Meet The Dino: Danique van Koppenhagen

doorMike Weltevrede

Meet The Dino: Danique van Koppenhagen

Het is begin februari. Een witte sneeuwdeken is over Nederland gevallen. Dit is het perfecte moment om met een kop thee te praten met de eerste persoon die in het spotlicht staat in onze nieuwe rubriek “Meet The Dino”: Danique van Koppenhagen! We hebben het over haar geschiedenis maar ook hoe debatteren geframed kan worden in sollicitatiegesprekken en de toepassing op de werkvloer. Lees snel verder!

Profiel Danique van Koppenhagen
Leeftijd: 31
Alma mater: Utrecht University (LLM European Law en MSc Economics)
Huidige positie: Teamlead Detecting Financial Crime – Specials bij ABN AMRO Bank N.V.
Debatprestaties (onder andere): Tweevoudig Nederlands kampioen, Beste ESL spreker EK Debatteren 2012, 3e beste ESL spreker WK Debatteren 2012, DCA WK Debatteren 2015

Hoi Danique! Goed je weer te spreken. Hoe gaat het met je?
Goed! Ik ben nu aan het opruimen en inrichten in mijn nieuwe huis en neem tussendoor de tijd om lekker door de sneeuw te lopen.

Hoe ben je met debatteren in aanraking gekomen?
In het eerste jaar van mijn studie op de University College Utrecht (UCU) woonde ik op de campus in een studentenflat. Daar woonde ook een derdejaars die debatteerde. Hij vertelde mij: “jij kunt wel lullen”. Wat ook meehielp is dat de universiteit je tripje naar Cambridge zou betalen als je goed genoeg was. 

Wat waren de hoogtepunten van je debatcarrière?
Poe, een heleboel! Ik heb veel kleine goede herinneringen van elk land waar ik samen met Tomas (Beerthuis), mijn vaste debatpartner, ben geweest tot aan grote dingen wat we hebben geflikt, bijvoorbeeld op WUDC 2012. Ik ben het meest trots op hoe debatteren me heeft geholpen mezelf beter te leren kennen en te analyseren: waarom reageer ik eigenlijk zoals ik reageer? Het gaat me dan ook minder om de titeltjes; dat is ook gaaf maar persoonlijk geef ik meer om de mogelijkheid om binnen een nieuw framework met een open blik naar de wereld en jezelf te kijken.

Wat is de grootste les die je hebt geleerd uit debatteren?
Toen ik begon met debatteren was ik 17 en net op mezelf. Ik werd ineens in zo’n wedstrijd gegooid. In het eerste jaar was ik naar Oxford geweest. Daar werden we volledig afgemaakt en ik dacht alleen maar dat ik dat ook wilde kunnen. Het was voor mij een eye opener over hoe je op een andere manier naar de wereld kan kijken.

Je zegt dat je werkt als teamlead bij Detecting Financial Crime bij ABN AMRO. Hoe heeft debatteren je geholpen in deze rollen? Pas je de les die je hierboven noemt toe op het werk?
Als ik stukken lees of meetings voorbereid, dan kan ik me helder uitdrukken. Onder druk jezelf helder verwoorden, zeker in moeilijke situaties waar ik mijn team bij moet helpen, is een erg nuttige vaardigheid. Onderdelen welke je door debatteren leert, zoals stakeholderanalyse, gebruik ik ook in mijn team. Ik ga toch in mijn hoofd telkens hetzelfde riedeltje langs om te zien waar de impacts liggen en hoe we over systemen moeten nadenken. Het is echt een unieke manier van denken in het werk.

Mis je ooit het debatteren? Dat je bijvoorbeeld weer eens aan het NK wil meedoen?
We maken er wel grapjes over. In 2016 deden we ook weer mee en wonnen we het toernooi ook. Debatteren is inmiddels een afgesloten verhaal van mijn leven. Ik heb veel lol gehad maar ik merk wel dat ik ouder ben dan de gemiddelde debater. Ik lees de krant nu om te ontspannen, niet om eruit te halen welke cases die ik kan maken in het volgende debat.

Wat doe je nu om het gat op te vullen?
Door de jaren heen wordt werk natuurlijk een groter deel van je tijd. Ik zoek dus meer de ontspanning op op een andere manier. Ik wil niet echt iets doen waarbij ik veel moet nadenken. Ik vind de intellectuele uitdaging in mijn werk terug en het sociale aspect is, buiten corona, nooit echt weggegaan. Ik zie dezelfde vrienden nog steeds. Toen ik vorig jaar voor mijn werk naar Londen werd gestuurd, zocht ik ook vrienden op die ik ook via debatteren heb leren kennen.

Natuurlijk zijn we allemaal debaters, maar ook gewoon mensen. Wat is een les die je zou willen doorgeven aan degenen die dit artikel lezen?
Onderschat niet hoe goed dingen als de organisatie van een debattoernooi op je CV een verschil kunnen maken voor startersbanen. Voor mijn eerste interviews na het afstuderen, haalde ik best veel van mijn STAR voorbeelden daaruit, eerder dan uit mijn bijbanen. Een debattoernooi zorgt altijd wel voor conflicten en samenwerking met mensen die anders dan jij werken of denken. Ondanks dat dat kleine groepen mensen zijn, heb je zeker wel voorbeelden over hoe je in een team werkt. Juist voor startersbanen zoeken ze vaak naar mensen die over zichzelf in een teamverband kunnen vertellen.

Ik deed een traineeship en ging solliciteren in Londen. Ook toen heb ik voorbeelden uit de organisatie van toernooien, internationale klussen en sponsoring kunnen geven. Het totale plaatje viel toen de goede kant op. Die waarde zit daar meer in dan een toernooi winnen. Binnen de debatwereld is dat heel gaaf en spannend (daar moet je ook zeker trots op zijn en op je CV zetten) maar het gaat meer om de dingen daaromheen. Wat doe je als iemand in een debat ineens iets heel beledigends zegt? Dan heb je het over conflict oplossingen en dat zijn goede voorbeelden. Dit vind je genoeg binnen de debatwereld. Gebruik die voorbeelden om je goed voor te bereiden voor je sollicitatiegesprekken.

Heb je nog iets dat je met ons zou willen delen?
We hebben het eerder gehad over een framework van nadenken als je dingen leest. Veel mensen kunnen tevens slecht luisteren. In debatteren moét je wel goed luisteren om een effectieve weerlegging te brengen. Je weet ook waar je op door moet vragen. Als je dus uit de debatwereld komt en aan het werk gaat, ga dan in plaats van luisteren en reageren de gezonde switch maken naar luisteren en doorvragen. Ga op zoek naar de onderliggende aanname of overtuiging. Dat geeft je waardering als collega. Je moet zoeken naar een compromis of de gezamenlijke uitkomst en niet op komen dagen met “drie redenen waarom jij het fout hebt”. Noem dit in je sollicitatiegesprekken en pas het toe in je dagelijkse werk!

Mike Weltevrede
TDV Cicero | + berichten

Mike is een alumnus van de Tilburgse Debatvereniging Cicero en de secretaris van de Nederlandse Debatbond (2019-2021). Hij was vicevoorzitter van Cicero (2015-2016) en overzag in die functie de nieuwe internationale tak. Hij organiseerde tevens de Dutch Debating Winter School, een debattrainingsweek welke deelnemers van meer dan 20 nationaliteiten aantrok.

Over de auteur

Mike Weltevrede administrator

Mike is een alumnus van de Tilburgse Debatvereniging Cicero en de secretaris van de Nederlandse Debatbond (2019-2021). Hij was vicevoorzitter van Cicero (2015-2016) en overzag in die functie de nieuwe internationale tak. Hij organiseerde tevens de Dutch Debating Winter School, een debattrainingsweek welke deelnemers van meer dan 20 nationaliteiten aantrok.