Valentijnsdag: romantische liefde moet niet de belangrijkste overweging zijn in een huwelijk

doorTom Steenblok

Valentijnsdag: romantische liefde moet niet de belangrijkste overweging zijn in een huwelijk

Het is februari, de koudste maandjes van het jaar zitten er bijna op, en zo breekt de meest romantische dag van het jaar weer aan: Valentijnsdag! Daarom zal ik in dit artikel een stelling analyseren over dat eeuwenoude onderwerp: de liefde. Ik zal de volgende stelling analyseren:

DK prefereert een wereld waarin romantische liefde niet de belangrijkste overweging is in een huwelijk.

Wat een onromantische stelling voor deze tijd van het jaar! Maar de eerste vraag die er natuurlijk op komt als je claimt dat iets niet het belangrijkst moet zijn, is natuurlijk: wat moet er dan wel het belangrijkst zijn? En alhoewel de propositie niet zozeer hoeft te bewijzen dat er iets anders het belangrijkst is, zal het waarschijnlijk wel voorkomen dat zij enkele voorbeelden zullen noemen. De stelling kan ook vanuit verschillende opzichten benaderd worden. Je kunt deze stelling benaderen vanuit het individu, maar je kan ook de samenleving als een geheel aanhalen, of de familie.

Wat de propositie kan beargumenteren is dat je, wanneer romantische liefde de belangrijkste overweging is, je andere negatieve kanten van je partner wellicht over het hoofd ziet. Zo zou het mogelijk zijn dat je door de roze bril heen bepaalde eigenschappen van je partner niet kan zien, zoals bijvoorbeeld een slechte relatie met drugs, een gebrekkig uitgavenpatroon, of een toxische persoonlijkheid. Dit kan later in de relatie voor problemen zorgen, welke natuurlijk alleen maar nog erger worden wanneer er kinderen in het spel zijn, wat bij veel getrouwde stellen het geval is. 

De oppositie kan in dit debat de pure romanticus spelen. “Wat is het leven zonder de liefde?” zouden zij kunnen aanhalen. Of concreet: zij zouden kunnen beargumenteren dat, door de romantische liefde in deze stelling, het leven van mensen immens verrijkt wordt. Niet alleen dat, wanneer mensen in het huwelijk romantisch van elkaar houden, kunnen zij ook problemen zoals beschreven hierboven beter aanpakken en is het waarschijnlijker dat een huwelijk langer duurt, wat fijn is voor de personen in het huwelijk zelf maar ook voor eventuele kinderen.

Tom Steenblok

Tom is een debater van de Nijmeegse Studentendebatvereniging Trivium.

Over de auteur

Tom Steenblok administrator

Tom is een debater van de Nijmeegse Studentendebatvereniging Trivium.