Waarom is WSDC de beste debatvorm?

doorJonathan Kellogg

Waarom is WSDC de beste debatvorm?

Bron coverafbeelding: DebatUnie

Nederland kent vele debatvormen. In deze nieuwe serie vertellen debaters jou waarom zij een bepaalde debatvorm het beste vinden. Deze keer: WSDC. Wil je meer lezen over hoe WSDC werkt? Klik dan hier.

Ik ben Jonathan Kellogg, een oud DSDC-debater. Inmiddels studeer ik aan LUC (ik ben me bewust van het cliché). Als schoolie heb ik mee gedaan aan talloze WSDC-format toernooien in zowel het Nederlands als Engels. Verder heb ik ook deelgenomen aan tal van BP toernooien. Ik betwijfel of er een objectief “beste” debatvorm bestaat; het is grotendeels een kwestie van persoonlijke preferenties. Maar het WSDC-format is onder studenten wel één van de meest ondergewaardeerde formats en verdient meer aandacht dan het op dit moment krijgt.

WSDC geeft meer mogelijkheid om in de diepte te gaan

In WSDC staan twee in plaats van vier teams tegenover elkaar, wat betekent dat er meer focus is op de stelling zelf. De winnaar van het debat is het team dat bewijst dat de stelling wel of geen goed idee is. Dat zorgt voor meer focus op de daadwerkelijke kosten- en batenanalyse van een stelling in plaats van debattechnische trucjes. Omdat het WSDC-format drie sprekers heeft in plaats van twee is er tevens meer tijd en ruimte om tot de kern van de zaak te komen. Dat betekent niet alleen argumentatie en weerlegging maar ook een grote focus op afwegen en strategie.

WSDC geeft een goede basis

WSDC-jurering let op allerlei verschillende aspecten van debatteren (stijl, inhoud, strategie). Een goede WSDC-speech combineert alle delen van debatteren. Om een WSDC-debat te winnen, moet je goed zijn in elk aspect, zelfs stijl. Als je het WSDC-format onder de knie hebt, heb je een goede basis voor elke debatvorm. Scholieren, ook zij die relatief onervaren zijn in BP toernooien, presteren vaak ook goed op studentendebattoernooien. Dat is omdat ze een basis hebben gekregen door WSDC. WSDC is dus een goede oefening voor iedereen die de basis beter onder de knie wil krijgen.

WSDC is leuk

Debatteren is uiteindelijk niet meer dan een hobby en het is belangrijk dat een hobby leuk is en blijft. WSDC is vaak een stap uit de comfortzone en variatie zorgt ervoor dat debatteren niet te repetitief wordt. Verder geeft WSDC de mogelijkheid om posities in te vullen zoals je zelf wil; je kan focussen op argumenten brengen, weerleggen of afwegen. Er is veel vrijheid in het WSDC-format en zolang je maar jouw kant van de stelling verdedigt, mag je doen wat je wil. Bij BP ben je vaak geforceerd om bepaalde argumenten te brengen; niet omdat ze goed zijn maar omdat ze anders zijn dan die van je opening team. Omdat AP maar twee sprekers heeft, moet je meer doen in je speech in plaats van minder dingen doen die heel goed zijn. Daarom is het WSDC-format ook gewoon heel leuk om te doen.

Geïnteresseerd in andere debatvormen? Bekijk dan deze artikelen!

Jonathan Kellogg
Dutch Schools Debate College | + berichten

Jonathan is een oud-debater van de Dutch Schools Debate College (DSDC).

Over de auteur

Jonathan Kellogg administrator

Jonathan is een oud-debater van de Dutch Schools Debate College (DSDC).