Waarom is Eloquentia de beste debatvorm?

doorNoah van Dansik

Waarom is Eloquentia de beste debatvorm?

Nederland kent vele debatvormen. In deze nieuwe serie vertellen debaters jou waarom zij een bepaalde debatvorm het beste vinden. Deze keer: Eloquentia. Wil je meer lezen over hoe Eloquentia werkt? Klik dan hier.

Ik ben Noah, twintig jaren jong en de voorzitter van ASDV Bonaparte. Daarnaast ben ik gemeenteraadslid voor GroenLinks en studeer ik rechten aan de Universiteit van Amsterdam.

Bij Bonaparte debatteren we in zowel AP als BP format, maar mijn absolute favoriet is toch wel eloquentia (afgekort: elo). In dit format staan retoriek en welbespraaktheid centraal. Je wint niet met louter goede argumentatie, maar je moet je publiek ook daadwerkelijk overtuigen.

Een eloquentia debat kan in verschillende formatten gevoerd worden, maar ik zal het recent door Bonaparte ontwikkelde format, waarin ook het NK eloquentia gevoerd zal worden, even toelichten. Hier debatteren vier individuen tegen elkaar, twee voor- en twee tegenstanders. Zij geven allen een speech van drie minuten, en daarnaast zijn er tussen de speeches door vrije discussiemomenten. Het debat wordt daarna geëindigd met een slotzin voor iedere spreker. Bij de jurering zijn vijf categorieën van belang die ieder even zwaar meewegen: argumentatie, presentatie, speechschrijven, reactie en holisme.

Iedere debater zou wat mij betreft eloquentia moeten uitproberen, om de volgende redenen:

1. Het dwingt je uit je comfortzone te stappen

Eloquentia focust niet zozeer op wát je zegt, maar hoe je het zegt. Je leert om te gaan met retorische trucjes, gebruikt stijlfiguren en werkt aan een sterke presentatie. In een AP of BP debat zijn deze dingen niet heel relevant voor je punten, maar meer leuk meegenomen. Bij een eloquentiadebat staat of valt je speech echt bij je overtuigingskracht. In plaats van je argumenten zo goed mogelijk uitleggen, verplaats je je echt in je publiek en hoe je voor hen een zo mooi mogelijk verhaal kan neerzetten. Hierbij speel je in op gevoelens, maar ook humor is een ijzersterk middel om in te zetten. Dit biedt je heel veel ruimte om echt te spelen met taal.

2. Je werkt aan vaardigheden waar je ook buiten de debatwereld ontzettend veel aan hebt.

Naast dat werken aan je rethoriek heel leuk is, ontwikkel je ook skills waar je de rest van je leven voordeel uit kan halen. Een sterke presentatie helpt je namelijk enorm met het overtuigen van mensen, en dan vooral niet debaters. Binnen de debatwereld is iedereen ontzettend op argumentatie gefocust, en een debater zal ook wel snel door een verhaal heen prikken waar eigenlijk geen hele sterke argumentatie achter zit. Als je echter de kennis van argumentatie uit AP en BP formatten en presentatievaardigheden uit eloquentia leert te combineren, ontwikkel je jezelf tot een ijzersterke spreker waar veel politici nog wat van kunnen leren. En uiteindelijk moet je me toch een punt meegeven: een 7 minuten lange, veel te snel gesproken BP speech is lang niet zo leuk om naar te luisteren als een sterk eloquentia debat.

Als fervent elo beoefenaar hoop ik natuurlijk dat ik andere verenigingen nu overtuigd heb om ook eloquentia te gaan beoefenen. Mocht dit het geval zijn, dan staan er genoeg fanatieke Bonapartianen klaar om een cursus te verzorgen!

Geïnteresseerd in andere debatvormen? Bekijk dan deze artikelen!

Noah van Dansik
ASDV Bonaparte | + berichten

Noah is een debater van de Amsterdamse Studentendebatvereniging Bonaparte. Ze heeft twee bestuurstermijnen bij de vereniging gedraaid, namelijk als Commissaris Sociale Activiteiten (2019-2020) en als Voorzitter (2020-2021).

Over de auteur

Noah van Dansik administrator

Noah is een debater van de Amsterdamse Studentendebatvereniging Bonaparte. Ze heeft twee bestuurstermijnen bij de vereniging gedraaid, namelijk als Commissaris Sociale Activiteiten (2019-2020) en als Voorzitter (2020-2021).