[Astana EUDC 2020] Het EK Debatteren

doorEUDC, WUDC and WSDC Reporter

[Astana EUDC 2020] Het EK Debatteren

Dag 1

Door: Harmen de Jong (Utrecht Debating Society)

Vandaag was de eerste dag van Astana EUDC, het EK Debatteren. Vanwege het coronavirus vindt het toernooi plaats op Discord en Zoom, dus een reisje naar Kazachstan zit er helaas niet bij inbegrepen. Mede doordat iedereen vanuit zijn woonkamer kan meedoen zijn de panels dit jaar erg sterk; iedere kamer heeft 3 tot 5 juryleden en veel van de kamers hebben zelfs twee juryleden die ik zonder zorgen in de chair zou zetten. Verwacht dus een competitieve jurybreak en sterke calls, alhoewel Leiden A toch echt een eerste verdiende in ronde 3.

TeamRonde 1Ronde 2Ronde 3Totaal aantal punten
Amsterdam A2e1e1e8
Erasmus A4e1e4e3
Leiden A1e1e2e8
Leiden B1e1e1e9
Leiden C1e4e1e6
Leiden D3e1e3e5
Puntenoverzicht aan het einde van dag 1 – klik hier voor de gehele tab

De Nederlandse teams zien er allemaal ijzersterk uit: alle teams hebben tenminste één keer het debat gewonnen en Leiden B heeft zelfs alle drie de rondes gewonnen!

Nu de debatten voorbij zijn is er een Scribbl-social. Ikzelf ben er te moe voor. Het is zomer, ik ben niet meer gewend om om half acht op te staan.

Dag 2

Door: Harmen de Jong (Utrecht Debating Society)

Dit begint eruit te zien als een fantastisch EK voor Nederland. Vandaag waren de Nederlandse teams wederom heel sterk en voor velen begint de break in zicht te komen. Bovendien is Linsey vandaag het tweede Nederlandse jurylid geworden die een ronde heeft gechaired, naast Daan Welling, die zelfs in iedere ronde juryvoorzitter is geweest.

TeamRonde 1Ronde 2Ronde 3Ronde 4Ronde 5Ronde 6Totaal aantal punten
Amsterdam A2e1e1e1e4e2e13
Erasmus A4e1e4e3e4e2e6
Leiden A1e1e2e3e1e1e15
Leiden B1e1e1e1e1e4e15
Leiden C1e4e1e3e2e1e12
Leiden D3e1e3e4e1e2e10
Puntenoverzicht aan het einde van dag 2 – klik hier voor de gehele tab

Onze teams moesten eerst debatteren over rente van centrale banken en over fake news om dictators slecht weg te zetten. In ronde 6 kwam de volgende stelling:

Informatiedia: 10 Minute School is a large educational start-up operating in Bangladesh. It produces very popular online content including lessons on school subjects, as well as basic life skills such as writing a CV. Recently, in response to several videos about consent, LGBTQ+ rights and gender equality, extremists in Bangladesh have come out against the organization and its founders, calling the organization anti-Muslim and openly threatening them.

Stelling: THBT 10 Minute School should remove the videos.

Ronde 6 – Astana EUDC 2020

Deze stelling was mijn favoriet van vandaag. De afweging die de teams moeten maken lijkt vanaf het begin vrij duidelijk, maar die clash laat heel veel diepte en variatie van argumentatie toe, waardoor hieruit in ieder geval in mijn kamer een mooi debat volgde.

Dag 3

Door: Mike Weltevrede (Nederlandse Debatbond)

De laatste dag is aangebroken. De teams voeren vandaag nog drie debatten. Om de spanning op te voeren, krijgen zij de uitslag van die debatten niet te weten. Voor onze juryleden was het ook spannend: Daan Spackler en Daan Welling mochten een debat in ronde 7 en 8 voorzitten. Hetzelfde overkwam Harmen de Jong in ronde 8 en Lucy McManus in ronde 9. Linsey Keur was zelfs in alle rondes van vandaag juryvoorzitter!

TeamRonde 1Ronde 2Ronde 3Ronde 4Ronde 5Ronde 6Ronde 7Ronde 8Ronde 9Totaal aantal punten
Amsterdam A2e1e1e1e4e2e4e1e4e16
Erasmus A4e1e4e3e4e2e2e1e4e11
Leiden A1e1e2e3e1e1e3e2e1e21
Leiden B1e1e1e1e1e4e1e3e1e22
Leiden C1e4e1e3e2e1e2e1e2e19
Leiden D3e1e3e4e1e2e3e2e2e15
Puntenoverzicht aan het einde van dag 3 – klik hier voor de gehele tab.

Aan het einde van de dag werd de zogenoemde break aangekondigd: welke teams er door zijn naar de finalerondes. Leiden A, B en C zijn gebroken in de Open en ESL categorie. Amsterdam A is gebroken in de ESL categorie. Als juryleden mogen Daan Spackler, Harmen de Jong en Linsey Keur zich melden in de finalerondes.

Dag 4

Door: Mike Weltevrede (Nederlandse Debatbond)

Hierbij een overzicht wat er op dag 4 van Astana EUDC 2020 gebeurde. Linsey jureerde een ESL kwartfinale en Harmen jureerde één van de Partial Double Quarters. Daan Spackler werd ingezet als jurylid voor de kwartfinale. Leiden A, B en C zijn door naar de ESL halve finale; helaas is Amsterdam A niet door. In de ene ESL halve finale vochten Leiden C (Opening Opposition) en B (Closing Opposition) het uit. Leiden A vond haar gevecht in de andere ESL halve finale. Aan het einde van de ronde werd bekend gemaakt dat Leiden C door was naar de ESL finale! Helaas haalden Leiden A en B het niet.

Verder brak Leiden C door de Partial Double Quarter door naar de kwartfinale. In de kwartfinale debatteerden gelukkig geen van de Leiden teams in dezelfde kamer. Uiteindelijk werd bekend gemaakt dat alle Leiden teams door zijn naar de open halve finale. Deze vindt de volgende dag plaats.

Dag 5

Door: Mike Weltevrede (Nederlandse Debatbond)

Vandaag vinden de open halve finale en beide finales plaats. Zoals gezegd is Leiden C al door naar de ESL finale. Na een zinderende halve finale werd bekend dat Leiden A en C ook mochten deelnemen aan de algehele finale! Het avontuur stopte voor Leiden B maar we zijn natuurlijk erg trots op hen.

In de ESL finale stond Leiden C tegenover UDIMA A (Spanje), Warwick A (Engeland) en Vienna A (Oostenrijk). De open finale werd uitgevochten tussen Leiden A, Leiden C, HUJI A (Israel) en Tel Aviv B (Israel). Vanavond weten we of we onze kampioenen ook echt kampioenen mogen noemen.

Update: Groot nieuws! Leiden wint beide finales! Leiden C wint de ESL finale en Leiden A wint de Open finale. De Nederlandse Debatbond feliciteert hen met de overwinning.

Over de auteur

EUDC, WUDC and WSDC Reporter author