Het BDT 2015: een combinatie van debatteren, carnaval en valentijnsdag.

doorEUDC, WUDC and WSDC Reporter

Het BDT 2015: een combinatie van debatteren, carnaval en valentijnsdag.

Door Floris Holstege

Met een strak schema voor de boeg begon op Valentijnsdag het Bonapartiaans debattoernooi (BDT) 2015.  De liefde die door deze dag verspreid zou moeten worden was echter nauwelijks te vinden in de vele lokalen van het Cartesius Lyceum, waar in plaats van lieve vooral harde woorden vielen. Zoals elk jaar was ook dit keer de debatvorm AP met 5-5-3 minuut sprekerstijden. Er werd gedebatteerd over de volgende stellingen:

Ronde 1:

DK verbiedt politieke opiniepeilingen in verkiezingstijd

Ronde 2:

Informatie: In april 2014 maakte RTL een programma waarbij gepeste kinderen een verborgen camera mee naar school kregen om het pesten vanuit hun oogpunt te filmen. Wegens bezwaren van ouders en scholen zijn de beelden van sommige scholen echter niet uitgezonden.
Stelling: DK vindt dit soort beelden nooit uitgezonden mogen worden.

Ronde 3:

Stelling: DK richt tribunalen in post-conflictgebieden op waarheid en verzoening in plaats van het vervolgen van daders

Ronde 4:

Informatie: De marine is het onderdeel van de strijdkrachten dat zich bezighoudt met de oorlogsvoering op zee (Engels: navy). De marine bestaat uit verschillende onderdelen waar zowel mannen als vrouwen werken. Één van deze onderdelen is het korps mariniers, deze worden beschouwd als het elitekorps van de Nederlandse strijdkrachten en zijn gespecialiseerd in amfibische operaties (Engels: marines). Mariniers zijn dus meestal te vinden op het land en hebben daarom ook een groen uniform. Vrouwen mogen niet werken bij het korps mariniers.

Stelling: DK laat vrouwen toe bij het korps mariniers

Ronde 5:

Scenario: Er wordt er bij deze stelling vanuit gegaan dat de politie op dit moment gebruik maakt van een vorm van racial profiling los van of dit is toegestaan of
niet.

Stelling: DK staat het de politie toe om gebruik te maken van racial profiling

Kwartfinale:

Informatie: De Egyptische generaal Abdel Fattah Al-Sisi heeft in 2013 de gekozen president Morsi afgezet, het parlement ontbonden, de moslimbroederschap verboden en prominente leden vervolgd. Sindsdien is het leger aan de macht met Al-Sisi als president.

Stelling: DK gelooft dat de dictatuur van Al-Sisi beter is voor Egypte dan vrije verkiezingen

Halve finale:

Scenario: Je bent een wetenschapper die een technologie heeft ontwikkeld waarmee het leven van mensen niet beperkt wordt door lichamelijk verval.

Stelling: DK vernietigt deze technologie.

Novice finale:

DK gelooft dat ziekenhuizen in landen waar vrouwenbesnijdenis gebruikelijk is, geen vrouwenbesnijdenissen zouden moeten uitvoeren.

Finale:

DK kamer zijnde de openlijk homoseksuele troonopvolger van een Europese monarchie, besluit af te zien van troonopvolging.

Ironisch genoeg werd het laatste debat gevoerd in de Westerkerk, verder een schitterende locatie voor de finale. In deze finale zegevierden Senna Maatoug en Devin van den Berg over Alex Klein en Thomas Beerthuis. Lucien de Bruin werd beste spreker van het toernooi, en Jeanice Koorndijk werd beste novice spreker van het toernooi. Beide sprekers waren afkomstig van het team WDS B. De Novice finale werd gewonnen door Marijn Bellemakers en Niels Buijssen van het team Willibrord B. De complete uitslag is te vinden op de volgende link: https://docs.google.com/spreadsheets/d/16fn-CgzkyKNVI7d07QLPa1B0tv45tZ8bJ85l_Y3pohs/edit#gid=330664332,

Naast al deze winnaars was er tevens een prijs voor de debater met het beste carnavals kostuum. De strijd ging tussen een Jedi, een piraat, en een giraffe. Uiteindelijk won Martijn Brouwer de Koning deze eervolle prijs als Jedi. Al met al was het BDT een uitstekende vervanger van valentijnsdag, dankzij de uitstekende stellingen in combinatie met de goede organisatie.

+ berichten

Over de auteur

EUDC, WUDC and WSDC Reporter author