Socials tijdens de feestdagen in coronatijd

doorMike Weltevrede

Socials tijdens de feestdagen in coronatijd

Bron coverafbeelding: TIME

Het einde van het jaar is in zicht. Een tijd waarin mensen gezellig samen (horen te) zijn en de feestdagen vieren. Ondanks dat het er dit jaar anders uitziet, laten wij natuurlijk alles wat gaande is de pret niet drukken. In dit artikel geven we tips om binnen jullie debatvereniging de feestdagen alsnog te vieren. We bespreken speciale debatstellingen, Kerstdiners en natuurlijk cadeautjes. Kortom: volop leuke dingen om te doen binnen de coronamaatregelen!

Heb je zelf nog leuk ideeën voor stellingen of activiteiten? Laat deze dan achter in de reacties onderaan dit artikel!

Debatavonden

Grote kans dat je debatavonden dit jaar vooral online zullen plaatsvinden. Ludieke stellingen zorgen ervoor dat de debatavonden vol met sfeer en humor zitten. Hieronder geven we een lijstje van stellingen die je zou kunnen overwegen:

  • DK gelooft dat Sinterklaas niet meer cadeautjes moet geven aan de hand van of iemand zoet is geweest maar de cadeaus evenredig over alle kinderen moet verspreiden.
  • Het is Pakjesavond. Een politieagent loopt langs de kade van Elburg en vindt onder een bankje een dik boek. Het is het grote boek van Sinterklaas met een lijst waarop alle misdrijven van eenieder ter wereld staat geschreven. De politieagent herkent gelijk de potentiële kracht van zo’n lijst. In de kaft van het boek staat het adres van Sinterklaas geschreven. Stelling: DK vernietigt de lijst.
  • DK, als ouder, zou niet tegen zijn/haar kinderen liegen over het bestaan van Sinterklaas.
  • DK betreurt de verkeerde representaties van de vrouw van de Kerstman in Kerstfilms.

Kerstdiners

De Amsterdamse Studentendebatvereniging Bonaparte heeft dit jaar onder andere een kerstdiner gepland. Kan dat? Jazeker! In kleine groepjes komen de Bonapartianen samen en maken ze gerechten voor elkaar klaar. Dit alles met alle coronamaatregelen in acht nemend, dus bijvoorbeeld maximaal 3 mensen op bezoek en natuurlijk altijd op anderhalve meter!

Mochten de restricties worden versoepeld op enig moment, dan zou een zogeheten Cycling Dinner ook interessant kunnen zijn. Hierbij schrijven mensen zich in een tweetal in en kookt ieder tweetal een gang (voor-, hoofd- of nagerecht). Voor elke gang fietsen zij door naar een ander tweetal. Ook leuk om buiten de feestdagen te doen!

Cadeautjes!

Eén van de dingen die we bij de Tilburgse Debatvereniging Cicero elk jaar deden was een dobbelspel met cadeautjes. Dat gaat nu erg moeilijk, maar wat wel mogelijk is is om een soort Secret Santa te organiseren. De Erasmus Debating Society in Rotterdam en Bonaparte organiseren dit jaar zo’n evenement. Je geeft je op en krijgt daarna de naam van een ander persoon die zich heeft opgegeven. Je koopt een leuk cadeautje voor die persoon, waarna het bestuur van de vereniging dat cadeautje komt ophalen en bezorgt bij de persoon in kwestie. Tip: laat de leden deze cadeautjes bewaren en organiseer hier een sociale activiteit omheen, bijvoorbeeld via Zoom of Discord, waar iedereen samen de cadeautjes openmaakt. Misschien kan je er zelfs een soort dobbelspel in verwerken? Wees creatief!

Mike Weltevrede

Mike is een alumnus van de Tilburgse Debatvereniging Cicero en de secretaris van de Nederlandse Debatbond (2019-2021). Hij was vicevoorzitter van Cicero (2015-2016) en overzag in die functie de nieuwe internationale tak. Hij organiseerde tevens de Dutch Debating Winter School, een debattrainingsweek welke deelnemers van meer dan 20 nationaliteiten aantrok.

Over de auteur

Mike Weltevrede administrator

Mike is een alumnus van de Tilburgse Debatvereniging Cicero en de secretaris van de Nederlandse Debatbond (2019-2021). Hij was vicevoorzitter van Cicero (2015-2016) en overzag in die functie de nieuwe internationale tak. Hij organiseerde tevens de Dutch Debating Winter School, een debattrainingsweek welke deelnemers van meer dan 20 nationaliteiten aantrok.