Interview met Nathania Engelhardt: Mogelijkheden creëren over de hele wereld

doorJos Buijvoets

Interview met Nathania Engelhardt: Mogelijkheden creëren over de hele wereld

In Nederland hield ze twee jaar Wageningen Debating in leven en was ze een constante aanwezig op debattoernooi. Nathania “Nany” Engelhardt keerde na haar master Communicatiewetenschappen terug naar Curaçao waar ze een debatgemeenschap opbouwt. Van student in het koude Nederland tot grootheid in de Spaanstalige debatwereld, dit is het verhaal van Nany.

Nany werd als actieve bachelorstudent gevraagd om zich aan te sluiten bij het zojuist opgerichte Wageningen Debating door oprichtster Lara Minnaard. “Ik dacht dat ik toch niks beter te doen had, dus why not. Ik wist niet meer over debat dan dat ik in The Great Debaters had gezien. Ik zag mezelf in de rol van een black social justice fighter.” Bij Wageningen Debating zag ze mensen opbloeien. “Ik zag best veel mensen veranderen door debatteren. Ze werden minder verlegen, kritischer en zelfverzekerder.” De belangrijkste les die ze er zelf uit haalde was het belang van luisteren “Hoe meer tijd je hebt, hoe meer je kan verzinnen en overtuigend kan overkomen. Luisteren is juist waar debatteren om draait.”

Wageningen Debating (v.l.n.r. Nathania, Perly, Lara) op het WK Spaans Debatteren. Nany en Perly bereikten de finale in de categorie Spaans als Tweede Taal.

Als debater begon Nany de wereld rond te reizen, iets wat ze tot de dag van vandaag doet. “Cape-Town en Slovenië staan hoog op het lijstje van de leukste plekken die ik bezocht heb. Ik heb herinneringen die je niet snel vergeet. Van sandboarden in de woestijn van Peru tot 6am feesten in Mexico. Ik weet overal leuke mensen te ontmoeten om er een gezellig uitje van te maken. Als dit niet lukt ga ik alleen op pad om de stad te ontdekken.” Haar energie haalde ze uiteindelijk voornamelijk uit helpen van andere mensen in hun ontwikkeling. Na een bestuursjaar bij een andere vereniging werd ze bestuurder bij Wageningen Debating en nam ze uiteindelijk het stokje van Lara over waar ze nieuwe lichtingen studenten begeleidde.

Een aantal jaar na het vertrek van Nany werd Wageningen een slapende vereniging. “In Wageningen wordt nog steeds gedebatteerd, alleen dan in een andere context dan wedstrijddebatteren. Het creëren van dialogen staat voor ons centraal. Lara is sowieso nog bezig met debat in Wageningen, dus het debat zit daar echt wel goed.”

Als iemand die van huis uit vier talen spreekt trok Nany ook naar het Spaanse circuit. Vanuit haar ervaringen bij Wageningen kon ze samen met andere buitenstaanders het bestaande circuit analyseren “Veel grote namen in het debat hebben hun positie te danken aan de beschikbaarheid van een established structure met een groot netwerk van ervaren trainers. Slechts een klein percentage heeft met talent te maken. Misschien had ik iets kunnen winnen als ik meer tijd in mijn eigen ontwikkeling had gestopt in plaats van het opzetten van de vereniging. Mijn vader zegt altijd: “Als mijn vader koning was, dan was ik prins geweest.” Het heeft geen zin om te blijven hangen in wat had kunnen zijn. Talent is equally distributed; opportunity is not. Ik zet me nu daarom in om mogelijkheden te creëren voor degenen die niet eens een kleine vereniging zoals Wageningen hebben kunnen ervaren.”

Nany keerde uiteindelijk naar Curaçao terug waar ze oprichter en voorzitter van Debate Education Foundation Curaçao werd. “Mijn plan was altijd om terug naar Curaçao te gaan, zelfs voordat debatteren in beeld kwam. Dit is thuis. Hier hebben ze me harder nodig dan in Nederland of ergens anders. Het is moeilijker om alles vanaf nul op te zetten en het verdiend ook minder. Ik ben dit echter gewend en doe dit niet voor het roem of het geld. Dat is bedoeld voor de kiddos die na mij komen.” De stichting houd zich bezig met debatgerelateerde maatschappelijke projecten. Nany is ook coach van zowel de middelbare scholen als de debatclub van de University of Curacao. In haar huidige hoedanigheid wist ze als convenor Curaçaose bids te winnen voor de Pan-American UDC in april 2020 en het WK Spaans debatteren in 2021 (CMUDE).

Waarom ze in het Spaans sprekende circuit omarmd wordt, kan ze toelichten. “Het heeft met cultuur te maken. Ik herken veel meer van mezelf in de spaanssprekende culturen dan de Nederlandse. Voor veel mensen is het vanzelfsprekend dat Curaçao bij Nederland hoort, maar behalve de koning hebben we niet zoveel in common. De feesten, de taal, de manier van praten en denken in Latijns-Amerika past beter bij wat ik al ken. Hierdoor voelde ik me daar eerder thuis. Op mijn eerste toernooi voelde ik dit al. Ondanks dat iedereen competitief is is de sfeer relaxter, er zijn meer feestjes, met muziek die ik ken en er wordt meer gedanst. Er zijn meer spontane gesprekken en het is less white (Nany laughs in POC). Het is niet perfect, maar ik voel wel meer affiniteit met het circuit en dat we samen kunnen groeien. Wat echter nog meer als thuis voelt is Curaçao. Daarom wil ik met name dat op de kaart zetten en de gemeenschap hier laten groeien door toernooien te organiseren.”

Vanzelfsprekend heeft Nany ook een stip op de horizon. “Ik wil dat de organisatie hier zelfvoorzienend wordt. Er moet een nieuwe generatie komen die weer een nieuwe generatie trainers opleidt die weer een nieuwe generatie opleid enzovoorts. Ik hoop dat ik me na 5 jaar volledig kan richten op de organisatorische kant en dat ik me kan richten op mijn eigen projecten, en op reizen, maar dan puur voor mijn plezier.”

Jos Buijvoets

Jos is een erelid van de Tilburgse Debatvereniging Tilburg en was Algemeen Bestuurslid van de Nederlandse Debatbond (2017-2019). In zijn studententijd overzag Jos in zijn functie als secretaris (2014-2015) een grote toename in de leden van T.D.V. Cicero door gebruik te maken van (toegespitse) promotie en door organisatorische veranderingen door te voeren, zoals de toevoeging van de internationale tak.

Over de auteur

Jos Buijvoets administrator

Jos is een erelid van de Tilburgse Debatvereniging Tilburg en was Algemeen Bestuurslid van de Nederlandse Debatbond (2017-2019). In zijn studententijd overzag Jos in zijn functie als secretaris (2014-2015) een grote toename in de leden van T.D.V. Cicero door gebruik te maken van (toegespitse) promotie en door organisatorische veranderingen door te voeren, zoals de toevoeging van de internationale tak.