Voorbeschouwing: Warsaw EUDC 2016

doorDaan Welling

Voorbeschouwing: Warsaw EUDC 2016

TournamentLogo-warsaw-eudc-

For a short statement in English about live updates, please scroll down to the bottom.

Aanstaande zondag begint hét jaarlijkse debatevent van Europa en het grootste studentenevenement van het continent: de European Universities Debating Championships (EUDC, ook vaak ‘Euros’ genoemd). Ook Nederlandse teams zijn hier op volle oorlogssterkte aanwezig. SevenTwenty blikt vooruit en laat weten hoe zij u live van nieuws zal voorzien!

De Deelnemers

Nederlands’ trots wordt niet alleen op Rio verdedigd. De volgende debaters vertegenwoordigen Nederlandse universiteiten op Euros.

ASDV Bonaparte A (UvA/VU): Marike Breed en Tom Pouw
ASDV Bonaparte B (UvA/VU): Axel Hirschel en Sofija Stefanovic
Cicero A (Tilburg): Jos Buijvoets en Joshua Paas
Cicero B (Tilburg): Nikolai Bentvelzen en Mike Weltevrede
Erasmus Debating Society A: Przemek Baran en Nicolas Berneman
Leiden A: Floris Holstege en Emma Lucas
Leiden B: Devin van den Berg en Gigi Gil
Leiden C: Roel Becker en Ybo Buruma
Leiden D: Simon Martina Perez en Lisa Schallenberg
Trivium A (Radboud): Bart Hordijk en Lydia Vlagsma
Utrecht A: Jelte Schievels en Pieter van der Veere
Wageningen A: Nathania Engelhardt en Perly Kruys

Juryleden: Alex ten Brink, Monique Bouffé, Nina Fokkink, Davy Fung, Senna Maatoug, Karin Merckens, Sjoerd Stikvoort, Anne Valkering en Daan Welling

Hoe ziet Euros eruit?

Aan Euros doen 220 teams van universiteiten over heel Europa mee, van Oxford tot Tel Aviv. Het evenement duurt 5 dagen: de eerste drie dagen worden besteed aan 9 voorrondes, waarna twee dagen de tijd wordt genomen voor zinderend spannende finalerondes. Teams kunnen in finalerondes terechtkomen binnen de English als Second Language of de Open categorieën. De voertaal op het toernooi is dan ook Engels.

Er wordt gedebatteerd in het Brits Parlementaire format, waarbij twee teams voor en twee teams tegen een stelling pleiten. Onderwerpen hebben de vorm van This House would legalise drugs of This House Believes That the Euro has done more harm than good. Dit format is ook al jaren de huisstijl van het officiële NK Debatteren.

De Voorspellingen

Laten we ons aan het koffiedik wagen: wordt Nederland na 4 jaar weer Europees kampioen?

Op papier stuurt Nederland een mooie mix aan ervaring en talent. Zo was Leiden C vorig jaar slechts één jurylid verwijderd van de eindzege. Andere teams van Leiden hebben dit jaar ook al finaleplaatsen en kampioenschappen gepakt op prestigieuze Intervarsities zoals Dublin en Berlijn. Wageningen A stond deze zomer in de tweede taalfinale van de Spaanstalige Wereldkampioenschappen, en hopen dit trucje ook in het Engels te kunnen herhalen.

Daarnaast staat veel toptalent op het juiste moment op. Bonaparte – uit Amsterdam – sturen een A-team die op haar voorlaatste toernooi voor het EK hun eerste titel grepen. Zij worden vergezeld door zeer succesvolle eerstejaars van Utrecht, die al veel finaleplaatsen op hun naam hebben staan en dit toernooi wel eens hun doorbraak kunnen gaan beleven. Ook de andere teams in bovenstaand lijstje zijn dicht bij breaks op internationale toernooien gekomen en loeren dit EK op hun kansen.

De competitie is echter ijzersterk. De winnaars van de twee vorige edities doen met nieuwe partners mee aan dit kampioenschap. Ook word internationaal veel verwacht van teams uit Moskou (winnaars van een zomertoernooi in Dublin) en Tel Aviv (verliezend finalisten in de open categorie van vorig jaar). Naast deze sterke teams treden vertrouwde grootmachten als Oxford, Cambridge en Durham ook op volle oorlogssterkte aan. De competitie zal dus ongemeen spannend zijn.

De Live Updates

SevenTwenty verzorgt ook dit jaar weer live updates van de Nederlandse prestaties.  We gebruiken hierbij vooral ons Twitteraccount (@SevenTwentyNDB).  Naast scores plaatsen wij daar ook stellingen en andere scoops. Op deze website zult u een overzichtsartikel vinden met daarop de teamscores van alle teams. Deze word aan het einde van elke dag bijgewerkt. De voertaal voor deze updates zal overwegend Engels zijn, om een zo breed mogelijk debatpubliek te kunnen bereiken.

The Live Updates

SevenTwenty will update you with the Dutch performances at Euros this year. Apart from that, we will also provide you with motions and other scoops. Our main outlet will be our Twitterfeed (handle: @SevenTwentyNDB, tweets with #eudc or #eudc2016). We will also provide you with an overview at the end of each day on this website. Our updates will mainly be in English, to ensure you won’t miss a thing!

Daan Welling

Daan is een oud-debater van de Leiden Debating Union en Nijmeegse Studentendebatvereniging Trivium. Ook diende hij als Bestuurslid PR & Communicatie van de Nederlandse Debatbond (2013-2014).

Over de auteur

Daan Welling administrator

Daan is een oud-debater van de Leiden Debating Union en Nijmeegse Studentendebatvereniging Trivium. Ook diende hij als Bestuurslid PR & Communicatie van de Nederlandse Debatbond (2013-2014).