NK Beleidsdebatteren 2014

doorNederlandse Debatbond

NK Beleidsdebatteren 2014

Elk jaar als de klok NK beleidsdebatteren slaat, zijn er weer een aantal mensen die gaan steigeren. Is het niet over de standaard geschilpunten die de basis zijn van het debat dat wordt gevoerd, dan wel of de naam NK eraan mag worden gegeven of niet. Maar dat kon de pret op 22 maart in Eindhoven niet drukken. Maar liefst 22 teams gingen de strijd aan. Met en zonder ervaring, met of zonder dispuut als publiek met met of zonder brasjasjes aan.

Om alle neuzen dezelfde kant op te zetten, werden in de ochtend masterclasses gegeven aan deelnemers en juryleden. Daarna werden de magen gevuld en konden de debatten beginnen. De stellingen waren een week op voorhand bekend gemaakt op de website en de indeling was willekeurig zonder powerranking. Rondes 1 tot en met 4 gingen achter elkaar door.

Ronde 1: Het vak etiquette moet verplicht worden op middelbare scholen.

Ronde 2: Nederlandse jongeren vanaf 14 jaar moeten stemrecht hebben.

Ronde 3: De burgemeester dient verkozen te worden in Nederlandse gemeentes.

Ronde 4: In Nederland mag aan universiteiten alleen nog college gegeven worden door mensen met een lesbevoegdheid.

Voor de minder ingewijden onder ons, sprekerspunten worden toegekend op dezelfde schaal als in het BP format. Daarnaast krijgt een team dat wint 1000 punten extra per gewonnen ronde. De eerste drie teams zijn gebroken op winstpunten, het vierde team op sprekerspunten. De tab kun je hier vinden.

Break naar de halve finales

1. Leidsch Beleid: Lisa Schallenberg en Devin van den Berg

2. Team Spirit: Gideon Smit en Lara Minnaard

3. Trivium Toernooi 2014!: Sophie van der Woerdt en Céleste van der Togt

4. DCB 1: Reinout Slee en Reinier Veld

Stellingen:

Semi 1: Ontwikkelingshulp moet worden afgeschaft.

Voor: DCB 1 en tegen: Leidsch Beleid

Semi 2: Polygamie moet worden toegestaan in Nederland.

Voor: Team Spirit en tegen: Trivium Toernooi 2014!

De finale gaat uiteindelijk tussen Leidsch Beleid (voor) en Team Spirit (tegen) over de stelling:

De teelt en verkoop van wiet in Nederland moet gelegaliseerd worden.

En de loodzware bokaal mag uiteindelijk richting de randstad! Felicitaties aan Leidsch Beleid, Lisa en Devin, voor het winnen van de titel Nederlands Kampioen Beleidsdebatteren 2014.

Eveneens felicitaties aan Reinier Veld die zich beste spreker van de dag mag noemen.

Verder bestond de top 5 van beste sprekers uit:

2. Lisa Schallenberg

3. Devin van den Berg

4. Loek Nolten

5. Lara Minnaard

Nederlandse Debatbond | Website | + berichten

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.

Over de auteur

Nederlandse Debatbond administrator

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.