Bestuurservaring Debatbond 2019-2021: Tom Pouw (Voorzitter)

doorTom Pouw

Bestuurservaring Debatbond 2019-2021: Tom Pouw (Voorzitter)

Bron coverafbeelding: Deakin University

De Nederlandse Debatbond is op zoek naar een nieuw bestuur. Om je een beeld te geven van het leven van een bestuurslid van “de Debatbond” posten wij artikels met de ervaringen van de bestuursleden. Ditmaal: Tom Pouw (voorzitter).

Als bestuurslid van een lokale debatvereniging ben je vooral bezig met het dagelijkse reilen en zeilen van de vereniging. Dat zijn vaak praktische dingen. Bijvoorbeeld het organiseren van debatavonden en toernooien, promotie maken tijdens introductieweken en het vinden van opvolgers voor het nieuwe bestuur.

Als bestuurslid van de Debatbond ben je minder bezig met “dagelijkse praktische zaken”. Je neemt een stap terug en bekijkt waar je waarde kunt toevoegen aan de debatgemeenschap. Bijvoorbeeld door het organiseren van workshops voor bestuursleden, het organiseren van vereniging overstijgende evenementen (DDL) en identificeren welke uitdagingen debatverenigingen mee kampen en hoe je ze daarin kan ondersteunen. 

Het leukste aan mijn taak als bestuurslid van de Debatbond vind ik het ondersteunen van verenigingsbesturen. Samen met Jos [Buijvoets, red.] en Jelte [Schievels, red.] heb ik in het vorige Debatbondbestuur het initiatief genomen om de (half)jaarlijkse besturendagen te organiseren. Dit zijn ontzettend leuke dagen waar verenigingsbesturen elkaar leren kennen, veel praktische zaken leren en een “kick start” krijgen voor hun bestuursjaar. 

Het huidige Debatbondbestuur is daarnaast begonnen met het houden van “kwartaalmeetings’. Dat wil zeggen dat we elk kwartaal met elk verenigingsbestuur een uurtje bijpraten. Het doel daarbij is om in te checken waar wij de individuele verenigingsbesturen kunnen helpen en om een beter beeld te hebben wat er bij verenigingen spelen. Per vereniging spelen er weer andere uitdagingen, en op deze wijze kunnen wij individuele verenigingen van concrete en toepasbare adviezen voorzien. 

Voorafgaand aan de kwartaalmeetings noteren wij bespreekpunten die op dat moment relevant zijn (bijvoorbeeld de introductieperiode in de zomer, of het vinden van een nieuw bestuur rond mei/juni) om de verenigingsbesturen een handje te helpen met weten wat er op dat moment nodig is en onze ervaringen daarin te delen. Dankzij deze kwartaalmeetings heeft de Debatbond voor het eerst echt goed contact met lokale verenigingen en is de bestuurlijke slagkracht bij verenigingen naar ons idee flink toegenomen. 

De kwartaalmeetings is een goed voorbeeld hoe jij als Debatbondbestuurslid kunt bijdragen aan een sterkere Nederlandse debatgemeenschap. Ik kan dan ook van harte aanraden om te gaan voor een bestuurstermijn bij de Debatbond!

Solliciteren?

Ben jij geïnspireerd om ook een bestuursfunctie te doen bij de Nederlandse Debatbond? Je kan nog tot 27 juli (vandaag is de laatste dag!) solliciteren om op jouw unieke manier de Nederlandse debatgemeenschap nóg beter te maken! Voor meer informatie, klik hier.

Tom Pouw

Tom is een debater van de Amsterdamse Studentendebatvereniging Bonaparte. Hij diende als algemeen bestuurslid (2017-2019) en als voorzitter (2019-2021) van de Nederlandse Debatbond. Hij was penningmeester (2015-2016) en voorzitter (2016-2017) van ASDV Bonaparte.

Over de auteur

Tom Pouw administrator

Tom is een debater van de Amsterdamse Studentendebatvereniging Bonaparte. Hij diende als algemeen bestuurslid (2017-2019) en als voorzitter (2019-2021) van de Nederlandse Debatbond. Hij was penningmeester (2015-2016) en voorzitter (2016-2017) van ASDV Bonaparte.