Had Trump niet verbannen moeten worden van sociale media?

doorMike Weltevrede

Had Trump niet verbannen moeten worden van sociale media?

Bron coverafbeelding: ABC News

Tijdens de eerste ronde van het Bonapartiaans Debattoernooi 2021 werden de debatten gelijk al spicy met de volgende stelling:

DK betreurt de beslissing van social media giganten om Trump’s accounts te verbannen.

BDT 2021 – Ronde 1

De verbanning van Donald J. Trump van de sociale media-kanalen was natuurlijk groot nieuws. In deze stelling werd besproken of dat nu wel een goed idee was. Voordat ik beide kanten van de stelling analyseer, wil ik eerst benadrukken dat de stelling niet (per se) gaat om het verdedigen van Trump en zijn idealen. Daarom is de strategie waarschijnlijk meer gespitst op de beslissing zelf en de effecten daarvan op de samenleving als geheel. De algemene krantenlezer, in ieder geval in Nederland, is het over het algemeen meer eens met de Democratische kant van het politieke spectrum, dus het is in dit geval niet verkeerd om je daarop te focussen.

Aan de kant van de voorstanders verdedig je dus niet (per se) Trump. Ik denk dat een slimme manier om deze stelling te verdedigen is om te stellen dat een groot deel van Trumps campagne en zijn retoriek stoelt op het zogezegde “feit” dat de Democraten hem proberen stil te krijgen (silencen). Door hem te verbannen van sociale media wordt dit narratief bevestigd. Trumps naam is verbonden aan Twitter en dat is ook hoe hij het contact met zijn achterban onderhoudt. Dit is dus niet zomaar silencen maar specifiek de manier hoe de zittende(!) president contact onderhoudt met zijn achterban (nog steeds ongeveer 50% van de populatie). Het effect hiervan is de snelheid waarmee dit bericht in de echo chamber van het Republikeinse kamp rondgaat en de kracht daarvan. Vooral gezien dat Trump nog genoeg andere mediabronnen kan aanspreken, bijvoorbeeld toentertijd via de radioshow van de recent overleden Rush Limbaugh, FOX News en andere mediabronnen. Zijn stem is dus niet geheel onderdrukt en hij kan deze kanalen gebruiken (of de kanalen doen dat zelf al) om het hiervoor genoemde narratief te versterken. Dat zorgt ervoor dat de onderliggende boodschappen (bijv. haatdragende woorden en de acties die daaraan zijn verbonden) juist in kleinere en meer gesloten groepen vorm wordt gegeven, waar er meer kans op radicalisering is. PS: Lees deze paper.

De tegenstanders focussen zich op de legitieme basis van de verbanning: als Trump via zijn sociale media-accounts bijvoorbeeld inderdaad heeft aangezet tot de bestorming van het Capitool en geweld, dan is er een legitieme grond om deze accounts te sluiten en daarmee deze manier van communicatie (waarmee hij sneller dan via andere media het volk kan bereiken) af te kappen. Daarbij komt ook de verspreiding van het idee dat er verkiezingsfraude is gepleegd en allerlei andere soorten valse waarheden (oftewel fake news). Het probleem is dat veel van Trumps volgers deze uitspraken simpelweg als de waarheid zien en hier in geloven. Op zichzelf is dit al een probleem, maar dit wordt nog sterker als mensen daarop actie gaan ondernemen en vooral als ze dit doen door wetten te breken. Aangezien het redelijk goed is aan te tonen dat Trump via sociale media heeft meegedaan aan haatzaaien en het aanzetten tot geweld, geeft dit een legitieme reden om hem te verbannen om zoveel leed te besparen, ook al gaat dat ten koste van de vrijheid van meningsuiting.

Mike Weltevrede

Mike is een alumnus van de Tilburgse Debatvereniging Cicero en de secretaris van de Nederlandse Debatbond (2019-2021). Hij was vicevoorzitter van Cicero (2015-2016) en overzag in die functie de nieuwe internationale tak. Hij organiseerde tevens de Dutch Debating Winter School, een debattrainingsweek welke deelnemers van meer dan 20 nationaliteiten aantrok.

Over de auteur

Mike Weltevrede administrator

Mike is een alumnus van de Tilburgse Debatvereniging Cicero en de secretaris van de Nederlandse Debatbond (2019-2021). Hij was vicevoorzitter van Cicero (2015-2016) en overzag in die functie de nieuwe internationale tak. Hij organiseerde tevens de Dutch Debating Winter School, een debattrainingsweek welke deelnemers van meer dan 20 nationaliteiten aantrok.