Bestuurservaring Debatbond 2019-2021: Mike Weltevrede (Secretaris)

doorMike Weltevrede

Bestuurservaring Debatbond 2019-2021: Mike Weltevrede (Secretaris)

Bron coverafbeelding: Deakin University

De Nederlandse Debatbond is op zoek naar een nieuw bestuur. Om je een beeld te geven van het leven van een bestuurslid van “de Bond” posten wij artikels met de ervaringen van de bestuursleden. Ditmaal: Mike Weltevrede (secretaris).

Ik haal erg veel energie uit het organiseren en innoveren van evenementen en processen. Binnen mijn vicevoorzitterschap bij de Tilburgse Debatvereniging Cicero overzag ik bijvoorbeeld de nieuwe internationale tak van de vereniging en organiseerde ik de Dutch Debating Winter School. Binnen het bestuur van de Debatbond hebben we met z’n allen veel vrijheid gehad om te bekijken hoe we onze ervaring binnen de debatgemeenschap konden inzetten om daadwerkelijk de Nederlandse debatgemeenschap te verbeteren en te verbinden. De kerntaken per functie zijn relatief beperkt en daardoor kan iedereen makkelijk taken op zich nemen waar hij/zij/hen het meeste energie van krijgt.

In ons bestuursjaar hebben we bijvoorbeeld naar mijn gevoel de toegevoegde waarde van de Debatbond bij het voortleven van de debatsport in Nederland sterk vergroot, onder andere door pro-actief besturen te ondersteunen middels de kwartaalmeetings (Tom gaat jullie hier in het volgende artikel meer over vertellen). Ik wil twee extra punten highlighten waar ik zelf veel energie in heb gestoken (en daar ook uit heb gehaald).

1. Zichtbaarheid van de Debatbond

Toen ik begon met debatteren, was de Debatbond niet een bekend begrip binnen de Nederlandse debatgemeenschap. Ze werden eens genoemd tijdens de ALV omdat wij er contributie aan betaalden maar daar bleef het bij. De besturen wisten niet echt wat de Debatbond toevoegde maar vooral individuele debaters hadden geen enkel idee wat ze moesten denken bij het horen van de naam. In dit bestuursjaar hebben we de zichtbaarheid van de Debatbond vergroot. Axel Hirschel en Fenna ten Haaf hebben de promotiemachine aangewakkerd op sociale media en ik heb op vrijwel alle toernooien in Nederland een praatje gehouden over wat voor leuke dingen de Debatbond ging organiseren, zoals de volgende social, een online debattoernooi en ook…

2. De Dutch Debating League!

De vernieuwde Dutch Debating League (DDL) is toch wel hetgeen waar ik het meest trots op ben. In het vorige bestuursjaar heeft Jelte Schievels deze landelijke competitie in het leven geroepen maar merkten ze al dat het beter kon. Samen met enkele debaters heeft Axel een brainstorm gehouden en daar kwam het huidige format van een bekercompetitie uit. Axel en ik hebben dit meer uitgedacht en zie daar: de huidige Dutch Debating League. Wat het extra leuk maakte, was dat Axel en ik de debatten (met commentaar en analyses) zijn gaan livestreamen op Facebook, net zoals je bij je favoriete sportprogramma ziet (zie de opnames hier). Niet alleen was dit superleuk om te doen maar we kregen veel positieve feedback, wat het alleen maar leuker maakte om te doen en meer voldoening gaf.

Lijkt jou het ook leuk om dit soort initiatieven te organiseren? Dat kan als lid van het volgende Bondsbestuur!

Solliciteren?

Ben jij geïnspireerd om ook een bestuursfunctie te doen bij de Nederlandse Debatbond? Je kan nog tot 27 juli (morgen!) solliciteren om op jouw unieke manier de Nederlandse debatgemeenschap nóg beter te maken! Voor meer informatie, klik hier.

Mike Weltevrede

Mike is een alumnus van de Tilburgse Debatvereniging Cicero en de secretaris van de Nederlandse Debatbond (2019-2021). Hij was vicevoorzitter van Cicero (2015-2016) en overzag in die functie de nieuwe internationale tak. Hij organiseerde tevens de Dutch Debating Winter School, een debattrainingsweek welke deelnemers van meer dan 20 nationaliteiten aantrok.

Over de auteur

Mike Weltevrede administrator

Mike is een alumnus van de Tilburgse Debatvereniging Cicero en de secretaris van de Nederlandse Debatbond (2019-2021). Hij was vicevoorzitter van Cicero (2015-2016) en overzag in die functie de nieuwe internationale tak. Hij organiseerde tevens de Dutch Debating Winter School, een debattrainingsweek welke deelnemers van meer dan 20 nationaliteiten aantrok.