[Tilburg Women’s Open 2021] Een geslaagde introductie tot BP-toernooien

doorMariska Frelier

[Tilburg Women’s Open 2021] Een geslaagde introductie tot BP-toernooien

Tilburg Women’s Open 2021 was één van de eerste BP-toernooien die ik heb mogen bijwonen. Een geslaagde introductie tot het Nederlandse debatcircuit was het zeker. De online omgeving, Discord, die noodgedwongen gebruikt moest worden, gaf de mogelijkheid voor veel internationale teams om zich er ook bij te voegen. Een bekend voorkomen in deze tijd maar ook een extra kans voor mij als nieuwkomer om veel te leren en natuurlijk nieuwe mensen te ontmoeten.

Het toernooi bestond uit drie rondes waarna de laatste vier teams het tegen elkaar opnamen in de finale. Verschillende onderwerpen werden besproken, zoals een stelling over het feminisme:

Stelling: Deze Kamer betreurt de adoptie van de gelijkheidsbenadering (sameness approach) in mainstream feminisme.

Informatiedia: De gelijkheidsbenadering (oftewel sameness approach in het Engels) in het feminisme stelt dat, op welke manier dan ook het vat heeft, man en vrouw gelijksoortig genoeg zijn om dezelfde behandeling te moeten ontvangen. Wanneer hen gelijksoortige behandeling wordt ontzegt, wordt hen onrecht aangedaan en een systeem dat hen deze behandeling ontzegt is fout of onrechtvaardig op het vlak van de genderdimensie. De verschilbenadering accepteert de aanname dat er verschillen zijn tussen man en vrouw maar ontkent de claim dat mannen superieur zijn.

Tilburg Women’s Open 2021 – Ronde 3

Dit kon niet ontbreken bij een toernooi waar zich alleen vrouwen bevonden. Deze kwam in de derde en daarbij laatste voorronde aan bod. De eerste stelling die zich richtte op het basisinkomen en gegarandeerd arbeid heb ik in mijn stellinganalyse onderaan dit artikel meer onder de loep genomen.

In de finale werd ook gebruik gemaakt van een stelling over het feminisme. Om precies te zijn: 

Deze Kamer bejubelt het gebruik van gewelddadige of extreme retoriek en tactieken door feministische groeperingen als middel om vrouwenrechten te beschermen of te bevorderen (bijv. de Gulabi Gang, Pussy Riot).

Tilburg Women’s Open 2021 – Finale

Bij deze stelling mochten de teams Cambridge bibble and po, Cornell CG, KC A en Paronna zich proberen te bewijzen als winnaars van het toernooi. Uiteindelijk wist het team KC A, oftewel Areeha Ljaz en Misbah Qasim, met de overwinning naar huis te gaan.

Stellinganalyse

Deze Kamer prefereert een wereld met gegarandeerd arbeid over een wereld met een universeel basisinkomen

Tilburg Women’s Open 2021 – Ronde 1

Met deze stelling werd het toernooi op een goede toon gestart. Het basisinkomen is voor mij persoonlijk altijd al een interessant onderwerp geweest. Deze specifieke stelling sprak mij erg aan omdat het de mogelijkheid biedt om te kijken naar de principiële waarden van een maatschappij en daarnaast ook de gelegenheid geeft de beweegredenen van meerdere stakeholders (overheid, armere bevolking, rijkere bevolking en bedrijven) te doorgronden. In de stellinganalyse zal ik een paar voor- en tegenargumenten belichten.

Bron coverafbeelding: https://www.globalcitizen.org/en/content/young-women-protesting-gender-based-violence/

Mariska Frelier

Mariska is een debater van de Twente Debating Society.

Over de auteur

Mariska Frelier administrator

Mariska is een debater van de Twente Debating Society.