bereiken Leiden en Berlin A de finales.

Daan en Menno verdedigen ’s lands eer in Opening Government. In Opening Oppositie staat RRIS B. Berlin A staat in Closing Government en Tallinn A staat in Closing Opposition. De teams moeten debatteren over de stelling This House Would retrospectively remove all amnesties granted to those who committed crimes as part of oppressive regimes. Daan spreekt als eerste en Menno als tweede.

De uitslagen liegen er niet om. Daan Welling en Menno Schellekens worden namens Leiden (en natuurlijk Nederland) Europees Kampioen Debatteren 2012 in de categorie ESL. Daarnaast wordt Danique van Koppenhagen (UDS) Beste ESL Spreker en Tomas Beerthuis (ook UDS) derde Beste ESL spreker.

 

September

RA Open
Dit toernooi wordt dit jaar voor het eerst georganiseerd door SocRAtes van de Roosevelt Academy. Vele Nederlandse teams en ook buitenlandse teams doen mee aan dit Engelstalige toernooi in Middelburg. Gelukkig bood SocRAtes crash aan, dus genoeg slaapplaatsen voor iedereen. Het toernooi kent vijf voorrondes, een halve finale en een finale. De break wordt gehaald door acht verschillende teams. Dit zijn teams uit Durham, Leiden, Utrecht, Rotterdam, Keulen en Nijmegen. Uiteindelijk winnen Benjamin Dory en Simon Tunncliffe namens Durham de eerste editie van dit toernooi. Daarnaast wordt Simon Beste Spreker.

 

Oktober

Debatmasters 2012

Dit toernooi is -net als de Nederlandse MACE- een toernooi waar alleen de besten van debatterend Nederland zich mogen bewijzen. Er zijn teams uit Leiden, Rotterdam, Amsterdam, Utrecht, Maastricht en Nijmegen. Er waren drie voorrondes, waarin de teams elk in twee poules van vier teams debatteerden. Na de voorrondes stonden sommige teams op 1 punt en andere op 2. Uiteindelijk stonden Jeroen Heun en Marco Voormolen (EDS) in de propositie tegenover Tomas Beerthuis (UDS) en Lucien de Bruin (EDS) in de oppositie. De finalestelling luidde: DK vindt dat de leden van de Supreme Court direct moeten worden gekozen door de Amerikaanse bevolking. Uiteindelijk won de oppositie met Tomas en Lucien het toernooi.

 

November

UCU Open

Dit Engelstalige, twee dagen durende toernooi werd gehouden op de prachtige campus van het University College Utrecht. Op dag een vonden de eerste twee rondes plaats. UCU voorzag iedereen die dat wilde van crash op de campus, wel zo makkelijk. Dag twee kende de overige drie voorrondes, de halve finale en de finale. De break naar de halve finale werd gehaald door Groningen A (Jeroen en Henk), Utrecht (Heleen en Arielle), SOAS, Leiden (Maria en Daan), Erasmus A (Jesse en Michael), Bonaparte (Michiel en Dovile), SocRAtes (Jair en Willem) en Erasmus B (Mark-Jan en Joeri). Uiteindelijk nemen SocRATes, Groningen, Erasmus A en Utrecht het tegen elkaar op in de finale. Groningen wint in Opening Oppositie het toernooi en Henk van Zuilen (eveneens Groningen) wordt Beste Spreker.

 

SOAS IV 2012

Op 20 en 21 oktober 2012 vond de SOAS IV plaats in Londen. Namens Nederland deden er teams uit Leiden, Utrecht, Middelburg en Rotterdam mee. Daarnaast was Leela Koenig (oud-LDU) CA en Danique van Koppenhagen (UDS) DCA. Het toernooi bevatte vijf voorrondes, een kwartfinales, halve finales en finales. De Nederlandse teams hadden het na de voorrondes niet slecht gedaan. De break naar de kwartfinales werd gehaald door Leiden (Karin en Daan, eerste gebroken met 11 punten) en Roosevelt (Bas en Bionda, vierde gebroken met 9 punten). Dit betekent dat Leiden de Main break heeft gehaald, iets was voor de eerste drie gebroken ESL teams gold. Helaas overleefde Leiden niet de kwartfinales, maar Roosevelt wist zich daar wel door heen te slaan. Na een spannend halve finale debat met de stelling THW not allow members of the royal family to serve in active combat werd bekend gemaakt dat Roosevelt de ESL finale had gehaald. In de finale stond Roosevelt in Opening Government met de stelling  THBT European States should end all funding for the arts until everyone lives above the national poverty level. Uiteindelijk werd bekend dat Bionda en Bas namens Roosevelt A de ESL Finale hadden gewonnen. Karin Merckens van Leiden werd daarnaast Beste ESL Spreker.

Oxford IV

De Oxford IV werd bijgewoond door teams uit Leiden, Groningen en Rotterdam. De organisatie was op zijn zachtst gezegd slordig, maar dit nam niet weg dat een verblijf in Oxford zeer zeker de moeite waard is. Net als in Cambridge waren er vijf voorrondes, halve finales en finales. Deze waren zoals gebruikelijk is verdeeld in ESL en Main. Leiden C (Senna en Tomas) en Groningen (Martijn en Jonathan) breken uiteindelijk en komen in de halve finale terecht als respectievelijk Opening Opposition en Closing Opposition, zij debatteren tegen BBU Romania in OG en Belgrado in CG. Uiteindelijk behalen Belgrado en Leiden de ESL Finales. In de finale staat Porto A in Opening Government, Leiden C wederom in Opening oppositie, Belgrado wederom in Closing Government en BBU Romania C in Closing Opposition. Na een spannende finale over extra stemmen aan meerderjarigen wint Leiden C met Senna en Tomas de ESL Finale van de Oxford IV 2012. Daarnaast wordt Tomas tweede ESL Spreker en Senna vierde ESL Spreker.

Cambridge IV

In Cambridge werd Nederland vertegenwoordigd door Rotterdam en Leiden. Tijdens dit tweedaagse toernooi (dat veel beter georganiseerd was dan Oxford) was er plek voor vijf voorrondes, halve finales en finales. Twee teams uit Nederland braken naar de halve finales, namelijk Erasmus A (Jesse Fest en Michael Tai) en Leiden A (Daan Welling en Karin Merckens). Gelukkig kwamen deze teams in andere kamers terecht, zodat ze elkaar niet konden uitschakelen. Beide teams haalden de finale en Leiden en Rotterdam verdedigden de stelling THBT Japan should not abandon nuclear power. Leiden A deed dit vanuit de Eerste Propositie en Erasmus A vanuit de Tweede Propositie. Na de ESL Finale vond de Open Finale plaats, met daarin zeer geestige speeches, van onder andere Andrew Tuffin en Harish Natarajan van BPP A. Deze twee wonnen uiteindelijk de Cambridge IV. Vanuit de ESL Finale ging de winst overtuigend naar Daan en Karin van Leiden. Daarnaast werd Daan tweede en Karin vierde Beste ESL Spreker.

 

Cicero Toernooi

Het tweede AP toernooi van het jaar vond plaats in Tilburg: het Cicero Toernooi. Er vonden vijf voorrondes plaats. Aan het toernooi deden zowel scholieren als studentendebaters mee. CA Menno Schellekens had dan ook benadrukt dat dit een toegankelijk en leerzaam toernooi zou zijn, waarin feedback centraal stond. In de finale stonden sprekers van GDS, Leiden, DSD (een scholierenteam), Rotterdam en Utrecht. De finale, met de stelling Deze Kamer subsidieert de genetische verbetering van mensen, ging tussen Devin en Juul van DSD in de propositie tegenover Joost en Stijn van GDS in de oppositie. Tijdens de finale werd de uitslag iedereen al snel duidelijk. Uiteindelijk ging de winst voor dit toernooi dan ook naar Devin van den Berg en Juul Klein Wolterink, twee scholierendebaters (hoewel Devin inmiddels student is in Leiden). Een mooie en verrassende afsluiter van dit toernooi!

 

 December

WUDC Berlin 2013

Nederland was hier rijkelijk vertegenwoordigd. Er deden drie teams van Utrecht, drie van Leiden, drie van Rotterdam, een van Roosevelt, drie van Groningen, twee van Maastricht, een van Twente en twee van Amsterdam mee aan het WK Debatteren 2013 in Berlijn. Ook niet heel verwondelijk, aangezien het WK zelden naar Europa komt, laat staan zo naast de deur als Berlijn. Het thema van dit jaar luiddde Embracing Dissent. Daarnaast waren er nog twee kleine competities, namelijk de Masters Cup en de Public Speaking Competition. Na drie dagen van voorrondes braken er vijf Nederlandse teams naar de kwartfinales. Dit waren Maastricht (Eduardo en Caspar), Roosevelt (Bionda en Bas), EDS (Jeroen en Marco), Leiden A (Daan en Karin) en Leiden C (Senna en Rogier). De kwartfinales werden door drie van deze teams overleefd. Leiden A en C en EDS braken naar de halve finales. Uiteindelijk streden de Leiden teams in respectievelijk Opening Government (Leiden A) en Opening Opposition (Leiden C) om de eer in de finale. Helaas bleek BRAC Bangladesh in Closing Government toch te sterk, maar Rogier sleepte wel de Beste Sprekersprijs van de Finale mee naar Leiden. Verder kregen verschillende sprekers van Leiden, Groningen en Rotterdam ook nog Beste Sprekersprijzen.

Mascha Bloemer

Mascha is een alumnus van de Amsterdamse Studentendebatvereniging Bonaparte. Zij was redacteur van SevenTwenty (2012-2013) waarna ze in 2013-2015 de rol van hoofdredacteur op zich pakte.

Over de auteur

Mascha Bloemer administrator

Mascha is een alumnus van de Amsterdamse Studentendebatvereniging Bonaparte. Zij was redacteur van SevenTwenty (2012-2013) waarna ze in 2013-2015 de rol van hoofdredacteur op zich pakte.

5 Reacties tot nu toe

Daan WellingGeplaatst op7:48 pm - mrt 26, 2013

September was ook niet zo rustig hoor, de eerste editie van de RA Open vond immers toen plaats!

RoelGeplaatst op7:54 pm - mrt 26, 2013

Leuk, zo’n verslag! Twee kleine correcties: ten tijde van het WSDC in Zuid-Afrika was Rooj Darweesh nog hoofdcoach en beleider, dit jaar in Turkije was dat inderdaad Menno Schellekens. Daarnaast stonden na de drie voorrondes op de Masters een aantal teams op twee punten, anderen inderdaad op één.

Mascha BloemerGeplaatst op8:22 pm - mrt 26, 2013

Dank beiden voor de feedback. Jullie comments zijn verwerkt. Ik heb mij in de verslaggeving voornamelijk gebaseerd op Seventwenty-verslagen, wellicht zijn daar dus wat foutjes in geslopen.

KarinGeplaatst op9:56 pm - apr 1, 2013

Misschien ook leuk om te vermelden dat Bionda en Bas in Oktober de ESL finale van de SOAS IV hebben gewonnen

Reacties zijn gesloten.