Waarom is Brits Parlementair de beste debatvorm?

doorSilke Zwart

Waarom is Brits Parlementair de beste debatvorm?

Nederland kent vele debatvormen. In deze nieuwe serie vertellen debaters jou waarom zij een bepaalde debatvorm het beste vinden. Deze keer: Brits Parlementair (BP). Wil je meer lezen over hoe Brits Parlementair werkt? Klik dan hier.

Mijn naam is Silke Zwart en ik studeer momenteel politicologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Een krappe anderhalf jaar geleden heb ik de Utrecht Debating Society ontdekt. Dit jaar mag ik ook de rol van vicevoorzitter van de vereniging op me nemen! In deze anderhalf jaar heb ik ontzettend veel leuke debatten meegemaakt over veel diverse onderwerpen. Ik heb gedebatteerd over of koekiemonster op dieet moest, of we onze partner op de EUDC op zouden offeren aan een Azteekse God en of we lean-in feminisme ondersteunen. Hoewel deze debatten soms plaats vonden in het AP-format, heb ik sinds mijn lidmaatschap een voorliefde ontwikkelt voor BP-debatten. In dit artikel zal ik uiteenzetten waarom dit het geval is!

Meer nuance en diepgang

Een BP debat duurt natuurlijk langer dan een AP dus is er in het debat meer tijd voor het uitdiepen van argumenten. Dit kan leiden tot meer nuance en meer diepgang. ‘Closing’ kan ‘opening’ aanvullen en zo kunnen beide kanten de meest complete case brengen. Deze nuance en diepgang zorgt ervoor dat je elkaar ook naar een hoger niveau kunt tillen. Bijvoorbeeld bij een debat over vergeldingsgeweld had ik het gevoel dat in de case van de opening helft nog een aantal gaten zaten die Sara en ik toen aan konden vullen. We gebruikten hun case als basis, maar vulden hen aan.

Meer keuzevrijheid

Ook zijn er meer posities mogelijk binnen een BP-format wat leidt tot meer keuzevrijheid. Binnen een AP-debat zijn er namelijk enkel twee opties: 1) acht minuten te spreken en daarnaast ook whippen of 2) engagen. Voor mensen die niet graag weerlegging of whips doen maar zich liever richten op het constructieve deel van de case (zoals ikzelf), zijn alle posities van een AP-format dus een uitdaging. Nu staat ‘beter zijn’ in iets natuurlijk niet inherent gelijk aan of iets ook ‘leuker’ is maar ik vind weinig zo frustrerend (frustrerend op een goede/motiverende manier, dat dan weer wel) dan goed worden ingemaakt met debatteren.

Hoe meer zielen, hoe meer vreugd

Daarnaast wil ik nog benoemen dat BP het meest voorkomende format lijkt op debattoernooien. Wanneer er dus veel wordt geoefend op BP kan dit stimuleren om naar een debattoernooi te gaan. Het werven van mensen voor debattoernooien is ontzettend relevant omdat de debatgemeenschap een ontzettend fijne, warme en inclusieve gemeenschap is. Hoe meer mensen zich hierbij aansluiten, hoe fijner de debatgemeenschap kan worden! Wat dat betreft, sta ik volledig achter het ‘hoe meer zielen, hoe meer vreugd’-concept.

Geïnteresseerd in andere debatvormen? Bekijk dan deze artikelen!

Silke Zwart

Silke is een debater van de Utrecht Debating Society. Zij was de vicevoorzitter van de vereniging in 2020-2021.

Over de auteur

Silke Zwart administrator

Silke is een debater van de Utrecht Debating Society. Zij was de vicevoorzitter van de vereniging in 2020-2021.