Voorbeschouwing: Het WK debatteren in Nederland!

doorDaan Welling

Voorbeschouwing: Het WK debatteren in Nederland!

Op dezLogo v2e fijne en warme Tweede Kerstdag is het meerendeel van Nederland aan het uitslapen na een uitgebreid Kerstdiner of rent het koopjes achterna in de IKEA. Een kleine groep Nederlanders is zich echter aan het voorbereiden op een historisch evenement: het grootste debatevenement ooit gehouden in Nederland, het Wereldkampioenschap Debatteren voor Studenten in Den Haag, Dutch WUDC 2017.

SevenTwenty blikt vooruit: wat kun je verwachten van het toernooi, wie doet ermee en hoe houden wij jullie op de hoogte?

De opzet

Het Wereldkampioenschap Debatteren bestaat uit 400 teams van 2 personen die gejureerd worden door nog eens bijna 400 juryleden. Het is daarmee het grootste jaarlijks terugkerende studentenevenement ter wereld, en een van de grootste congressen voor jongeren ter wereld. Het toernooi word officieel geopend door locoburgemeester Ingrid van Engelshoven op 28 december. Vervolgens strijden alle teams in drie voorrondedagen voor een plek in de prestigieuze eindrondes in drie taalcategorieëen: English as Proficient Language (EPL or “Open”), English as Second Language (“ESL”) en English as Foreign Language (EFL). Nederlandse teams dingen meestal mee om de ESL-titel, maar vorig jaar stoomde een Nederlands team voor het eerst ook door tot de EPL-kwartfinales.

Op 1 januari komen de deelnemers bij van het Nieuwjaarsfeest en de spanning van de voorrondedagen door deel te nemen aan culturele excursies door Nederland of door zich te wagen aan de traditionele nieuwjaarsduik. Er word een speciale WK Nieuwjaarsduik georganiseerd, waarbij alle opbrengsten naar de stichting Het Vergeten Kind gaan, die zich hard maakt voor kinderen die in Nederland in armoede op moeten groeien.

Wie verdedigen Nederlands’ eer?

Nederlands eer is met verve verdedigd door het organisatiecomité die het WK brengt en geleid word door hoofd organisatie Bionda Merckens. Maar niet alleen maar organisatietechnisch zet Nederland haar beste beentje voor. Ze word ook vertegenwoordigd door de grootste delegatie sinds het WK 2013 in Berlijn:

Sprekers: Tom Pouw en Zeno Glastra van Loon (Amsterdam Bonaparte A), Emma Lucas en Gigi Gil (Leiden A), Devin van den Berg en Roel Becker (Leiden B), Floris Holstege en Lisa Schallenberg (Leiden C), Louis Honee en Tom Geukemijer (Leiden D), Anna Vasylyeva en Katharina Jansen (Maastricht A), Alwin Bakker en Frederic Augustin (Maastricht B), Jelte Schievels en Pieter van der Veere (Utrecht A), Nathania Engelhardt en Aljosa Slamersak (Wageningen A).

Juryleden: Marike Breed (Amsterdam Bonaparte), Vesela Krastanova (Maastricht A), Karin Merckens (hoofdjurylid, Leiden), Daan Welling (Leiden/Radboud), Arielle Dundas (Utrecht), Nour Khachnaoui (Utrecht).

Dit is een delegatie die prijzen binnen zou kunnen slepen. De Leidendelegatie is wat gewijzigd ten opzichte van het zeer succesvolle EK waar alle vier teams de eindrondes haalden, maar herbergt sprekers die het afgelopen jaar toernooien gewonnen hebben. Als eerste Nederlandse team haalde Devin van den Berg en Roel Becker de Open Halve Finale van de Oxford Intervarsity. Floris Holstege en Lisa Schallenberg wonnen zowel de Cambridge Intervarsity (ESL) en de Vice-President’s Cup in Dublin. Emma Lucas en Gigi Gil bonden op hun beurt de Riga Open aan hun zegekar. Louis Honee en Tom Geukemijer zijn eerstejaars studenten met een brede ervaring uit het scholierencircuit: het WK word hun eerste test.

Naast de Leidse delegatie timmeren de andere Nederlanders goed aan de weg. De Maastrichtse teams regen breaks aan elkaar op toernooien als de Roosevelt Open in Middelburg en Tilbury House IV in Köln. De Amsterdamse “Bonapartianen” haalde de finale van UCU Open in Utrecht, Jelte en Pieter blijven zeer in de buurt komen van finalerondes op de grootste Europese toernooien en Nathania van Wageningen gaat met een nieuwe partner op weg om, naast een finaleplaats op de Spaanstalige Wereldkampioenschappen, ook op de Engelstalige Wereldkampioenschappen de finale te halen.

Omdat het hét WK is, is de competitie niet mals. Tegenstrevers zoals regerend Europees Kampioen Tel Aviv uit Israël en regerend Australaziatisch Kampioen IIUM uit Maleisië zullen vast en zeker stevige oppositie bieden. Naast deze teams zullen grootmachten zoals Oxford, Sydney en Harvard ook acte de presence geven.

Hoe houd SevenTwenty jullie op de hoogte?

Jelte Schievels houdt voor ons een dagboek bij, en geeft ons alle ins en outs van het WK. Daarnaast zal de organisatie alle deelnemers – en daarmee ook alle thuisblijvers – informeren over elke gebeurtenis via hun Facebook, hun Twitter en hun Instagram. Watch this space!

Daan Welling

Daan is een oud-debater van de Leiden Debating Union en Nijmeegse Studentendebatvereniging Trivium. Ook diende hij als Bestuurslid PR & Communicatie van de Nederlandse Debatbond (2013-2014).

Over de auteur

Daan Welling administrator

Daan is een oud-debater van de Leiden Debating Union en Nijmeegse Studentendebatvereniging Trivium. Ook diende hij als Bestuurslid PR & Communicatie van de Nederlandse Debatbond (2013-2014).