[Bonapartiaans Debattoernooi 2021] Helaas geen “broodje Axel” of “Amber pistolet”

doorMike Weltevrede

[Bonapartiaans Debattoernooi 2021] Helaas geen “broodje Axel” of “Amber pistolet”

Eén van de meest nuttige vaardigheden die je opdoet door aan competitief debatteren te doen, is om snel te kunnen denken en reageren. Dit kan je gebruiken in je studie, je werk en soms zelfs aan de keukentafel. Dit leer je in de Amerikaans Parlementair debatvorm misschien nog wel meer beter dan in Brits Parlementaire debatten (vooral wanneer de debatten in je moedertaal zijn). Dat vind ik erg leuk aan AP en daarom deed ik met Jos Buijvoets (wie kent hem niet?) mee aan het Bonapartiaans Debattoernooi 2021.

Het BDT staat bekend als één van de meest gezellige toernooien van Nederland (natuurlijk na het Cicero Toernooi) en dat bewezen ze ook dit keer weer. Tussen de rondes door werd er Sex and the City gestreamd, werd er Rollercoaster Tycoon gespeeld en allerlei andere leuke dingen om iedereen bezig te houden. Helaas was er dit keer geen “broodje Axel” of “Amber pistolet” met het favoriete beleg van de organisatiecommissie maar waren er wel een aantal smakelijke stellingen, bijvoorbeeld over de stunt van r_Wallstreetbets in de finale.

In de halve finale (die Jos en ik helaas niet haalden) zagen we niet één maar twee scholierenteams van het Haarlemmermeerlyceum. Zij zouden het opnemen tegen teams uit Leiden en Utrecht. Helaas trokken zij beide niet aan het langste eind en ging de finale tussen de teams uit Leiden (Fabian Beitsma en Riccardo Tosselini) en Utrecht (Jelte Schievels en Rins Hylkema). Na een zinderend debat over de acties van r_Wallstreetbets ging het team uit Utrecht er met de winst vandoor. Jelte werd tevens de beste spreker van het toernooi.

Bedankt aan de organisatiecommissie voor een erg leuk toernooi! Tot volgend jaar, hopelijk kruisen we dan onze verbale degens weer in levenden lijve.

Stellinganalyse

DK betreurt de beslissing van social media giganten om Trump’s accounts te verbannen.

BDT 2021 – Ronde 1

De verbanning van Donald J. Trump van de sociale media-kanalen was natuurlijk groot nieuws. In deze stelling werd besproken of dat nu wel een goed idee was. In de stellinganalyse analyseer ik beide kanten van de stelling.

Mike Weltevrede
TDV Cicero | + berichten

Mike is een alumnus van de Tilburgse Debatvereniging Cicero en de secretaris van de Nederlandse Debatbond (2019-2021). Hij was vicevoorzitter van Cicero (2015-2016) en overzag in die functie de nieuwe internationale tak. Hij organiseerde tevens de Dutch Debating Winter School, een debattrainingsweek welke deelnemers van meer dan 20 nationaliteiten aantrok.

Over de auteur

Mike Weltevrede administrator

Mike is een alumnus van de Tilburgse Debatvereniging Cicero en de secretaris van de Nederlandse Debatbond (2019-2021). Hij was vicevoorzitter van Cicero (2015-2016) en overzag in die functie de nieuwe internationale tak. Hij organiseerde tevens de Dutch Debating Winter School, een debattrainingsweek welke deelnemers van meer dan 20 nationaliteiten aantrok.