Updates Kalliope Debattoernooi 2013

doorNederlandse Debatbond

Updates Kalliope Debattoernooi 2013

En na een interessante finale en lang beraad gaat de titel winnaar van het Kalliope Debattoernooi 2013 naar Rogier en Alex.

Beste spreker van het toernooi is

1. Menno Schellekens (398 punten, gemiddeld 79,59)

2. Rogier Baart/Bas Tönissen (393 punten, gemiddeld 78,59)

4. Micha Beekman (391 punten, gemiddeld 78,2)

5. Wieger Kop (386 punten, gemiddeld 77,2)

De titel van beste novice is geworden

1. Kristina van der Molen (373 punten, gemiddeld 74,59)

2. Sarah Rust (372 punten, gemiddeld 74,4)

3. Lara Minnaard/Esther van Dijk (370 punten, gemiddeld 74)

Bionda en Sarah kapen de geliefde titel last man standing.

Dank aan alle vrijwilligers, de commissie, het CA-team, de juryleden en natuurlijk de deelnemers!

Sfeerverslag:

Het is 12 mei en de randstad is uitgestorven. Debatterend Nederland heeft zich vandaag (en gisterenavond) en masse naar Groningen begeven voor het KDT 2013. Na een avontuurlijke reis in de vroege ochtend, of een comfortabele bank in het Noorden, stroomt het Praedinius vol. Vandaag staan er vier rondes op het programma, een daadwerkelijk diner en het feest. Na de hostelovernachting is er morgen nog een vijfde ronde, halve finale en finale. Naast de debatcompetitie kan ook het felbegeerde I love debating-shirt gewonnen worden door de Kalliope sticker op een zo originele manier op te plakken. En het mag natuurlijk niet ontbreken aan een prijs voor degene die het langst zich staande houdt in de kroeg. Voor nu iets minder belangrijk, want de boterhammen zijn op, dus laat de argumenten maar komen!

[twitter-feed mode=”hashtag” hashtag=”KDT2013″]

Na een korte introductie van de bijzonder gewaardeerde CA Henk van Zuilen in het Brits Parlementair Debatteren en wat praktische mededelingen van de ervaren Joost Kooiman staat iedereen te trappelen om te beginnen.

De stelling voor ronde 1 luidt: Deze kamer stelt het lidmaatschap van een politieke partij verplicht.

De eerste klappen vallen dan altijd direct, in dit geval  niet minder. De toon is meteen gezet en de sippe dan wel enthousiaste gezichten tijdens de lunch zijn dan ook duidelijk te onderscheiden. Met het zonnetje dat buiten schijnt, kan zelfs de uitmeting van de uitslagen de feestvreugde niet bederven. De hernieuwde energie wordt dan ook maar meteen in de strijd gegooid in de tweede ronde.

In ronde 2 wordt gedebatteerd over: Deze kamer bejuigt het bestaan van religie.

De sfeer zit er nu lekker in en nu iedereen optimaal is opgewarmd wordt er zonder veel omhaal door gegaan met de volgende stelling.

En door naar ronde 3: Deze kamer gaat mannen die lesgeven op basisscholen meer betalen dan vrouwen.

Met nog maar een enkele ronde te gaan voordat we het vrije leven in Groningen mogen gaan verkennen, is het weer tijd voor de praktische mededelingen. Informatie over tassen die door de organisatie naar het hostel worden gebracht, wie is novice en wie niet en wie heeft er een bandje om vanavond ook deel uit te maken van het mooie feestje. Tijd voor de laatste kans om nog even te knallen vandaag, althans in het debat dan.

In de vierde ronde debatteren we over: Deze kamer betreurt de oprichting van de staat Israël.

Na de rondes is er een massale trek naar het restaurant waar we rijkelijk bediend worden met een niet geheel ongewenste maaltijd in stijl, mét plastic bordjes en stoofvlees (of champignons voor de veggies onder ons). Nog even tijd om de spullen te dumpen en de kermis onveilig te maken en dan op naar de Tapperij. Champagne, heel veel muziek en 4:15 zijn zo ongeveer de termen die alles wel beschrijven.

Na een ontbijt op zondag, de een met iets kleinere oogjes dan de ander, is iedereen er wel klaar voor. Omdat er vandaag maar een enkele voorronde rest, komen ook nog enkele praktische mededelingen. Standaard over de semi-finals en de diskwalificatie van de last man standing bij afwezigheid tijdens registratie. Op naar de laatste reguliere ronde en de laatste kans punten te scoren voor de break.

Stelling numero 5 is: Deze kamer vindt dat de media geen grafische beelden van terroristische aanslagen moet tonen.

Tijdens de uitmuntende lunch wordt er wederom geraden naar uitslagen van de gesloten vierde en vijfde ronde. Dit leidt in ieder geval tot interessante samenzweringsstrategieën. Al voordat de broodjes op zijn, kan met vrolijk gevulde buiken de break worden aangekondigd.

De break is een spannende aangelegenheid omdat zeker in de onderste regionen de sprekerspunten bijzonder dicht bij elkaar liggen. Gebroken op het Kalliope Debattoernooi 2013 zijn:

1. Tony and Schelly (Bas en Menno)

2. Binaparte A (Alex en Rogier)

3. Bonaparte F (Micha en Ruud)

4. Outrageous meets offensive (Johan en Wieger)

5. Bonaparte C (Jules en Irene)

6. UDS crazy eyes (Bram en Christiaan)

7. Bonaparte A (Roel en Jurre)

8. Bonaparte G (Josse en Jonas)

De stelling voor de halve finales is: Deze kamer verbiedt het bedrijven om politieke standpunten te nemen en uit te dragen.

Na een kwartier voorbereiding verspreidt het deelnemers- en overgebleven juryveld zich over de beide debatlocaties voor spannende, onverwachte en vooral ook interessante debatten.

Terwijl iedereen het zich gemakkelijk maakt in Huis ‘De Beurs’ met leuk maar minder praktisch uitzicht op de kermis, ligt de juryleden een moeilijke taak. Na de gezamenlijke felicitaties voor de jarige Tjitske, komt de jury dan toch ook aan op de vismarkt. In beide finales was er een unanieme beslissing over 1 team en een split decision over het tweede team.

Uit de eerste halve finale zijn nog steeds in de race: Ruud en Micha en Rogier en Alex

Uit de tweede halve finale gaan door: Bas en Menno en Jules en Irene

De finale van het KDT 2013 is als volgt:

eerste propositie: Bas en Menno
tweede propositie: Alex en Rogier
eerste oppositie: Jules en Irene
tweede oppositie: Micha en Ruud

De stelling is: Deze kamer houdt een kamer alleen wettelijk verantwoordelijk voor een kind, zoals bijvoorbeeld financieel, als hij expliciet toestemming heeft gegeven voor de geboorte.

Nederlandse Debatbond | Website | + berichten

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.

Over de auteur

Nederlandse Debatbond administrator

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.

4 Reacties tot nu toe

Daniel SchutGeplaatst op10:50 am - mei 11, 2013

Top Lara! Fijn dat je ons op de hoogte houdt 🙂

Mascha BloemerGeplaatst op1:36 pm - mei 11, 2013

Goed bezig inderdaad Lara! Ik kijk uit naar het vervolg van je verslag, zo te zien gaat het allemaal wel goed komen. Succes nog!

KarinGeplaatst op12:55 pm - mei 12, 2013

Thanks voor de updates 🙂
Maar zou het mogelijk zijn om ook de namen van de teams in de break te krijgen ipv alleen de teamnamen?

Reacties zijn gesloten.