[NK Debatteren 2021] Debatteren vanuit een vakantiehuisje op Schiermonnikoog

doorJos Buijvoets

[NK Debatteren 2021] Debatteren vanuit een vakantiehuisje op Schiermonnikoog

Het NK Debatteren is het visitekaartje en het jaarlijkse hoogtepunt van de Nederlandse debatgemeenschap. Het is het meest aantrekkelijke evenement voor nieuwe leden, het is de mooiste prijs voor competitieve debaters en het is het toernooi dat mensen die al jarenlang gestopt zijn nog wel een keer willen doen. Ik keek erg uit naar het NK Debatteren 2020 in Utrecht. Ik zag dat Jelte Schievels en de organisatiecommissie iets moois aan het neerzetten waren. Er was een fijne website, goede promotie en er waren lage registratiekosten. Het NK moest uiteindelijk helaas noodgedwongen online naar 2021 uitwijken door de coronacrisis. Hoe was dit en is het de organisatie gelukt om het voortbestaan van ons mooiste evenement te borgen?

Van 2013-2018 heb ik zes NK’s bezocht:

Ik was eigenlijk in 2018 gestopt met debatteren toen het NK haar organisatorische hoogtepunt beleefde. Alleen toen vroegen zowel Jelte als hoofdjurylid Lotte Claassen of ik toch niet wilde komen spreken. Ik ben de moeilijkste niet en ben meteen op zoek gegaan naar een partner. Sinds 2020 ben ik een deelnemer van Route66, het persoonlijke ontwikkelprogramma van D66. Een mededeelnemer (Annerixt Pijlman, oprichtster van Presenteren in Verbinding) had wel eens aangegeven graag debatteren te oefenen. #TeamKaag was al snel geboren.

Annerixt Pijlman

Annerixt hoefde voor haar eerste toernooi geen deelnamegeld te betalen. We kregen ook van tevoren uitgebreide instructies over het gebruik van Discord, Zoom en Brits Parlementair (BP) debatteren opgestuurd. Hoofdjurylid Franka Boender opende de dag met een half uur introductie in BP. Er waren van tevoren ook diverse online evenementen voor beginners, waar wij in verband met drukte niet aan meegedaan hebben. Ik vond het erg prettig om te zien hoe erg de organisatie hun best heeft gedaan om beginners te verwelkomen. Ik debatteerde staand vanuit mijn woning in Tilburg terwijl Annerixt vanuit een vakantiehuisje in Schiermonnikoog meedeed.

De eerste stelling was “Deze Kamer biedt mensen die in de Randstad wonen een financiële prikkel om te verhuizen naar een krimpregio”. Wij waren de tweede oppositie. Annerixt hield als samenvattende spreker een speech over de rijke Lennart en de minder daadkrachtige Gijs uit Amsterdam, en hoe ze daar beide wilde blijven, maar over hoe Gijs uiteindelijk naar een plek verhuist waar hij niemand kent omdat hij een zak met geld aangeboden kreeg. Ze versloeg hiermee met haar eerste speech ooit drie sprekers met EUDC-breaks, namelijk Daan Spackler,  Fabian Beitsma en Mike Weltevrede. Ik heb hier een analyse van de stelling geschreven.

Stellingen over het klimaat, de onafhankelijkheid van het Caribisch deel van het Koninkrijk en de opkomst van particuliere beleggers volgde. De stellingen kwamen op mij toegankelijker over dan dat ik ze de laatste jaren op NK’s heb gezien, al gaf Annerixt aan dat ze toegankelijker konden zijn. Ik vond wel dat er onnodig veel Engelse terminologie en afkortingen gebruikt werden gedurende de dag. “De whip van CO kan een betere comparison maken” doet niet zo heel veel voor iemand die nog nooit gedebatteerd heeft.

Er waren geen technische problemen en er was een gezellige sfeer. We mochten als tweede oppositie aan de Pro-Am finale meedoen, welke ging over de stelling “Deze Kamer geeft de Belastingdienst de bevoegdheid om begunstigende afspraken met ondernemingen te maken over hun fiscale positie in Nederland”. De Pro-Am finale is een aparte finale voor teams met minstens één beginner. Annerixt sloot het debat als een volleerd debater af; door de rol van de Belastingdienst als uitvoeringsorganisatie toe te lichten en waarom #TeamKaag dit niet uitvoerbaar of wenselijk achtte.

De pro-am finale. Jos en Annerixt zijn omcirkeld.

Gedurende de dag en in de Pro-Am finale hebben we mogen zien hoe veel nieuwe debaters ondanks de Corona-situatie een fijne debatervaring meekregen. Roel Becker en Floris Holstege wonnen het evenement uiteindelijk, waarbij Roel ook tot beste spreker werd uitgeroepen en Annerixt tot beste beginner! #TeamKaag bleek niet alleen in de politiek de toekomst te hebben en nam tevens de Pro-Am beker mee naar huis.

Het hoofdjuryteam mag ook trots zijn op de geleverde kwaliteit. Het waren goede stellingen en ik heb vijf keer binnen de tijd een logische uitslag gehoord. Als persoonlijk hoogtepunt heb ik nog een taart van de Debatbond gekregen om het 12-jarige bestaan te vieren omdat ik de gedeelde 11e beste spreker was. Al met al was het een dag om niet te vergeten. Annerixt wil ook erg graag een keer meedoen aan een fysiek debattoernooi en vond het zowel leuk als leerzaam. Hiervoor moeten er natuurlijk wel Nederlandse toernooien georganiseerd worden! Het is fijn om te zien dat de debatgemeenschap op deze manier toch nog online bij elkaar is gekomen en ik weet zeker dat we in de aankomende jaren van mooie NK’s mogen blijven genieten.

Stellinganalyse

Deze Kamer biedt mensen die in de Randstad wonen een financiële prikkel om te verhuizen naar een krimpregio

NK 2021 – Ronde 1

Een mooie toegankelijke stelling om het NK mee te beginnen. De dynamiek tussen krimpregio’s en de Randstad is iets waar veel mensen zich iets bij kunnen voorstellen en er is hier veel diepgang mogelijk. In dit artikel leg ik uit welke argumenten in dit debat het belangrijkst zijn voor beide kanten van de stelling.

Jos Buijvoets
TDV Cicero | + berichten

Jos is een erelid van de Tilburgse Debatvereniging Tilburg en was Algemeen Bestuurslid van de Nederlandse Debatbond (2017-2019). In zijn studententijd overzag Jos in zijn functie als secretaris (2014-2015) een grote toename in de leden van T.D.V. Cicero door gebruik te maken van (toegespitse) promotie en door organisatorische veranderingen door te voeren, zoals de toevoeging van de internationale tak.

Over de auteur

Jos Buijvoets administrator

Jos is een erelid van de Tilburgse Debatvereniging Tilburg en was Algemeen Bestuurslid van de Nederlandse Debatbond (2017-2019). In zijn studententijd overzag Jos in zijn functie als secretaris (2014-2015) een grote toename in de leden van T.D.V. Cicero door gebruik te maken van (toegespitse) promotie en door organisatorische veranderingen door te voeren, zoals de toevoeging van de internationale tak.