Bestuur Debatbond gezocht!

doorNederlandse Debatbond

Bestuur Debatbond gezocht!

In oktober 2023 wisselt het bestuur van de Nederlandse Debatbond. We zijn daarom op zoek naar bestuurskandidaten!

Hieronder staat het functieprofiel beschreven en hoe je moet solliciteren. Heb je nog vragen? Dan kan je deze altijd stellen aan het huidige bestuur, via info@debatbond.nl.

Profiel bestuurder Nederlandse Debatbond 2023-25

Als bestuurder van de Debatbond vertegenwoordig jij de Nederlandse (studenten)debatwereld. Je staat in verbinding met de aangesloten lidverenigingen en helpt hen bij de zaken die voor hen belangrijk zijn. Deze verenigingen hebben uiteenlopende karakters en uitdagingen. De ene vereniging heeft hulp nodig bij het aantrekken van meer leden, de ander bij het organiseren van toernooien.

Je kent het verenigingsleven en de Nederlandse debatwereld. Alles wat een bestuurder nu meemaakt heb jij al een keer meegemaakt, waardoor je uitstekend advies kan geven. Jij bent de organisatorische spin-in-het-web die de boel draaiende houdt. Uit intrinsieke motivatie heb jij je ingezet om dingen voor andere mensen te realiseren en die motivatie heb jij ook voor de debatwereld op een nationaal niveau. 

Jij gaat gedurende twee jaar een hecht team vormen met een groep bestuurders die de Nederlandse debatgemeenschap naar een hoger plan wil tillen. Jullie weten als geen ander wat er speelt onder verenigingen. Jullie verdelen de taken zodat de dagelijkse gang van zaken van de Debatbond geen moeite opleveren. Dit zodat jullie je kunnen richten op de grotere veranderingen die jullie teweeg willen brengen. Je hebt een visie op wat er gedaan moet worden en bent hierbij bereid om water bij de wijn te doen om ervoor te zorgen dat je de gehele gemeenschap vertegenwoordigt. Jij realiseert je namelijk ook dat je samen meer kan doen.

De Nederlandse Debatbond is het overkoepelende orgaan van de aangesloten universitaire debatverenigingen en DSDC en heeft ongeveer 1000 leden. Het NK Debatteren, de nationale besturendagen, SevenTwenty, meetings met besturen en de Dutch Debating League zijn initiatieven van de Nederlandse Debatbond. Het bestuur wordt voor twee jaar benoemd en ontvangt een landelijke bestuursbeurs van DUO. De Debatbond representeert Nederland ook binnen Europese en globale debatorganen.

Wat vragen wij:

 • Een commitment van minimaal 4 uur per week gedurende twee jaar.
 • Je hebt minimaal één bestuursjaar binnen een debatvereniging gedaan.
 • Je hebt je tijdens of na je bestuursjaar organisatorisch of bestuurlijk onderscheiden.
 • Bereidheid om door het land te reizen voor zaken als vergaderingen en afspraken met besturen en externe partijen.
 • Aantoonbare affiniteit met de nationale debatwereld, het liefst aangetoond door middel van verbindende of organisatorische activiteiten.
 • Dat je debatgerelateerde initiatieven genomen hebt of kan uitleggen hoe je hieraan kan bijdragen.

Waar kijken wij naar:

 • Een goede representatie van verschillende verenigingen binnen het bestuur. Wij streven naar maximaal één bestuurder van een vereniging en zullen er niet meer dan twee selecteren.
 • Bewezen bestuurlijke vaardigheden. 
 • Samenwerkingsvermogen. 

Wat biedt een bestuursfunctie binnen de Debatbond:

 • De kans om een voortrekkersrol te vervullen in het bepalen van de koers van de Nederlandse debatgemeenschap.
 • Een kans om op nationaal vlak bestuurservaring op te doen en een netwerk op te bouwen.
 • Een maandelijkse bezoldiging.

Sollicitatieprocedure

De sollicitatiegesprekken zullen in de laatste twee weekenden van juni plaatsvinden te Utrecht. Bij een groot aantal aanmeldingen zal een voorselectie plaatsvinden op basis van een CV-selectie en/of videogesprekken. Je kunt solliciteren tot en met 4 juni 2023. Je solliciteert door een e-mail te sturen naar sollicitatiecommissie@debatbond.nl met een CV en een motivatiebrief van max. één A4tje. In de motivatiebrief zijn wij graag jouw visie voor de Nederlandse debatgemeenschap terug en welke functie(s) jij zou willen vervullen. Het zou ook fijn zijn als je kan aangeven hoe je beschikbaarheid is op 17, 18, 24 en 25 juni.

De sollicitatiecommissie zal een kandidaatsbestuur voordragen op basis van de sollicitaties en zich daarbij laten leiden door bovenstaande profielschets. De afwegingen zullen besproken worden met het huidige bestuur van de Debatbond. De algemene vergadering (Bondsraad) heeft de uiteindelijke zeggenschap over wie het bestuur van 2023/25 zal vormen.

De sollicitatiecommissie bestaat uit drie personen en streeft er naar om tot een unanieme beslissing te komen. De drie leden van de commissie zijn: Michelle Moonen (huidige voorzitter van de Debatbond), Amber Hirschel (huidig algemeen bestuurslid van de Debatbond) en Mike Weltevrede (secretaris van de Debatbond in 2019-2021).

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.

Over de auteur

Nederlandse Debatbond administrator

De Nederlandse Debatbond (NDB) stelt zich als doel het wedstrijddebat te bevorderen en ondersteunen in Nederland. Als nationaal overkoepelend orgaan vertegenwoordigt de NDB ongeveer 1.000 leden waarvan de meesten lid zijn van één van de debatverenigingen die Nederland rijk is.