Op Bezoek Bij… Wageningen Debating

doorMascha Bloemer

Op Bezoek Bij… Wageningen Debating

Voor de serie ‘Op Bezoek Bij…’ gaat Seventwenty langs bij verschillende debatavonden van Nederlandse debatverenigingen. Vandaag gaat uw redacteur langs bij de pas opgerichte vereniging uit Wageningen om daar een debatavond mee te maken en te oefenen voor het aankomende NK Debatteren in Amsterdam. Lara Minnaard is de drijvende kracht achter Wageningen Debating, zij doet er dan ook alles aan om Wageningen op de kaart te zetten. Meer hier over is te lezen in dit interview.

De avond in Wageningen begint rond een uur of 7, iedere dinsdag in het Forumgebouw op de campus, lokaal C408. Na een rondje campus (het goede gebouw binnen lopen is hier ook een kunst als je er onbekend bent), vind ik eindelijk het goede gebouw en lokaal. Ik tref zes enthousiaste mensen aan, waarvan eentje een internationale student is. Nog niet razend druk, maar het is een begin.

Lara legt eerst het AP-format uit, we gaan immers oefenen voor het NK. Nadat iedereen heeft begrepen wat zijn of haar rol is in het debat begint de avond met de motie Deze Kamer laat ouders eerst een test maken voordat ze kinderen krijgen. Er volgt een interessant debat over goede en slechte ouders, kennis toetsen versus het volgen van een cursus om die kennis op te doen en de gevolgen van het doen van een dergelijke test. Uiteindelijk wint de oppositie het debat, met name omdat er aan de propositiekant geen duidelijk plan is waardoor veel onduidelijkheden ontstaan. In de juryfeedback geven we dit dan ook mee aan de sprekers, plus nog wat algemene tips voor het debat.

Na een korte pauze is het tijd voor ronde twee, deze keer in het Engels. We debatteren over de stelling THBT each country has a duty to limit population growth. Zoals het Wageningse studenten betaamt gaat het debat vooral over de verdeling van voedsel en andere bronnen en de gevolgen voor het land zelf. Er was in dit debat wat onduidelijkheid over waar het debat nou precies over ging en of er een echt plan nodig was of niet, het is immers een believe-motion. Gelukkig geeft de jury concrete feedback en weten de leden van Wageningen de belangrijkste punten van feedback uit het debat te halen.

Als het laatste debat is afgelopen keert iedereen huiswaarts. De volgende dag zijn er immers een hoop verplichtingen. Het is erg interessant en leuk te zien hoe een pas opgerichte debatvereniging haar debatavonden organiseert. De vereniging kent nu al een aardig aantal enthousiaste leden en organiseert binnen Wageningen veel debatgerelateerde evenementen of helpt hier aan mee. Hoewel het een zeer jonge vereniging is en de leden niet heel ervaren zijn in debatteren, merk je toch dat ze heel graag willen leren en ‘erbij willen horen’. De debatwereld komt hen daarin zeker tegemoet. Kortom, van ’s lands jongste studentendebatvereniging gaan we zeker nog veel horen!

Mascha Bloemer

Mascha is een alumnus van de Amsterdamse Studentendebatvereniging Bonaparte. Zij was redacteur van SevenTwenty (2012-2013) waarna ze in 2013-2015 de rol van hoofdredacteur op zich pakte.

Over de auteur

Mascha Bloemer administrator

Mascha is een alumnus van de Amsterdamse Studentendebatvereniging Bonaparte. Zij was redacteur van SevenTwenty (2012-2013) waarna ze in 2013-2015 de rol van hoofdredacteur op zich pakte.