Meet the Schoolie: Frits Geelhoed

doorMike Weltevrede

Meet the Schoolie: Frits Geelhoed

Debatteren gebeurt door jong en oud. Eerder spraken we al met Danique van Koppenhagen en Adrienne Huisman in Meet the Dino. Deze keer spreken we met iemand die aan het begin van zijn debatcarrière staat: Frits Geelhoed. Hij is een middelbare scholier die onderdeel is van de Nederlandse inzending voor het WK Debatteren voor scholieren. In dit artikel komen we meer te weten over hem, het WK Debatteren en de Dutch Schools Debate College waar hij een onderdeel van is.

Profiel Frits Geelhoed
Leeftijd: 17
School: Utrechts Stedelijk Gymnasium (USG)
Debatprestaties, onder andere: Twee keer onderdeel van het WK team, tweede beste spreker (Engels als tweede taal – ESL) op het WSDC toernooi in Saskatoon (Canada), tweede beste spreker in de Oxford Schools kwalificatieronde.
Favoriet toernooi: Spatha Schools, een BP toernooi voor scholieren in Nijmegen met een enorm buffet aan eten.

Hoe ben je met debatteren in aanraking gekomen?
Bij USG ben ik gelijk in de 1e klas begonnen. Toen begon ik bij Agora, de debatvereniging voor de onderbouw. Ze kwamen langs bij alle klassen en toen heb ik me aangemeld. Ik heb dus drie jaar aan debatteren bij Agora gedaan. Ik heb bijvoorbeeld ook het Unicef Kinderrechten Debattoernooi in de Prinsenzaal gewonnen. Daarna heb ik meegedaan met DSDC selectie. Ik ben toen ook lid geworden van Hybris, de debatvereniging voor de bovenbouw. Hybris is wel een vreemde naam; het betekent zoveel als overmoed (zoals wanneer mensen dachten dat ze de goden aankonden). Agora is daarentegen een erg goede naam: een centrale marktplaats in die tijd.

Je bent een deelnemer aan het Dutch Schools Debate College (DSDC). Wat is DSDC?
Ieder jaar vindt het Worlds Schools Debating Championships (WSDC) plaats, oftewel het WK Debatteren voor scholieren. DSDC is de organisatie die de Nederlandse delegatie stuurt en 30-35 leerlingen opleidt om (mogelijk) naar WSDC te gaan. Daarvoor is er een wekelijkse training op zaterdag. Om onderdeel te worden van DSDC doe je mee aan een selectiedag. Ieder half jaar is er een selectiedag voor DSDC. Normaliter is het een fysiek evenement waar je training  krijgt, debatteert en coaches beoordelen dan wat je daar laat zien. Later krijg je bericht of je geselecteerd bent. Als je lid wordt, wordt je ingedeeld in één van de vier tracks. Track 4 is het laagst en track 1 het hoogst. Elk semester worden de tracks opgeschoond.

Je zit bij DSDC in het team dat gaat meedoen aan het WK Debatteren. Hoe gaat de selectieprocedure voor het WK team?
Vanuit track 1 wordt de selectie gekozen. Ze kijken naar de trainingen en hoe je het doet op toernooien. Er zijn daarna speciale selectiesessies met mensen die mogelijk zouden kunnen worden geselecteerd (een soort shortlist). Dan kiezen de coaches van track 1 wie uiteindelijk in het WK team terecht komt.

Waarom heb je besloten om mee te doen voor de selectie voor het WK team?
De meeste mensen die zich aanmelden voor DSDC halen het WK team niet dus wellicht doen er mensen mee die alleen voor de trainingen lid zijn. Dat is best een goede mindset, gegeven de realiteit. Het was wel altijd mijn doel om het WK team te halen maar ik heb er natuurlijk wel rekening mee gehouden dat het niet zou lukken.

Hoe gaat het trainingsproces bij DSDC? Wat zijn enkele belangrijke lessen die je hebt geleerd?
Iedere week op zaterdag is er een training, meestal in Den Haag op de campus van Leiden Universiteit. Je hebt training van 10 uur tot 17 uur en daar volg je workshops en doe je debatten. Toen ik net erbij was, waren er veel inhoudelijke workshops, zoals marktprincipes en informatie over internationale organisaties. Later wordt er meer op de debattechniek gefocust. Recent heb ik mijn eerste speech bij DSDC teruggeluisterd. Toen haalde ik met moeite de 4 minuten. Later worden de speeches binnen het format 8 minuten lang en dat vul je dan met de technieken die je door de workshops leert. Je ziet wel voortgang; nu kan ik gemakkelijk de 8 minuten vol spreken.

Wat ga je na je scholierentijd doen? Ga je studeren? En blijf je dan debatteren?
Ik weet nog niet waar ik ga studeren. Ik heb me aangemeld bij universiteiten in de Verenigde Staten. Ik sta op de wachtlijst bij de University of Pennsylvania. Na 2 jaar moet je daar dan een major kiezen, ik neig naar Philosophy, Politics, and Economics. Bij Leiden University College ben ik ook geïnteresseerd in Economie en ik vind rechten ook interessant. De University of Pennsylvania en Leiden Universiteit doen beide aan debatteren dus ik ben sowieso van plan door te blijven gaan.

Wat vet dat je misschien in de VS gaat studeren! Hoe kwam je er bij dat je dat graag wilde?
In de 4e klas heb ik dat zo heb bedacht; we hadden er een presentatie over ontvangen op school en ik heb me daarna ingelezen. Het is een competitieve omgeving waar ik wel in pas. Sommige mensen gaan naar een gemiddelde universiteit in de VS maar dan kan ik net zo goed in Nederland studeren voor minder kosten dus ik heb me wel gefocust op goed aangeschreven universiteiten.

Mike Weltevrede
TDV Cicero | + berichten

Mike is een alumnus van de Tilburgse Debatvereniging Cicero en de secretaris van de Nederlandse Debatbond (2019-2021). Hij was vicevoorzitter van Cicero (2015-2016) en overzag in die functie de nieuwe internationale tak. Hij organiseerde tevens de Dutch Debating Winter School, een debattrainingsweek welke deelnemers van meer dan 20 nationaliteiten aantrok.

Over de auteur

Mike Weltevrede administrator

Mike is een alumnus van de Tilburgse Debatvereniging Cicero en de secretaris van de Nederlandse Debatbond (2019-2021). Hij was vicevoorzitter van Cicero (2015-2016) en overzag in die functie de nieuwe internationale tak. Hij organiseerde tevens de Dutch Debating Winter School, een debattrainingsweek welke deelnemers van meer dan 20 nationaliteiten aantrok.