Interview met de winnaars van het NK Beleidsdebatteren

doorNederlandse Debatbond

Interview met de winnaars van het NK Beleidsdebatteren

Op 27 april 2013 wonnen Koen van Vught en Glenn Viveen namens NSDV Trivium het NK Beleidsdebatteren. Seventwenty interviewt de winnaars.

Koen, Glenn: gefeliciteerd! Hoe voelen jullie je?

Koen: Ontzettend vereerd. Voor ons beiden was het de eerste keer dat we meededen aan dit toernooi. Gezien de bijzondere, afwijkende debatvorm van het toernooi is het mooi om meteen de winst te pakken.

Glenn: Vooral erg verbaasd. Ik had er eigenlijk niet aan gedacht dat we in de finale zouden kunnen komen, laat staan de finale te winnen.

Hoez0 – wat gebeurde er dan in die finale? 

Koen: Kenmerk van het beleidsdebatteren is dat de bewijslastverdeling niet gelijk is. Zo moet de propositie alle zeven (!) standaardgeschilpunten bewijzen om te winnen, terwijl de oppositie kan volstaan met het zaaien van twijfel bij één geschilpunt. Vandaar dat we de finale ingingen alsof we niets te verliezen hadden – als propositie stonden we bij het begin in feite al op een achterstand.

Toch hebben we gewonnen, vooral door het adagium ‘ken je publiek’ in de praktijk te brengen. Zo leende de stelling (‘alle gevangenissen moeten worden gesloten’) leende zich uitstekend voor het strooien met enkele VVD-campagneslogans. “Wie straf verdient, verdient straf”, dat werk. Omdat in de jury twee VVD-prominenten zaten, gaf dat net het extraatje.

Glenn: Het finaledebat was een Trivium-onderonsje. Onze tegenstanders waren ook uit Nijmegen afgereisd. Het onderwerp van de finale was het sluiten van alle gevangenissen, voor de voorstanders een op het eerste gezicht een lastig te verdedigen positie. Dus na het te zien krijgen van de stelling had ik eigenlijk geen hoop meer op overwinning.

Het NK Beleidsdebatteren was een week na het NK Debatteren. Wat is volgens jullie het verschil tussen beide toernooien? 

Koen: Natuurlijk ben ik van mening dat het NK Beleidsdebatteren prestigieuzer is, zeker nadat we in Eindhoven hebben gewonnen! Dit jaar heb ik bij beide toernooien gedebatteerd en ik kan zeggen – alle gekheid op een stokje – dat het officiële, door de debatgemeenschap algemeen erkende en bezochte NK op een wat hoger niveau staat dan het NK dat jaarlijks in Eindhoven plaatsvindt. Maar toch: het is altijd mooi om een andere vorm te beoefenen, ook al ben je nog zo gehecht aan BP en AP, de formats die gebruikelijk zijn.

Glenn: Ikzelf ben niet naar het NK debatteren geweest dit jaar. Wel was het verschil duidelijk te zien tussen dit NK beleidsdebatteren en het ‘gewone’ NK. Het NK heeft een aanzienlijk serieuzer toon en er is (naar mijn idee)  toch beter en langer nagedacht over de stellingen. Natuurlijk is er ook een groot verschil qua debatvorm. Het beleidsdebatteren heeft een veel rigider structuur dan we gewend zijn van het Amerikaans- of Brits Parlementair.

Één van de verschillen tussen ‘beleidsdebatteren’ en ‘debatteren’ is dat de stellingen al ruimschoots vantevoren bekend zijn. Hoe gingen jullie hiermee om: hebben jullie weken in de boeken en op internet doorgebracht, of namen jullie het niet zo nauw met het verzamelen van feiten en cijfers vooraf?

Koen: We hebben – met hulp van enkele anderen binnen Trivium – vooral bekeken welke punten naar verwachting het belangrijkst zouden worden in het debat.

Glenn: We hadden 2 van de 5 stellingen al eens gedraaid voor het toernooi, ook hebben we de middag van tevoren even gegoogled om wat ideeën op te doen. Meer dan dat hebben we er eigenlijk niet aan gedaan.

Dit is overigens de tweede keer dat een team van Trivium dit toernooi wint. Vorig jaar wonnen Ben Arts en Bart van Beek. Wat is het geheim van Trivium op dit toernooi?

Koen: Netjes gekleed zijn, beleefd zijn tegenover jury en tegenstanders, en vooral geen Engels jargon gebruiken waar het ook in het Nederlands kan. De juryleden zijn immers niet zo bekend met de normen die binnen het debatwereldje gelden…

Glenn: Ik denk dat het de gematchede dassen zijn, vorig jaar dan tenminste, dit jaar hadden we ze niet gematched.

Koen en Glenn, nogmaals gefeliciteerd, en dat Trivium volgend jaar de titel voor de derde keer op rij moge winnen!

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.

Over de auteur

Nederlandse Debatbond administrator

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.