Sfeerverslag van het NK Debatteren 2014

doorMascha Bloemer

Sfeerverslag van het NK Debatteren 2014

Winnaars: Andrea Bos en Alex Klein (UDS)
De tab is hier te vinden.

Afgelopen weekend vond het NK Debatteren 2014 plaats in Utrecht. Zowel studenten- als scholierenteams uit heel Nederland streden een weekend lang om de titel Nederlands Kampioen.

Op zaterdag 5 april vroeg in de ochtend arriveerden de debaters op het Gregorius College voor de voorrondes. Deze dag zouden er vier voorrondes plaatsvinden, waarvan de laatste gesloten was. Er werd overnacht in een van de drie hostels die door de organisatie waren geregeld.

Na registratie en een bak koffie om wakker te worden was het tijd voor wat huishoudelijke mededelingen en de antwoorden van de jurytest. De jurytest werd toegelicht door het CA-team. Dit bestond uit Tomas Beerthuis en Danique van Koppenhagen (UDS) als Co-CA’s, Jeroen Heun (EDS) en Bas Tonissen (Roosevelt/Leiden) als DCA’s en Gigi Gil (Leiden) als ACA, om aanstormend talent een kans te geven.

Ronde 1 ging van start met de stelling: Deze Kamer vindt dat eigenaren van grond daarmee automatisch eigenaar zijn van alles wat in of onder die grond zit. Dit leverde debatten op over de aardverschuivingen in Groningen tot en met de waarde die een huis en de eigendom van de grond voor een persoon heeft en de werking van een democratie. Sommige teams moesten even op gang komen, maar met nog vier rondes te gaan was dat geen probleem.

Na een overheerlijke lunch ging ronde 2 van start. De stelling bevatte een infoslide, die een definitie gaf van geïntegreerde scholen. Dit zijn scholen waarbij bewust kinderen van verschillende achtergronden in een klas worden gezet om integratie en begrip te bevorderen. De stelling luidde: Deze Kamer vindt dat alle scholen in de Westelijke Jordaanoever geïntegreerde scholen moeten worden. Het was duidelijk dat door de spanningen tussen Israëliërs en Palestijnen dit een lastige situatie zou opleveren, maar dat er ook concrete voordelen aan te wijzen waren van het plan.

Toen ronde 2 was afgelopen was er voor iedereen nog even de gelegenheid om nog een broodje te pakken voordat ronde 3 begon. Deze ging weer een hele andere kant op met de stelling: Deze Kamer verbiedt onderzoek naar de genetische oorsprong van homoseksualiteit. Het debat ging vooral over de verschillende groepen die dit zou treffen, de gevolgen van genetisch onderzoek en de risico’s daar van en de effecten in verschillende landen. Dit was de laatste open ronde. Vanaf ronde 4 was er geen directe feedback meer voor teams.

Ronde 4 was een gesloten ronde, wat inhoudt dat er geen directe feedback is na afloop van het debat. Debaters kunnen na aankondiging van de break naar hun juryleden toe gaan en om de uitslag vragen. De stelling voor ronde 4 luidde: Deze Kamer biedt de staten van de voormalige Sovjet-Unie een NAVO-lidmaatschap aan. Het was een lastig debat over de invloed van het Westen en de Sovjet-Unie op de internationale politiek.

Na dit laatste debat van de dag kon iedereen genieten van een heerlijke pizza, om vervolgens nog langs een van de hostels te gaan om spullen kwijt te kunnen. Om 22.00 uur begon de social in bar Aperitivo, waarmee dag een van het NK Debatteren 2014 voorbij was.

Op dag twee moest iedereen zich eerst opnieuw registreren. Helaas leken sommigen dat vergeten, want er moesten uiteindelijk wel debaters van de tab gehaald worden. Na een heerlijk ontbijt begon ronde 5 met de stelling: Deze Kamer, als ouder van een kind met de diagnose ADHD, verzwijgt de diagnose voor het kind en de school. Het resulteerde in een debat waar men het oneens was over de definitie van ADHD, maar ook over de mogelijke positieve en negatieve gevolgen voor het kind nu en later. Deze ronde was net als ronde 4 een gesloten ronde. Feedback kon pas na de aankondiging van de break worden verkregen van de jury.

Na ronde 5 zouden er twee halve finales en een novicefinale plaatsvinden. Allereerst de break en de stelling voor de novicefinale.

1. Angelo van der Luijt en Lisa Schallenberg (8 punten)
2. Axel Hirschel en Amber van Lochem
3. Lise van der Meer en Judith Meuldijk
4. Charlotte de Beus en Felix van Lawick van Papst (allen 7 punten)

Stelling novicefinale: DK vindt dat vrouwen ouder dan 40 verboden moet worden om kinderen te krijgen.

Vervolgens werd de break voor de beide halve finales aangekondigd.

1. Floor de Koning en Anne Valkering (13 punten)
2. Daan Welling en Karin Merckens (12)
3. Rogier Baart en Senna Maatoug (12)
4. Joost Kooiman en Jeroen Claassens (12)
5. Wieger Kop en Bionda Merckens (11)
6. Henk van Zuilen en Liesbeth de Hooge (11)
7. Ruud van Joode en Marloes Boere (11)
8. Alex Klein en Andrea Bos (10)

Jurybreak (verspreid over de novicefinale en beide halve finales): Bas Tonissen, Davy Fung, Devin van den Berg, Jair van der Stelt, Jeroen Heun, Lucien de Bruin, Roel Becker, Sezen de Bruin, Arielle Dundas, Bob Alberts, Danique van Koppenhagen, Gigi Gil, Homer Wagenaar, Lia Verbaas, Max Boiten, Rob Honig, Tomas Beerthuis.

Er vonden twee amusante en spannende halve finales plaats. De stelling luidde: Deze Kamer gaat verkrachting juridisch definiëren als seks zonder expliciete consensus.

Halve finale 1:

OG: Joost en Jeroen
OO: Bionda en Wieger
CG: Andrea en Alex
CO: Anne en Floor

Jury: Jeroen Heun (chair), Devin, Gigi, Lucien, Bob.

Halve finale 2:

OG: Senna en Rogier
OO: Ruud en Marloes
CG: Karin en Daan
CO: Henk en Liesbeth

Jury: Bas (chair), Roel, Sezen, Jair, Tomas

Novicefinale:

OG: Lise en Judith
OO: Felix en Charlotte
CG: Angelo en Lisa
CO: Amber en Axel

Jury: Danique (chair), Arielle, Lia, Max, Davy

Na afloop moest iedereen snel het Gregorius College uit om zich richting de finalelocatie te begeven. In het prachtige Academiegebouw van de Universiteit Utrecht konden we na de breakaankondiging genieten van een mooie finale.

De break naar de finale van het NK Debatteren 2014 luidde als volgt:

Finalestelling: Deze Kamer vindt dat burgemeesters niet hadden mogen meelopen in protesten tegen de uitspraken van Geert Wilders.

OG: Alex Klein en Andrea Bos
OO: Senna Maatoug en Rogier Baart
CG: Daan Welling wen Karin Merckens
CO: Anne Valkering en Floor de Koning

Finalejury: Tomas Beerthuis (chair), Homer Wagenaar, Jeroen Heun, Lucien de Bruin, Bas Tonissen.

De finale ging over de rol die de burgemeester zou moeten hebben en de vrijheid van meningsuiting en de inperking daar van. Na afloop begaf iedereen zich naar de borrel voor een gratis drankje en de uitslag. Intussen ging de jury in beraad. Uiteindelijk werd besloten dat Alex en Andrea de titel Nederlands Kampioen mochten dragen. De Novicefinale werd gewonnen door Judith Meuldijk en Lise van der Meer.

Beste Sprekersprijzen werden uiteraard ook verdeeld. Deze gingen voor de Beste Novicespreker naar Emma van der Horst (WSDC Emma) en voor de Beste Spreker naar Karin Merckens.

De top tien beste sprekers luidde als volgt:

1. Karin Merckens (413 punten, 82,59 gemiddeld)
2. Daan Welling (407 punten, 81,4 gemiddeld)
2. Senna Maatoug (idem)
2. Henk van Zuilen (idem)
5. Rogier Baart (404 punten, 80,79 gemiddeld)
6. Floor de Koning (401, 80,2 gemiddeld)
7. Anne Valkering (399, 79,79 gemiddeld)
8. Wieger Kop (398, 79,59 gemiddeld)
9. Joost Kooiman (397, 79,4 gemiddeld)
9. Andrea Bos (idem)

Wij willen iedereen bedanken voor een mooi NK Debatteren 2014 en we zien jullie volgend jaar terug!

Mascha Bloemer
ASDV Bonaparte | + berichten

Mascha is een alumnus van de Amsterdamse Studentendebatvereniging Bonaparte. Zij was redacteur van SevenTwenty (2012-2013) waarna ze in 2013-2015 de rol van hoofdredacteur op zich pakte.

Over de auteur

Mascha Bloemer administrator

Mascha is een alumnus van de Amsterdamse Studentendebatvereniging Bonaparte. Zij was redacteur van SevenTwenty (2012-2013) waarna ze in 2013-2015 de rol van hoofdredacteur op zich pakte.

2 Reacties tot nu toe

Seniorenteam eindigt in de linkerrijtje op NK Debatteren | Coornhert DebatgenootschapGeplaatst op10:32 pm - apr 6, 2014

[…] met ADHD, verkrachtingen en protesterende burgemeesters: allemaal waren het onderwerpen op het NK Debatteren 2014. Voor het eerst deed er een team namens het Coornhert Debatgenootschap mee aan het […]

Reacties zijn gesloten.