[Cicero Toernooi 2019] Eén van de leukste debattoernooien van Nederland

doorNoah van Dansik

[Cicero Toernooi 2019] Eén van de leukste debattoernooien van Nederland

Op drieëntwintig november mochten we weer naar het verre Brabant afreizen voor één van de leukste toernooien van debatterend Nederland: het Cicerotoernooi! Amerikaans Parlementaire (AP) toernooien zijn schaars in Nederland, dus als Bonapartianen zijn we altijd erg blij als we ons in Tilburg weer van onze beste kant mogen laten zien.

De dag begon met een ontbijtje, waarna we na wat korte vertraging door konden naar de eerste stelling: “Deze kamer gelooft dat bedrijven besluiten m.b.t. aannemen, ontslaan en promoveren niet moet baseren op informatie verkregen via sociale media.” De debatten gingen qua onderwerpen alle kanten op. Aan bod kwamen onder andere privacy, nazisme en of het nou wel of niet relevant is voor jouw werkgever als je elk weekend aan de coke zit.

Noah en teamgenoot Willem in actie in ronde 3

De tweede stelling werd ingeleid met iets wat we die dag nog wel vaker zouden tegenkomen: een infoslide. De rest van de stellingen zou namelijk ingeleid worden met lange lappen tekst, waarna de voorbereidingen van de debatten in het teken stonden van het ontcijferen wat er nou op de wazige foto stond die je van het scherm met de infoslide had gemaakt. Wel volgden erg leuke stellingen. In ronde twee werd er gedebatteerd over een wereld waarin robots de wereld overnemen met de stelling: “Deze kamer prefereert een wereld waarin generieke kunstmatige intelligentie nooit ontwikkeld zal worden.” Voorbeelden zoals de film Wall-E konden natuurlijk niet ontbreken bij dit debat.

In het derde debat werd het al dan niet veroordelen van een hedonistische levensstijl door LHBT+ organisaties bediscussieerd. Dit leidde tot debatten over de rol van LHBT+ bewegingen. Dit was overigens ook de laatste ronde van de dag waar de uitslag gelijk na het debat bekend werd gemaakt. De rondes die hierop volgden waren namelijk gesloten, dus het bleef tot de bekendmaking van de break spannend wie er in de finalerondes zouden belanden. Ronde vier was één van mijn persoonlijke favorieten: het legaliseren van commercieel draagmoederschap. Een heldere stelling die in vrijwel elke kamer tot dezelfde clash kwam: de vrijheid om zelf te beslissen wat je met je lichaam doet, versus de kwetsbare vrouwen die niet in staat zijn in alle vrijheid deze keuze te maken. De laatste ronde ging over het aanmoedigen van hacktivisme, een vorm van activisme die online plaatsvindt.

Een heerlijk diner wordt geserveerd voordat de break wordt bekendgemaakt.

Voordat we doorgingen naar de bekendmaking van de break volgde een heerlijk diner. Er was keuze uit wraps en pasta, en zoals elk jaar was er weer heerlijke kruidenboter. Gezien het grote aantal teams bestaande uit minimaal één novice dat zich had aangemeld, was er dit jaar weer een pro-am finale. Dit jaar werd deze gestreden tussen teams “Team Thuisvoordeel” [Maarten van Unnik en Jasper van Beurden van TDV Cicero] en “Pro-Amber” [Amber van Lochem en Joost Stael van ASDV Bonaparte]. Na een spannend debat over kolonisatie van de ruimte werd deze gewonnen door de propositie: team Pro-Amber.

In de halve finales stonden de teams “A Scriptie” [Roel Becker en Romée Lind van de Leiden Debating Union], “Axel is such an arrogant prick” [Axel Hirschel en Britt van Lochem van ASDV Bonaparte], “Fuck me like a scriptie” [Ybo Buruma en Louis Honee van de Leiden Debating Union] en “JOSRIKE” [Marike Breed van ASDV Bonaparte en Jos Buijvoets van TDV Cicero]. De stelling waar in de halve finale over gedebatteerd werd was: “Deze kamer classificeert jeudgdobesitas als kindermishandeling op juridische gronden.” Na twee spannende halve finaledebatten gingen uiteindelijk team “JOSRIKE” en “Axel is such an arrogant prick” door naar de finale. Het debat tussen Jos en Marike in propositie en Axel en Britt en oppositie ging over het betreuren van de cancel cultuur. Uiteindelijk ging team JOSRIKE er met de winst vandoor. 

Noah van Dansik

Noah is een debater van de Amsterdamse Studentendebatvereniging Bonaparte. Ze heeft twee bestuurstermijnen bij de vereniging gedraaid, namelijk als Commissaris Sociale Activiteiten (2019-2020) en als Voorzitter (2020-2021).

Over de auteur

Noah van Dansik administrator

Noah is een debater van de Amsterdamse Studentendebatvereniging Bonaparte. Ze heeft twee bestuurstermijnen bij de vereniging gedraaid, namelijk als Commissaris Sociale Activiteiten (2019-2020) en als Voorzitter (2020-2021).